October 3, 2013

Life is not easy but make it easy..

Wah tajuk tak hagak-hagak..
ahkak dah takde topic nak up...
nak cite pasal dekorasi, rasa macam takde ape yang menarik untuk di kongsi..
tengok blog sendiri..rasa sunyi..

so meh la kita potpet benda lain..
reality of life..
lately busy sikit..
ape aku busy? tah la..sibuk bebenor sampai takde masa nak fikir rumah punya d├ęcor ke hape..

first..
aku busy urus anak ( sangat )..padahal duduk ngan mak ;p
mana tak nya, pagi2 anak masih buat perangai nak ke sekolah..
hari2 aku akan lambat pulak pergi kerja..
itu tak kira lagi masalah bila aku lambat, boss pulak bising.
aritu dah dapat warning through email..
then datang jugak lambat, kena panggil terus..
masalah-masalah...
aku yang bermasalah ke sebab tak tegas dengan anak? sobsss....

second
dah masalah tu memang aku tanggung sorang dan aku cuba hadapi jugak anggap tu cabaran je..
tadah je la nak ngadap perangai anak pagi2...dan aku cuba la balik lambat untuk fulfil boss punya requirement. sigh ( mengeluh plak hohoh...isk3)
so since aku leh telan, hadam masalah tu, masalah lain lak timbul bila tiba2 department ni short 2 orang colleague, dan aku pulak kena handle major account.. fuhhhh!!
ini betol2 menguji kesabaran.. di tambah pulak dengan keadaan aku yang macam tak cukup masa dengan bisnes skang. OK, bukan la Big sangat business tu..tapi, aku ada kerja hakiki, dan aku jugak sayangkan bisnes Shaklee aku. group dah grow, anak bisnes perlukan guidance...

selalunya aku curi masa bila waktu break.. or keje aku memang dah siap..
tapi aku tak leh imagine dengan new account, new style..mungkin aku perlukan masa untuk cope sume tu.. hopefully I can bear with the situation. jangan la aku depress sangat.
Kalau stress, pastikan aku telan b-complex. HAHA

Okay...of course, with that such situation, I have my plan. I need to move forward. Kalau sampai aku tak boleh focus dengan sesuatu.. I need to move on...jangan terus mengeluh, nanti ape pun tak dapat..
aku kena fikir ape yang aku nak dalam hidup ni supaya I can get balance. Family first..
So if I wanted to do fulltime business, I need to sacrifice a lot at first stage. Risiko pasti ada...
buttttttttt... I don't think its a good idea. Even if I earn 5 figures, if I can still handle it, why not?

Working-mom is not an option, its you to choose. I can choose to be businesswoman, but not for now. I might have to think twice, if there's clear-debts in account, 6 figure savings and I can still support my parents, then I should tender the resignation by now!

life is not easy, but you can make it easy.. Isn't it true?

LIKEABAWSSSS!!

1 comment:

ayahmamilisa said...

Salam kenal dari ayahmamilisa..suka cite susun atur awak..:)