August 22, 2013

Eczema - How to deal with it..

Umar memang memiliki kulit sensitif di belakang badan..
Sejak dia berusia lebih 6bulan kot..
Mula2 ingat ruam2 biasa je.. sebab jenis mudah berpeluh sikit2 anak saya ni..
So masa dia sekecil tu, kita pun selalu la letak bedak agnesia untuk mengurangkan renyam ruam nya tu..
tapi makin lama makin merebak. kegatalan dia tu kadang2 tak boleh di kawal sampai merah berdarah di garunya..kita yang  melihat rasa macam kesian sangat.. >.<
so dari situ, kita cuba pulak beberapa cream.
penah bawak jumpa doc panel, dia cakap eczema kot..so dia bagi ezzera..
so ada la berkurangan sikit merah tu..
sebabnya eczema ni macam membuatkan kulit tu kering dan gatal..
so cream ni macam melembabkan kulit, tu yang perlu sapu lebih kerap.
bila lebih kerap, cepat la abis kan. cepat abis pastu kita lak taknak dia garu dan tangan masuk mulut..
waaa banyak tol masalah..
so keadaan berterusan bila tak guna cream tu, guna cream lain lak..
macam saje nak mencuba2..
tapi keadaan selalu bersifat sementara..
bila cream abis, sementara nak dapat cream baru tu, mesti dah naik ruam tu..
ruam tu bukan sikit2, dia akan penuh 1 belakang badan..
Tak tau nape kita tak terfikir nak amik gambar masa keadaan teruk. memang sedih..
Gambar kat bawah ni tak berapa jelas ruam belakang badan umar..
Kebiasaannya umar memang akan di biar tak berbaju sebab taknak peluh dan nanti dia miang...
Rupenye tak selesaikan masalah tu jugak..sehingga la 1 hari..since kita pun ahli Shaklee..
Kita pun tergerak nak cuba add kan sedikit mealshake dalam susu umar.. tapi masa ni dia dh pun lebih dr setahun dan susu pun dah mixed up..buh sikit je..
Mula-mula tak nampak perubahan..
Tapi lama2 nampak bersih...
Licin..
Merah2 pun takde..
Dia pun tak tergaruk2..
Selera makan pun bertambah..
Poo-poo memang tak ada masalah since dia still BF..
Dan mealshake tu pulak kita pakai sikit je, jadi memang tahan lama lah!
Best gila..Umar pun takde la tak nak makan langsung.
Selera tu dah tajam tapi tak la setajam si luqman yang memang tak sah kalau tak pekena nasi sehari >.<
Mealshake tu pun tak perlu buh banyak2 dan selalu sekali sehari je kita mix kat susu dia. at least dari dia makan tak menentu tu, ada la jugak supplement yang support untuk keperluan tubuh badan dia.

Buat masa ni layan la gambar yang tak berapa jelas ruam di belakang badan umar..nampak tak kulit dia kasar sangat...!



Nanti bila free kita snap belakang badan di skang..susah la nak amik gambar budak tengah lasak tu skang...
tapi disebabkan camera tak canggih, memang la gambar sebelum dan selepas macam tak berapa jelas dek sebab cahaya lampu. huhuuuu

No comments: