September 2, 2013

Dekorasi: Dapurku, Inspirasiku

Heee... tajuk begitu poyo sekali..
Setelah sekian lama nak share, baru la ada masa nak share..
Ala bukan la hebat sangat dapurku macam orang lain..
Tapi cukuplah bagi ku..eceeehhh

Kecik cenonit tapi jangan la komplen banyak sangat..
Bersyukurlah seeloknya..

Dapur aku memang still kekal dengan tema putih..
Putih itu konsepnya sebab nak nampak luas..
Rumah aku tak  boleh di extend lagi..
Ini memang dah hujung tanah..
Takde tanah or gate belakang dah..
Bukak tingkap, nampak rumah orang belakang..huhu

So KC ni memang masuk2 rumah dah buat..
Nak buat ala2 country home, jenis kayu mahal okay..
So aku amik biasa2 je..asalkan putih..selesa, senang jaga, aku pilih table top hitam. Play safe jugak kan..
bukan senang nak maintain hoiiii huhuhu

Frame tu saje nak serikan dapur...

MIX > ROLL > STIR > REPEAT

Di serikan dengan bunga / daun tiruan. Almaklum lah, malas nak maintain. ekekekke


 So ni dari arah bertentangan..tempat gantung tu pun awal2 dah pasang dan suruh en somi drill kan..boleh la buat gantung2 sikit...tak nak bagi semak kat table top...

 Keseluruhan view untuk ruang memasak. huduh betol tengok bahagian top tu..ahhh malas fikir...kena fikir macamana nak cover bende alah tu jerrr... nanti lah duluuu..
pakai cerek je kooo. hahahaha... katanya somi di perantauan. dah di ambiknya kettle rumah ni..
tempat air tu pun agak sadis dengan warna hijau yang tak masuk dek mata aku. tapi besar jasanyaaaa...
itu hadiah yang kitorang dapat masa family day adik beradik haku aritu. sangat besar jasa...sayang plakkk hehehehe

So ni gambaran dari arah depan. memang dapur aku straight dari hall. tak dapat nak buat ape melainkan DIY counter table tu. Itu pun macam separa siap ( sebab tak mencapai piawaian keinginan aku )..so malas nak share lagiii..



Hmm memang itu saje la kot ruang dapur yang dapat aku kongsikan..
kalau ade yang tanya, blind tu memang aku tempah sendiri. Dalam kepala awal2 memang nak letak yang macamtu je kat dapur. Belum ada plan nak tukar design..hehehe simple but can dooooo...

Build-in oven and microwave pun termasuk dalam package. Bajet keseluruhan tak boleh reveal. HAHAH

Macamana nak bersihkan table top supaya kekal bersih...tu diaaaa... ( eh aku bukan ahli! )
Pembersih table top pilihan buat masa ini

Antara benda dalam rumah ni yang aku sayang dan puas ati beli, kipas ni..amat sesuai penggunaannya di dapur...

Cukuplah ini buat ku...Alhamdulillah..Tak dapat nak buat lebih dari ni sebab memang besar ni je pun dapur kami. Syukurrr...sini la aku bake, sini la aku me'rendang" hahahaha

15 comments:

Aty_Fared said...

Aty pekenan sangat ngn bidai tuh....cantik....:)

Fizah said...

bidai tu ala-ala cafe tepi jalan kat obersi je...sweet!!

p/s mmg pakai tiles kecik2 kat dapur ek? --lantai n dinding.

Nana said...

@aty - thanks. kita pun suka. boleh? hahahaha

@fizah - thanks. kain bidai tu main pilih je sbb xde choice ms tu. tak sgka kena. btw, tiles tu mmg original given by developer. kita hanya install KC je..=)

Ainee Darweena said...

Suke tgk dapur ni...
kemas n simple...
bekenan kat tempat gantung comel tu..
salam kenall :)

Nana said...

@Ainee - Salam kenal too. Nanti kita free jalan2 eh =). Thanks for visiting hereeee

ainee darweena said...

:)

ida said...

cam sama jer saiz dan rupa dapur kita hehe, kecik...tapi ur bidai tuuu..soooo lawa...nak tiruuuu laaa..hehehe

Nana said...

@ida - tiru jeee..kita pun sah2 tiru dr mana2 yg kita penah tertengok. especially dlm magazine kan. hehehe...

ain shahrulazri said...

cantik.. simple tp tersusun kemas :)

ain shahrulazri said...

cantik.. simple tp tersusun kemas :)

ain shahrulazri said...

cantik.. simple tp tersusun kemas :)

Qaqiqu said...

suka idea tmpt gntung tu, lepas tu letak bunga dlm tu.. cantik !
dapur kemas teratur je ;)

Mama Lynd said...

Cantiknya.. Rasa nk terys balik rumah sendiri nak letak bunga jugak.. Heee.

ummu syifa said...

Salam kenal..tengah search pasal bidai, terjumpa blog ni..,cntik bidai ni...boleh tau kat mana dapat, beli, tempah?

Nana said...

Ummu Syifa: bidai tu kita pilih kain kt kedai dan mintak dia buat kan. kedai kt seremban, tp ade cwgn kt nilai 3. bile kita mintak dia buatkan, dia dtg ukur kt umah..