November 26, 2009

ummi cuti dan..

..hari ni genap luqman 3 bulan, 1 minggu, 6 hari..

hari ni jugak luqman dapat 2nd jab kt peha kanan..

skang luqman ngantuk sebab kul 7 td luqman dah kena paksa bangun, mandi untuk siap pergi klinik..

skang luqman tido sambil menahan sakit ( agaknye ;p)..

kt klinik lg luqman dh tnjk tanda2 nk tido sementara tunggu giliran menimbang td..sempat la tido few mins, pastu tkejut bile ummi bogelkn dia untuk timbang berat..

tak sangka kejap je anak ummi dh besar..

berat : 6.6kg
panjang : 62cm
lilitan kepala : 42cm

alhamdulillah..anak ummi aktif, tak duk diam. nak berdiri, mulut leter dalam klinik td..heheheh..

nurse pesan, luqman sepatutnya tak perlu pakai mittens lg dah..hehehehe, bukan apa, kuku luqman pnjg..;p belum potong lg. nurse cakap dia dh boleh adapt dgn cuaca, dan biarkan dia bebas untuk grab things, masuk mulut dlm tgn ( ini fav dia, tu smpi kepam2 mittens, uhuhu) dan cubit2 jari sendiri. hahahaha..

ok2, luqman tayah pakai glove lg dah.ummi pun dh potong kuku dia td. suke kemain abis lencun2 tangan dia :):)

oh lupa, nurse puji ummi still exclusively bf luqman walaupun bekerja. bangga nye ummi jadi ummi luqman..ahaks! eh luqman pn perlu bangga dengan ummi tau??

SEBAB??

SEBAB HARI NI HARI JADI UMMI..HAHAHAH TAKDE KENE MENGENA ;P

November 24, 2009

aku dan susu

Semenjak 2 menjak menjadi ibu bekerja malah tinggal jauh dari baby ni, aku semakin aktif mencari informasi berkaitan breastfeeding. Alhamdulillah aku masih berjaya memberi susu badanku sendiri untuk anak hasil dari darah dagingku. Huhu terharu hokey? Ok no offense untuk ibu yang tak menyusukan anaknya. I know you have your own reason why you don’t breastfeeding your baby. But here i just want to share my experienced and my knowledge as far as i know. Hehe ;p

Firstly, when i got to know that I’m pregnant until my due date, exclusively breastfeeding NEVER came across to my mind. NEVER, ok? Sungguh, serious, in the same time aku pun tak pernah survey formula milk. Tah la, aku ni tak nak bagi susu ke kt luqman?? Kekeke takkn la sekejam tu kan? ;p Tah, memang aku tak plan apa2. yang aku tau, aku ada gak join forum susu ibu untuk sekadar dapat infor yang takde kaitan pun dengan susu ibu. Saje suke2 join forum ;p Dah join tu of course la ada baca2 gak pasal EBM. Baca je and faham la sikit2. Not in details or seriously nak take it as serious action. Haha bengong..tapi in the same time, i just bought manual avent pump. Beli je, in case klau apa2, pump ni penting kata orang. Itu kata orang la, aku ikut je. Kenapa penting, tak plak aku tanya lebih2. haha..i have no idea about it ..i also told to husband, beli pump ni penting nih. Hahah dia ikut aje..

Ok, tanggal 13hb Ogos, aku pun dijadualkan bersalin. So bermula lah episode aku sebagai ibu yang exclusively breastfeed my baby. Hahahah..aku pun tak tau yang aku di anugerahkan Allah dengan susu yang agak banyak. Alhamdulillah.. Banyak la kot sebab first day baby lahir, kolustrom aku bila dipicit, memang keluarlah..dan nurse pun cakap banyak ( bukan nak bangga eh, ini nurse yg cakap..huhuhu..) . Tapi aku tak tau lah orang lain ada lebih banyak dari tu. So I don’t have comparison here. Heheh..banyak bagi aku dan nurse tu kot ;p So sepanjang 3 hari aku duk kt hospital tu, memang baju hospital tu slalu la basah disebabkan kolustrom yang keluar dari nipple. And FYI, aku memang dah mengalami penghasilan sejenis bendalir dari nipple ni since 6/7 months preggie. Kadang2 kalau duk di rumah, ada je time baju aku basah and jadi keras. Masa tu aku rasa normal. Tapi doc cakap jangan kacau your nipple, you might deliver early than you expected. Waaa..takut gak ms tu . haha.. eh dah lari dah cerita. So episode menyusukan anak bermula dari hari pertama luqman dilahirkan. Yang paling aku tak lupa, 2nd day aku kt spital, kul 5 pagi nurse kejutkan aku untuk susukan luqman kerana kata nya, luqman takmo susu formula. Hahahah..masa tu sebab tgh mlm luqman takmo tido. So nurse amik untuk jaga dia kt depan counter. Mungkin luqman nangis, so dia taknak kacau aku time tido ( ni gov hospital ni, bagus tak? )so she tried to feed him with formula milk. Tak sangka pandai plak dia menolak. Hheheheh how sweet. Tapi aku rase luqman mungkin merasa gak susu formula on 3rd day bila mlm tu dia buat perangai taknak tido gak..so nurse amik n jaga dia as well as feeded him with formula ( I guess only, since aku tido masa tu..). and sekali lagi luqman minum formula ketika dia ditahan ward 1 hari disebabkan jaundice. Masa ni aku tak dapat jaga luqman sebab tak ada katil. So aku terpaksa biarkan dia di wad dr kul 10 mlm hingga ke tengahari esok tu. Tapi pagi2 esok tu aku dah sampai ke hospital. So memang kira kul 10 – 8 pagi aku assume dia minum formula. Kesian dia..ah malas nk pikir2 dah time tu. Malam tu aku tido tanpa dia and breast aku engorged teruk! For the first time anak takde, and aku tak dapat tahan breast aku dari bengkak. Nangis aku and husband pun kesian dengan aku. Tengah malam bangun just untuk perah and buang susu tu..aku ingat lagi. Masa tu luqman baru 6 hari kot..memang sepanjang awal kelahiran dia pun, susu separa matang aku dah banyak..dan memerlukan aku pump and throw away..teringat balik sure terasa sayang. Dan la tiap kali buang paling 4oz tiap kali pump..masa tu consider banyak sebab anak 24/7 dengan kita..Tapi masa tu aku betol2 tak leh lagi get used dengan situation yang baru. Dengan sakit operation, dengan breast yang asyik engorge. Aku asyik bermandi susu je siang malam. Kekeke..aku terpaksa buang dan pump disebabkan luqman masa tu akan marah kalau susu terlalu banyak. So aku kene kurangkan susu sebelum bagi dia. Susu selalu menitis2 dan bila mengurut pun, bertambah lah mandi susu aku. Alhamdulillah aku bersyukur dikurniakan susu yang banyak, tapi honestly masa keadaan sebulan yang pertama.aku rasa tak selesa sangat. Huhuhu..kadang2 aku sanggup tak makan/ minum sekadar untuk pastikan susu aku berkurang skit. Teruk tak aku? Percaya atau tak..aku puasa 3 hari masa dalam maternity leave. Tapi tak sanggup teruskan sebab aku rasa kering sangat. Dan aku dpt rasa perubahan production masa tu. Gile betol! Dengan anak yang kuat menyusu, dan dengan aku yang skit2 lapa. Huhuhu..nak kurus pn ye masa tu. Hehehe..kejam nye aku.

So aku pun memulakan azam untuk menyusukan anak dengan susu badan disebabkan susu badan aku yang mencukupi. Tapi kadang2 timbul jugak isu yang mana cukup ke susu ni bila anak makin membesar. Tak mustahil susu aku boleh kering kalau ikutkan pe’el aku yang malas untuk pam mengikut jadual ni. Di tambah dengan nutrisi aku yang tak menentu. Kadang2 aku malas makan. Huhu.tapi aku terus gak niat tu sebab takde jenama susu formula yang terlintas untuk aku beri pada luqman. Di tambah pula dengan hati yang tak kesampaian untuk bagi dia susu formula. Dan husband pun penah berkata pada aku, jangan campurkan susu anaknya dengan susu formula. Adakah itu satu ugutan? Kekeke..mungkin dia berkata mengikut production aku yang sebanyak itu. Dari sehari ke sehari aku berfikir, sampai bila aku mampu susukan luqman ek? Aku patut bersyukur, ada orang ingin menyusukan anak tapi susu takde. Aku ni plak nak malas2..isk3..so aku start buat stok pada hari khamis sebelum aku mula bekerja. Isnin tu dah nak keje, khamis baru nk pump..sebab duk tangguh2 punya pasal. Hehehe..tp alhamdulillah, walaupun jauh dlm sebulan lebih, aku masih mampu menyusukan luqman menggunakan hasil susu aku sendiri dan jugak menambah stok susu yang ada. Aku takde la target beratus2 disebabkan kekangan tempat untuk menyimpan susu dan tak plan pun nak beli peti ais khas. Hahaha.. Tapi aku akan pastikan dia mendapat bekalan yang mencukupi. Aku tak berani jamin aku dapat menyusukan dia sehingga 2 tahun, tapi my short term target ialah 6 bulan lah..harap2 berjaya. Selepas tu baru letak target sampai setahun ke ape..doakan aku ye ?

Alhamdulillah luqman dah 3 bulan..ye ye aku tau, belum pun 6 bulan. Aku akan buat entry bile dah cukup 6 bulan untuk meraikan kejayaan aku. Hahahaha poyo! Apa2 pun, aku mengharapkan luqman sihat dan cerdas hasil dari susu ummi dia ni ;p amin..

To be continued...

November 23, 2009

Memerah susu ibu

Seperti yang kita semua sedia maklum, terdapat pelbagai cara untuk memastikan anak-anak sentiasa mendapat bekalan susu ibu secukupnya. Walaupun seseorang ibu itu bekerja, ia masih boleh memberi susu ibu secukupnya jika ia didatangi dengan azam dan semangat yang tinggi. Jadi, kebiasaan bagi ibu2 bekerja, mereka akan perah dan simpan susu2 ibu untuk kegunaan anak mereka ketika keluar bekerja. Segala masalah akan dapat diatasi jika keinginan itu ada.
tak salah bagi ibu2 yang belum membeli breastpump atas sebab2 tertentu menggunakan cara manual. ye lah, mustahil yang semulajadi itu tidak sesuai diguna pakai..bayangkan bagi yang tidak mampu tetapi harus keluar bekerja.
opss terasa macam buat karangan pulak ;p..

ok sekadar berkongsi maklumat..sangat2 berguna untuk ibu2 diluar sana yang ingin breastfeed baby sepenuhnya..terdapat 2 cara yang mudah, menggunakan tangan ( ye saya pernah cuba dan berjaya..cuma perlukan kesabaran yang tinggi ) dan manual/electrical pumping..


Disini ada cara untuk dijadikan panduan bagi all mom2be :D

1.Memerah dengan tangan

-memerah dengan tangan adalah pilihan terbaik jika perlu memerah susu pada hari-hari 1-3 selepas kelahiran
-basuh tangan dengan bersih sebelum memerah
-sediakan bekas yang bersih dan steril
-lakukan pemerahan di tempat yang bersih, tenang dan selesa
-boleh dilakukan dalam keadaan duduk atau berdiri dalam keadaan yang selesa
-buat sedikit urutan pada payudara dan rangsang/gentel puting payudara untuk memberi rangsangan (refleks oksitosin atau let-down reflex)
-melihat gambar bayi juga boleh membantu menghasilkan refleks
-tuam panas payudara beberapa ketika juga boleh membantu menghasilkan refleks penghasilan susu
-buat pegangan “C” pada payudara, letakkan ibu jari di sebelah atas payudara berdekatan areola manakala jari telunjuk di bahagian bawah (utara dan selatan)
-tekan payudara ke belakang ke arah dada
-perah/picit dengan lembut menggunakan ibu jari dan jari telunjuk, picit selama 2 saat dan lepaskan
-teruskan memicit sehingga susu keluar
-perah ke dalam bekas yang bersih dan steril
-buat berulang kali sehingga tiada lagi susu keluar
-tukar posisi jari ke bahagian lain mengikut pusingan semua bahagian payudara (timur-barat, tenggara-barat laut, barat daya-timur laut)
-ulang proses memerah sehingga tiada lagi titisan susu
-tukar ke payudara yang satu lagi
-urut kedua-dua payudara dan mulakan sekali lagi
-perah setiap payudara 5-10 minit secara bergilir
-setelah selesai memerah, sapukan beberapa titik susu ke atas puting dan keringkan puting payudara






2.Memerah dengan pam payudara ( ini rasanya ramai yang tahu )

-baca panduan penggunaan pam dan panduan pembersihan peralatan mengepam sebelum menggunakannya
-basuh dengan bersih dan sterilkan peralatan mengepam
-duduk atau berdiri dalam keadaan yang selesa
-rangsang puting payudara untuk menghasilkan refleks oksitosin (let-down reflex)
-posisikan puting payudara ke dalam corong breast shield
-mula mengepam pada kelajuan hisapan paling rendah (jika menggunakan pam elektrik/bateri)
-boleh laraskan kelajuan hisapan mengikut keselesaan
-pam kedua-dua belah payudara secara bergilir-gilir
-masa mengepam antara 10-20 minit (berbeza mengikut individu)




Nota :

Memerah susu ibu perlu dilakukan dalam keadaan tenang, selesa dan tidak menyakitkan
Urutan dan rangsangan pada puting payudara perlu untuk mencetuskan refleks oksitosin (let-down reflex)
Memerah dengan kerap adalah lebih berkesan untuk meningkatkan penghasilan susu ibu berbanding memerah dalam tempoh masa yang lama dalam satu sesi pemerahan
Pilih pam yang sesuai sama ada pam manual, atau pam elektrik, atau pam elektik yang boleh menggunakan bateri, single pump atau double pump
Pam yang baik adalah pam yang mampu meniru gaya hisapan bayi (baby mimic suction)
Patuhi rutin mengepam setiap hari (3-4 kali dalam tempoh bekerja 8 pg – 5 ptg)
Memerah susu pada waktu malam juga dapat meningkatkan penghasilan susu ibu
Ibu juga digalakkan memerah susu pada sebelah payudara sambil bayi menghisap payudara yang satu lagi

Source credited : http://www.momschoice.com.my

nanti sambung bagaimana menyimpan susu ibu :) ( utk rujukan bagi yang tidak tahu je..yg dh tau, buat2 la x tau ek..hahahah )

November 20, 2009

Things happened with reason

Sekadar berkongsi ilmu dengan semua orang tatkala merayau2 di laman susuan ibu..

Kenapa bayi yang exclusively breastfeeding tak perlukan air lain selain susu ibu ( even air kosong )

Baca dan anda akan faham :)

Happy reading..

Selain susu formula, kebanyakan ibu bapa juga cenderung untuk memberikan air kepada bayi mereka dengan alasan mengelakkan bayi daripada haus, badan panas, sembelit atau untuk mencuci mulut bayi.
Siti Mariam berkata alasan-alasan tersebut adalah tidak berasas kerana susu ibu mengandungi 88 peratus air dan bayi yang hanya diberikan susu ibu dijamin akan mendapat cukup air.
Amalan memberikan air kepada bayi sebenarnya boleh mendedahkan bayi kepada pelbagai risiko termasuk merencatkan tumbesaran dan akal, mengancam nyawa serta mengakibatkan sawan tarik.
“Perut bayi yang baru lahir hanya memerlukan empat sudu kecil kolosterum (2ml) dan jumlah ini akan meningkat kepada 40 sudu (200ml) hanya setelah bayi menjangkau umur setahun,” katanya.
Oleh itu tumbesaran bayi yang diberikan air akan terencat kerana perutnya yang kecil itu sepatutnya diisi dengan susu ibu yang kaya dengan pelbagai khasiat untuk membantu tumbesarannya.
Air juga boleh menjadi pembawa kuman kerana pencemaran boleh berlaku di pelbagai peringkat sama ada sumber air atau bekas yang tidak bersih. Ini akan mendedahkan bayi kepada cirit-birit.
Air juga akan menghakis salutan pelindung penyakit yang dihasilkan oleh susu ibu dan ini akan mendedahkan bayi kepada pelbagai jangkitan.
Bagi bayi yang mengidap jaundis, air yang terlalu banyak boleh merencatkan akal manakala bagi yang berumur di bawah lima minggu, air yang terlalu banyak akan mencairkan garam di dalam darah yang mengakibatkan suhu badan yang rendah, kembung atau sawan tarik.


Sumber: BERNAMAp/s: Ini separuh dari petikan artikel bertajuk 'Kebaikan Susu Ibu' yg diambil dari website Hospital Bentong.


credited : http://www.susuibu.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=5038&forum=1&viewmode=flat&order=ASC&start=30

iklan : sayangilah anak anda kerana sesungguhnya ia adalah amanat anugerah dari Allah swt.

November 18, 2009

tak tau..

ape tajuk nak letak..


entah..layan aje lah..

sebab tibe-tibe2 je rindu kt budak kicik ni. sob sob..

EBM Stocks

Sejak 2 menjak, macam merundum je production susu sebab2 kemalasan lepas letih bekerja ( ehh tak boleh amalkan sikap ni nana..)

Mcm smlm balik rumah mak, i checked susu dr freezer mcm dh di guna sedikit..means berkurang..

so far , ini stock after 1 month mula bekerja. ms mula2 kerja dulu, ade la 2-3 bungkus je kot dlm freezer, sbb mula buat stock pn 2-3 hari sebelum mula kerja. alhamdulillah boleh meningkat dr masa ke semasa, cuma tempat je tak cukup. aduyaiii..to stock ni bergerak utk isnin n selasa saje sbb tak berjaya pump byk on the weekend. the rest mmg topup ( kira ganti stock yg diguna utk isnin n khamis tu..) and guna dr fresh punya. boleh lah..takleh la nk celen ida smpi 200 stocks..huhuhu. hehehehe
pic taken on 13th Nov - ngam2 luqman 3 months, and ngam2 lepas 1 month bekerja (12th Oct). sayangnye, susu yg dikeluarkan malam jumaat yang ingatkan tak balik tu ( as previous entry ), terpakse dibuang. so dah rugi kt situ. :-s

November 13, 2009

both of them, i love..

hari ini tak jadi balik spt biase sebab tiba2 en suami telefon mintak balik bersama dia esok hari.
dia tak berapa sihat disebabkan pening2 yang sejak kebelakangan ni selalu menyerang dia.

takut kalau terjadi apa2 jika dia memandu keseorangan esok sebab esok dia perlu pergi site jugak..so aku decided untuk balik bersama dia aje lah esok hari..

kesian kt luqman, pasti tunggu ummi kt rumah. tapi, ummi ada suami yang perlu diutamakan jugak. sejak kebelakangan ni ummi memang kurang beri perhatian pada daddy. tak boleh jugakkn? jadi sesekali bila dia perlukan kita, we have to tolerate with other things dan ummi tau, daddy pun dah byk tolerate dgn ummi.

nasib baik stock susu yang di rumah mak mencukupi sehingga esok sebelum ummi balik. memang lebih dari cukup pun, alhamdulillah. cuma yang ummi risau, luqman nak melekap dengan ummi jer...malam ni je yer sayang? esok ummi ada dah..sian daddy, mungkin ummi perlu bawak daddy gi jumpa doctor. harap2 takde ape yang merisaukan hati ummi.

semoga semuanya selamat sahaja dilindungi oleh-Nya, baik anak, mahupun suami..amin

ANYWAY, HAPPY 3RD MONTHS OLD LUQMAN! =)

November 9, 2009

finally it came out!

hahaha..i should not make tis as entry..sian luqman, klau dia dh besar n baca this entry, mesti dia malu ;p

semalam penantian kami berakhir apabila setelah beberapa hari ( almost 1 week kot ), luqman akhirnya poo-poo. kekekekek..cemas je lebih kan?

yes, as what i know, if your baby exclusively breastfeeding, no need to worry about poo poo. ini spt ape yg di baca kt internet or any other forum or informed by any other frens lah. even dlm certain forum pn mentioned, bb yg bf boleh tak poo poo about 1 week or more? not sure true or not, but this is my first experienced luqman tak poo poo. when my mom told me about this, i was like calming of myself by telling her, that's normal and as what i know..tak ade ape lah nak di risau. but being a first time mommy, who said i'm not worry at all? added with information from early birth of him yang he should be poo poo everyday about 8 times per day - for sake of his health. but come to think of it, my baby just fine and not cranky at all. dia elok je kentut, tak de colic, even tido lena wktu malam. gelak ketawa tak hingat dunia ade lg. hihii.. we should assume he's feeling well lah, kan?

but of coz, we better check rather than wait for something bad happened that we would regret at the end, so no harm to go for check up! tapi nak check on sunday ( that was about 6 days already he never poo poo), all d clinic closed! demm..

so we opt to wait for another day to come. sebab kate it can be last for a week. haha..tp alhamdulillah, malam tadi he finally did it! kekekeke..punya la banyak berapa lama simpan daaa..thank god, he happily sat on my hubby lap and "preeett preettt". my husband was expecting he might be doing his job. and when i about to take him from hubby, i asked hubby to check at the back before he go off to somewhere..and yesss!!! terus hubby terpegang his yellowish stool. ngeh ngeh ngeh..kelakar habis..

tapi busuk tak hengat, dan sangat lah banyak sehingga ke pinggang. ye lah, masakan hubby leh terpegang right after checked his diaper. kakakakaaakak........

(this entry should be published yesterday, tapi ade problem with blogger..grrr)

November 6, 2009

this is what u called 'expressing your personal emotion'

in your personal open diary :)

i'm so tired with my life now.. not to say that i want to stop do all this, i would not turning back!
but all the tiredness gone when i saw my baby is waiting for me at home n smiling all the way looking at me..my heart melt..i can't live without u, baby and all i know u need me!!!
if someone who asking me to choose 1 from another - hubby or baby - i would say, they are my life - body & soul -, without 1 of them, i must be dead!!

i hope my darling will always understand my situation which is priority will always given to little darling. he just came to this world, he knows about nothing, he must has someone to guide of..i hope there's a lil bit understanding from you which is nothing to be explained more..it just because luqman is still tiny to know about this life, i couldn't help to let him grown without someone who supposed to be at his side.

in the end, i don't want to be a mother that would be blame for..

does not matter how exhausted u are, u gonna fight d best for your baby..

i hope i'm not in the wrong path of doing it, all i know, it just because of you, luqman.

ummi loves luqman so much, and will, forever..

- THE END -

November 2, 2009

Minggu yang 'hectic'

yap, as d topic explains everything..
fenat beb sampai tergolek berguling..ok2 i exaggeratting ;p

i love to bring my baby to any events, ocassion eventhough i know it quite risky. but well i haven't took him seriously to anywhere with crowd.except during hari raya, orang dtg rumah. itu takleh lari la.
no, its not bcos i don't like people tease my baby or sombong takmo kasi baby ku bersosial ( eh reti ke dia bersosial, ahaks!), but it just d risk that i have to put on.the crankinesss we'll never expect! ;p
Especially pergi tempat yg asing, at least to him and somemore he still a 'baby'.

last weekend was kenduri kahwin my husband's cousin. i never went to their house, never. but of cos i did met them before. don't ask me why, but i can tell you, his uncle is actively doing his dakwah. so tabligh ok ;p
rumah dia agak jauh ke 'dalam' skit and 'quite' near to rumah-kampung-ala-ditinggalkan-tak-penghuni arwah atuk dan neneknya. so agak scary la nak bawak my little baby..but i can't say no to my beloved hubby as nanti
dia cakap kita je saje ngengada takmo. ;p rumah tu takde la tak berpenghuni, tp dihuni oleh seorang makciknya tp tak berbela sgt lah rumah lama tu. well, we just proceed with d plan.

so off we go to ayer hitam to gather with other groups. konon nak convoy ler. heheh..
alhamdulillah luqman was well-behave in d car. duduk baik je dalam car seat and fall asleep right after 15min we started our 'journey'. haha..jauh ler jugak from seremban to ayer hitam ( check point, depan rumah wan ;p).

sampai dpn umah arwah wan (anyen si luqman), luqman pun bangun..dan sedikit pun tak meragam. alhamdulillah syukur. lgpn sekejap je lagi nak sampai ke rumah yang sepatutnya tu. ya, pakcik dia bukan tinggal di situ, tp berdekatan dgn area tu ( dekat lah sgt haiii…)

setelah semuanya ada, kami serentak bergerak ke rumah tersebut, tetapi luqman naik kereta lain. cemana tu?? huhuhu..1 of husb's cousin nak sgt main ngan dia. dukung pnya dukung, dia mintak pinjam kejap. Pinjam sampai ke rumah kenduri tu lah. Aku tak kisah, jgn luqman menangis sudah..kang anak aku dh nangis, org tak tahan ke..hehehe..tp actually she’s not..penyayang orangnye, laki bini suke baby siap nak pnjm seminggu. tak dapat tu der bong!! hehehe..alhamdulillah again, luqman baik je dlm kete bak kata dia..:)

so sampai di sana, luqman di pass tangan ke tangan. Sian tol luqman. Dah tu bile dia nak menyusu, aku gelabah cari bilik utk dipinjam ( this is part yang aku kureng gemar ;p). ditambah dengan keadaan yang susu masa tu tgh byk, luqman akan ala2 mengamok kalau susu byk. Pancutan yang agak ganas membuatkan dia kurang selesa ;p

pastu dia ala2 mcm nak tido, tapi panas, pastu bising, pastu takde buai, kot? At least kalau buai takde, ade tempat yg selesa nak baring, mungkin leh gak baring2 ngan dia ke. Hehehe..sekali Asu (hub’s auntie) dapat idea, ikat kain pelekat kt bawah katil double decker utk dijadikan buai. Lawak gile sebab buai tu tak boleh dihenjut, tapi dihayun ;p ( sorry, lupa nak snap gambar tau..camera pun takde kot masa ni.)

but surprisingly, 2-3 kali hayun, luqman dah lena. Hahahah..letih sangat kot? Tapi dia tido tak lama..lepas tu dia jaga dah.ye lah bising kan..mana la selesa..lepas tu kira passing ke orang2 je lah. Sebelum pulang ke rumah arwah anyen luqman, luqman sempat terlelap di pangkuan farah ( sepupu husb yang sukakan baby – baru darjah 5!). farah pndi betol layan baby. Amazing..dlm kereta masa pulang ke seremban smlm pn mcmtu, dia usap2 kepala luqman, kejap luqman dah lelap. Bagus betol budak ni. Usia kecil, tapi sangat matang.


Agak2 dah nak kul 4, kitorg semua pulang la ke rumah wan untuk tidur di sana malam tu. Sebabnya esok hari nak pergi menghantar ke rumah pihak lelaki pulak. So luqman pun ambil kesempatan utk tidur petang tu didalam buai. Syok betol dia..orang lelaki sibuk diluar menjalankan gotong royong, manakala yang perempuan buat minumam petang. Syok betollah suasana mcmtu…kalau org n9 pggl, momorun. Hahahha..bakar sampah la tu ;p boleh halau nyamuk sekali..hehehe..risau la jugak dgn keadaan yang terbela, nyamuk byk woo. Kang tak pasal2 luqman kena curik ngan nyamuk. Hehehe ni yang aku takut ni.
dah membakar, haruslah nyamuk lari ;p

rajin tol pakcik makcik aku ni. eh itu mil saya,spot her! hahah..
So malam tu luqman tido dlm buai dan kejap2 bangun utk susu je. Masa tu sume orang pun belum tido. Agak2 dalam pukul 11, sape tah bagi idea suh pasang kelambu. Eh ok gak idea tu, so leh la aku tido ngan luqman sambil menyusu dia. Ye lah, mula2 cam fikir cemana aku nk menyusukan luqman ni kalau tido reramai kt luar. Huhuhu. Dpt kelambu, dpt ler cover skit ;p alhamdulillah, luqman was doing well sepjg mlm hingga pukul 6 baru bgn. Sampaikan esoknya tu orang sumer tnya luqman nangis ke tak sebab tak dgr suara pun. Wahh kagum tol aku ngan luqman. Well, he just 2 months plus eyy..:D
payung takde, kain pun jadi..
So semalam ( ahad ) adalah sesi pergi menghantar pengantin dan sekali lagi aku risau kalau2 luqman menangis nak menyusu ketika kenduri tu. Aduyaiii..ms pegi tu memang la panas, kesian luqman. Cari payung, masa tu pulak payung takde dalam kete ..adeh..so mil tolong dukung kan dia sebab kesian. Kitorg makan pun ikut giliran. Hehehe..almaklumlah. tp ummi luqman special, makan kt meja pengantin. Hahahah..paling tak best ujung minggu ni, susu tak dapat di pam utk dibuat stok. Pam pun sekadar utk diberi pd luqman ketika waktu puncak :D meaning takde tempat yang sesuai. Tp kalau susu dah abis, mati kutu jugak aku nk memikirkan kt mana nak bagi dia minum ni.adehh..huhu..
Tapi itu la aktiviti seronok a.k.a puas ati bawak luqman jalan2 dalam keadaan yang tak merunsingkan. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Luqman pun tau letih gak. Sesekali dia meragam gak sebab letih tak dpt tido dgn selesa terutama dalam kereta ( sbb farah n balkis tumpang sekali, barang penuh ), kt kenduri kawin dengan bunyi kompang yang kuat ..huhu..dan juga time dia nk menyusu, tapi kita tak dpt bagi or air susu byk, dia jemm ;p

Balik rumah, kejap luqman dah terlelap bila masuk buai. Tak ketinggalan umi dia juga tumbanggggg...
Arini masuk kerja sangat lah letih. Kalut punya pasal, pg td boleh tertinggal botol susu avent kt rumah mak. Aduyaiii..kalau dh tinggal, cemana nk pam susu cik kak oiii..aku hnya bwk pam nye dan botol bumble bee BPA free tu. Hahah..ohh lupa nak cite, botol tu aku beli kt mybbstore last 2 weeks. Reason aku beli tu sbb liner aku dah habis x smpi 2 mggu beli for 100 pieces tu. Pastu rase cm costly gile nak beli tu everytime nk store milk. So I decided to buy container ( wpn pd mulanya nak beli cap event gak) bumble bee ni setelah direcommend oleh sales girl tu. Ye lah, promotion maa..RM38.90 dapat 12 botol kesemuanya ( beli 8, dapat percuma 4), jimatkan???? Silalah cek segera ke mybbstore. Aku pegi direct beli sbb kedai tu dkt je ngan umah aku je..so takde lah perlu aku sikit2 nak kena beli liner. bygkan everyweek nak purchase, gile leh botak ;p..tp takkan aku nak pakai 12 botol ni je kan utk store my ebm. of course bottle ni utk simpan kt chiller je for daily use, kt freezer still aku guna plastik tuk save place and also save container ;p. tp plastik tu hnya lah plastik biasa yg aku beli kt kedai jual brgn plastik. hahaha..

Anyway, arini aku penat dan mengantuk. Nak ambik MC tak sampai hati ( konon)..ye lah keje byk. Dah la aritu cuti 2 months kan. Hmmm..disebabkan aku lupa bawak botol arini, aku ajak en hubby terjah mothercare yg new opening kt bangsar tu utk beli sebijik botol BPA free avent. Lagipun aku memang nak beli breastpad cap mothercare tu, sebab cam murahh jeee.weheeeeeeeeeee…RM33 for 100 pieces. Murah, kan kan???

Ni hasil perahan tengahari tadi dengan new bottle ;p ( hahaha takkan lah sebab new bottle kan?). 9oz++ for half day..alhamdulillah.tapi arini pam lambat skit sebab pegi cari botol lunch hour td. Balik2 dah tak tahan sakit sangat terus pam kt my cubicle…muahahahhaa..
(rugi tak beli kt internet aritu, ade sales 2 botol 9oz hanya RM69..tp td cek dh takde dh L..rugi rugi..padan muka sape suh berfikir lama sgt!)


eh, kata pergi kenduri kawin. tapi aku takde pun amik gambar pengantin! bengong betol..hahahaha..(mgkn aku sibuk melayan luqman, mane sempat nak snap2 pengantin ;p)