December 20, 2009

Kan best..

kalau aku leh duk umah je..
kalau aku ada biz sendiri..
kalau aku tak payah pergi office..
kalau ade duit yang banyak..
kalau aku tak perlu tempuh traffic jammed..
kalau aku tak perlu ade hutang ptptn dan kredit kad ( haha!~)












kalau aku dapat semua kt atas..

ape2 pun, aku tetap bersyukur dengan kehidupan sekarang. bersangka baik lah dengan ketentuan-Nya. yang penting USAHA!

Alhamdulillah, setakat ni rezki luqman sentiasa ada dan cukup.


Bawah : latest pics taken as of today..

December 10, 2009

dropped!

setelah berhempas pulas about almost 4 months menyusukan luqman, his demand pn dh increased. tup2 arini pump, dpt 6oz je utk afternoon session. aduiii, cemana nk survive smpi 2 bln lg ni.

think positive nana..

nasib baik esok cuti..so stock hari ni leh simpan dlm freezer. hmmm..

kenapa jadi macamni ek?

- sebab aku tak minum air byk? since pagi, aku baru minum 2 gelas air je td..
- sebab aku tidak mengepam sekerap yang mungkin, susu yang sepatutnye boleh dihasilkan lebih kerap telah memberhentikan proses penghasilan sebab storage dah full. boleh jadi kan?
- sebab aku ni malas..malas makan, malas pump, malas minum air. kira semuanya MALAS!

anyways, aku akan terus tetap mengepam sehingga ke titisan terakhir. ye lah, penat lah jugak. almaklum lah, pump pn guna manual je. nak beli yg baru pun tunggu bonus. tp perlu ke nak beli baru? sebab rasenya walaupun pump ni dh kapuk, tp dia dh byk berjasa ngan aku sepjg 4 bulan ni. alhamdulillah, stock pun lebih dari cukup. nak pump lebih2 pun takde tmpt nk letak sebab november punya pn byk lagi tak terusik. nak buang skang, sayang..sebab stock yang tu je lah yang ada sebagai back up if i'm off to somewhere. yang december pnya stock tak byk lg sebab aku cm ala2 dah tak leh buat cam dulu since luqman dah kuat minum. hohohooh..

sekarang aku hnya siapkn 6 botol ( at least ) fresh milk per day contain of 3/4oz for each feeding. no extra to be kept as stock. ada la 1-2 xtra or on friday/if tmr is not a working day, baru boleh stock up. so haruslah aku bekerja keras lg.

"ya Allah, semoga niat baikku ini di permudahkan oleh-Mu.."

December 2, 2009

emergency!

hari ni kul 525a.m aku dah bgn lepas menyusukan luqman..
pergi dapur to do pumping before go for work..

after half an hour, mak bangun and told me that my nenek sedara meninggal..innalillah..
dalam hati terfikir, "eh mak mesti nak pergi kan, so luqman cemana, sape nak jaga?"
tapi berfikir balik, "mungkin akak pergi sorang kot, mak tak ikut kot. mak jaga luqman la rasenye kt umah.."

about 630a.m, while my mom performing Subuh prayer, akak suddenly came & talked to me ..
"hmm..kalau kitorg pergi pilah, luqman tinggal rumah mak bob boleh? ke nak bawak sekali?"
i know the last sentence was to make sure aku ni tak terasa or pnya perasaan yg tibe2 mcm "eh eh kenapa luqman nak kene tggl plak.." hahaha, paham tak?

woooppss...betol seperti yang difikirkan. so automatically aku fikir of cos la tinggal kt rumah mil. so i did informed hubby and he agreed! so quickly i prepared everything. clothes, diapers, EBM, pacifier, bantal busuk ( haha!) etc..

so off we went to mil house and left him there. i guess they will be home at lunch hour. ala setengah hari je, insyaAllah. so hopefully luqman is doing well there..jangan buli wan ye. hehehe..

fyi, i do not worry about how she taking care of luqman, but i only worry about preparing-heating-handling his EBM. because sometimes people not really understand what is their DO & DON'T. harap2 mil faham after a short explaination given just now. huhu..