September 12, 2013

Susun atur: Recycle box

Sekarang ni kat office banyak betol dapat moon cake....
errr...team aku memang ramai Chinese dan supplier pun ramai la Chinese jugak..
so aku rasa sape2 yang biasa deal dengan vendor ni faham kan...

so bila aku tengok banyak sangat moon cake ni sampai kat office, boleh tahan jugak bekas2 dia ek?
kuih dia aku tak makan, tapi bekas dia aku nak!!!

boleh buat special compartment kottttt...
kotak2 ni aku rasa kalau korang beli kat luar sure mahal..
kualiti dia sangat best gile!!
so alang2 dapat free jer, aku rembattttttt..
ape nak buat? itu kemudian fikir..hihihi

ok meh jamu mata kotak2 yang aku amik ni yer..
nanti leh bagi idea ape aku nak buat ngan kotak2 ni...


compartment moon cake..so ini akan di fikirkan..ape nak letak...







terus rembat dua..sebab ade dua je pun...muehehehhee...


 errrkkk..ni design lain...tapi kotak dia smart jugak.. quality bagus je aku tgk. so rembat jugak. dasarrrr...

selamat la aku nak hangkut sekali 3 ni. huaaaaaa...eh tapi cun kan, kan? kawan aku siap nak jugak ..tak dapekkkk =P

September 11, 2013

September 2, 2013

Dekorasi: Dapurku, Inspirasiku

Heee... tajuk begitu poyo sekali..
Setelah sekian lama nak share, baru la ada masa nak share..
Ala bukan la hebat sangat dapurku macam orang lain..
Tapi cukuplah bagi ku..eceeehhh

Kecik cenonit tapi jangan la komplen banyak sangat..
Bersyukurlah seeloknya..

Dapur aku memang still kekal dengan tema putih..
Putih itu konsepnya sebab nak nampak luas..
Rumah aku tak  boleh di extend lagi..
Ini memang dah hujung tanah..
Takde tanah or gate belakang dah..
Bukak tingkap, nampak rumah orang belakang..huhu

So KC ni memang masuk2 rumah dah buat..
Nak buat ala2 country home, jenis kayu mahal okay..
So aku amik biasa2 je..asalkan putih..selesa, senang jaga, aku pilih table top hitam. Play safe jugak kan..
bukan senang nak maintain hoiiii huhuhu

Frame tu saje nak serikan dapur...

MIX > ROLL > STIR > REPEAT

Di serikan dengan bunga / daun tiruan. Almaklum lah, malas nak maintain. ekekekke


 So ni dari arah bertentangan..tempat gantung tu pun awal2 dah pasang dan suruh en somi drill kan..boleh la buat gantung2 sikit...tak nak bagi semak kat table top...

 Keseluruhan view untuk ruang memasak. huduh betol tengok bahagian top tu..ahhh malas fikir...kena fikir macamana nak cover bende alah tu jerrr... nanti lah duluuu..
pakai cerek je kooo. hahahaha... katanya somi di perantauan. dah di ambiknya kettle rumah ni..
tempat air tu pun agak sadis dengan warna hijau yang tak masuk dek mata aku. tapi besar jasanyaaaa...
itu hadiah yang kitorang dapat masa family day adik beradik haku aritu. sangat besar jasa...sayang plakkk hehehehe

So ni gambaran dari arah depan. memang dapur aku straight dari hall. tak dapat nak buat ape melainkan DIY counter table tu. Itu pun macam separa siap ( sebab tak mencapai piawaian keinginan aku )..so malas nak share lagiii..



Hmm memang itu saje la kot ruang dapur yang dapat aku kongsikan..
kalau ade yang tanya, blind tu memang aku tempah sendiri. Dalam kepala awal2 memang nak letak yang macamtu je kat dapur. Belum ada plan nak tukar design..hehehe simple but can dooooo...

Build-in oven and microwave pun termasuk dalam package. Bajet keseluruhan tak boleh reveal. HAHAH

Macamana nak bersihkan table top supaya kekal bersih...tu diaaaa... ( eh aku bukan ahli! )
Pembersih table top pilihan buat masa ini

Antara benda dalam rumah ni yang aku sayang dan puas ati beli, kipas ni..amat sesuai penggunaannya di dapur...

Cukuplah ini buat ku...Alhamdulillah..Tak dapat nak buat lebih dari ni sebab memang besar ni je pun dapur kami. Syukurrr...sini la aku bake, sini la aku me'rendang" hahahaha