August 13, 2015

Dekorasi - Mini Landskap / Laman Mini

Tu dia haih.
Ada taman mini.
Atau kebiasaan orang panggil mini landskap. Ececece.
Sejak bila umah aku ada tanah ni?
.
Krik krik krik.
.
Heylooo.. takde tanah pun boleh decorate tau. 😷Berseri2an.. berhijauan2. Kahkah πŸ˜ƒ
.
Ikutkan hati dulu, nak mintak orang buatkan pocket pada luar tingkap rumah.
So boleh la letak pokok bunga jurai2 gitu.
.
Tapi berangan je la boleh. πŸ˜‡
.
Tahun berganti tahun, tiba2, disebabkan idea dari 1 group ni, mula aku terfikir nak merealisasikan laman mini ni.
Well, takde la hebat mana pun. πŸ™ˆ
Tapi sebelum tu pun, aku ada lah " bercucuk tanam" kat tanah luar dari gate sebagai penyeri jugak kekdahnya.
Tapi hati ni tetap tak puas.
Sebab tanah tu kecik je pun. Dan tak la menjadi mana pun. Huhuhu.
Ni la konon aku kerjakan. Ni je ruang yang suami izinkan. Ruang lagi 1 dia cakap, takot jiran tak suka. Heee


Lepas tu beli la pokok ni plak. Ada la seri sikit.

Lepas dah raya, baru la terbuka minda balik nak ada sudut mini landskap. Itu pun sebab terpengaruh dengan group deco di fb. Pergi survey di nursery berkali2 dan berhari2 singgah nursery.
Boleh tahan jugak spend duit kat nursery ni kan?
Bukan sikit2 huuu. Beratus2 habis. Tapi kena control, kang sedap membeli je kan. Hehehe..

Mula2 beli la rumput ni dan bonzai dulu. Sebab beli ni je pun dah habis beratus dah. So letak kat sudut, suka la nampak seri rumah. Hehehehe..hijau. sejuk je mata memandang . Almaklum takde benda nak dikerjakan, tanah pun yilek.


Keesokkannya beli lak bunga-bungaan. Hehehe. Parahhh.. beli bunga lavender, bunga kecik2 tu. Susun gitu jer. Suka sangat. Sebab kakak ku cakap, takkan hijau je? Takkan takde warna warni. Adeh



Selang sehari, improvise lagi, beli plak penyangkut. Huwaaa. Cuma stand lavender tu je tak beli lagi. Stock habis. Nursery lain mahal plak. Sabar nana, sabar... hahah

Puas hati sangat dapat sudut ni walaupun kecik cenonet je.
Snap gambar tunjuk kat husband, dia tak cakap ape.

So far anak2 tak kacau. Diorang teruja.tapi dah warning jangan usik. Setakat sentuh2 bunga gitu2 je. Siap bukak selipar pijak rumput fake tu. πŸ˜ƒπŸ˜ƒ

Alhamdulillah, terlaksana juga mini landskap walaupun takde tanah ye.
.
.
.
Segala persoalan akan di jawab kemudian. Huuu bajet sangat!

2 comments:

Mama Cahaya Mataku said...

comel la.... saya suka...

MumMe said...

Salam bw...mumme singgah Sini...