March 31, 2010

just my quick updates..

dah lama tak berceloteh secara berjujut di dalam blog..
nk kate dah lama on9, tipu sungguh..
tp mcm xde idea apa nak tulis dalam blog..hehe

so here, i just wanted to make a quick update, about me - terpulanglah sape yang baca pong ( i know, i'm not the favorite blogger pong ..hihi )..

so here my updates..
saya gumbira tgk anak saya hari2 dengan lebih kerap!
i'm happy when i see my student everyday ( walaupun korang selalu bikin darah cikgu naik!!!..hua3..)
i'm happy with what i'm doing right now..( my side business - alhamdulillah ade la skit2 progress that i can see til end of this year)
i'm happy that i still can bf my bb ( eventho i got the same-prob-as-other-mom-do = low production!)

talking about low production and my ebm stocks..since i resigned from siemens, i'm 24/7 with my bb, so itu menyebabkan proses menyimpan stok mengalami gangguan. ecehh..
sepatutnya kalau dh 24/7 ngan baby, mmg la takde mslh kan?? yebetol, xde mslh..sbb dia bergayut je ngn kita..
so bile dah bergayut, mesti la tak sempat nak bengkak..bengkak utk pump..buat ape nak pump if dah duk 24/7 ngn baby?? ye lah, kdg2 ade jugak tmpt yang tak sesuai bwk bb, so kena la tinggal. so dalam ms baby kene tinggal tu la, stok susu kena bagi. stok di ambil hasil lebihan stok yang banyak ketika kerja dulu.
so slowly stok tu bergerak dan habis!!!
imagine lah when i have to work awal bulan aritu...ms tu masih ade lg stok lama..so boleh la skit..
tp 1 thing, bile baby di tinggalkan, bila kita balik rumah, septtnye breast bengkak, boleh la pump kan. tp now mcm dh kurg bengkak. if bengkak skit pn, baby dah kejar2 kita nak bf ( wpn ms tu dia baru lepas makan ).
so cemana?
then bile dah start keje pulak, keje haf day, balik je supposed pump la..pump mmg pump utk stok esok tu. so dpt la 1 botol je sbb dia pn mmg minum sebtol je morning session. lately je dpt buat 2 botol plak ( sbb minum byk air waktu di sekolah sblm tu )..
kalau nak diikutkan, skang ni ade lebih kurang 5 botol je dlm fridge as a stock. kita perlu tambah lg stok extra sbb keadaan kita yang kadang2 perlu kuar dan tinggalkan baby for few hours for my side business.
so kalau dia tggl 3 jam, mgkn belum tentu dia minum. tp still kene spare kan? tp kalau stakat kuar 3 jam tu, belum tentu breast bengkak, so when u think i supposed to replace those milk that has been used??!! tell me now. huhuhu..agak stress lately ..hampir memikirkan utk mix in between nak dptkan stock balik. tp since masih boleh bertahan, ku diamkan sahaja..berdoa dalam hati, moga luqman masih boleh disusui sehingga at least 1 tahun ( my short target )..
dulu, sblm luqman 6 bln, my short term target is 6 months..
since luqman dh 7months++ target to 1 year plak..fuhhh long way to go..pray for it!
tapi kalau tak dapat, terpakse campur, i have to surrender..bukan give up terus.not to say formula tu pun teruk, kan? just an option, tu je.. tah la..skang ni doa je la kan..
but i found , i'm not alone..there's some of my fren having the same problem! 

anyway, i'm glad that my baby sihat membesar bagai johan ;) 

March 9, 2010

fuh fuh fuh..

berabuknye la........
haihhh lama tol tak berceloteh kt sini..dh pn sebulan aku tinggalkan siemens..
hmm..rindu?? nak kata tak rindu, teringat jugak lah..
tp dek masa yang sibuk tu, kurang lah aku teringatnya..

dalam masa duk rumah tu, sape cakap jadi suri rumah tak bertangga ni tak bz..angkat tangan! hahaha..
bz dol..
asik nk mengelek anak je la kejenye..
luqman pn pntg nmpk kelibat aku.aduyaiii..

sejak berhenti, ade la skit projek yang aku lakukan..
alhamdulillah, dah nampak la bunga2 skit.
bukan nak cakap dah maju, tp aku happy dengan apa yang aku buat sekarang..

ini yang dikatakan, aku nak buat sesuatu yang aku suka..yippee!!

hmm banyak yang aku nak update kan..
owhh..selain pada tu, aku bkn lah suri rumah sepenuh masa dah..
skang menjadi pendidik ( sementara ) di kawasan tanah tumpah darah ku. ngeh3...
so dalam masa berbiznes kecil2an tu, dapat lah jugak luangkan masa bekerja.

nak ke taknak, hidup perlu diteruskan...

jumpa lagi di lain entry ( wah mcm rncgn mickey mouse plak..kwang3x..)