August 24, 2009

Ichiro ku..

lets those pictures do their talking ya..

a day he come out from my womb and an hour from OT
few hours after delivery, daddy so excited to take his pic ..hihi
i'm home, after 3 days in hospital. yipeeee!

and this is..daddy's love.

till then..

August 21, 2009

jangan jadikan alasan..

walaupun bersalin ikut tingkap, tak bererti aku boleh lari dari berpantang cara kebiasaan org berpntg. mungkin ade la sedikit perbezaan yang mana aku tak perlu aku amalkan.

sebelum bersalin aku terfikir juga untuk mencari mana2 set selepas bersalin. samada untuk dimakan, mahupun pemakaian. tapi entah kenapa, sampai ke penghujung masa pun, aku tetap tak beli. tak tahu nak yang mana. tambahan pula mak kata, takut baby menyusu badan nanti dia pulak tak serasi. so terbantut la aku nak membelinya. ye lah, mcmana nak tau yang mana serasi kan. hmmm..

keadaan bertambah pasti bila aku tahu aku akan di operate. jadi keperluan untuk set selepas bersalin kurang diambil peduli.

tetapi semuanya berubah setelah aku menerima set selepas bersalin ini dari seseorang. siap bengkung lagi! boleh ke aku pakai ni, dah la operate. (kebiasaan orang cakap kalau operate tak boleh berbengkung )..

Tropical Herbs Post Natal Care & Post Natal Binder from Amway
Semuanya lengkap ada di dalam. kebetulan makcik ngurut ( urut badan je, perut tak usik) ada suggest kat aku beli Sari Ayu pnya param, pilis & tapel. dia cakap murah je. masa dia cakap ni, aku belum pun menerima set ni. so aku setuju je lah nak beli 3 bende ni. tapi since dah dpt, tak perlu la aku kalut gi mencari pulak. so bermula la aktiviti mengurut tu hari ni, hari ke-8. fuhh sedap betol dpt urut belakang badan guna minyak urut herba ni. aku rasa sakit2 yang dah lama aku kumpul sejak mengandung ni semua dpt dirasa masa urut skang ni..sakit ya amat bile dia tekan kt urat2 tegang tu. tapi selesai urut, betol2 rasa ringan.
Content of this set
Antara yang ada di dalam box ni ialah..
- Teh herba ( lom minum lagi)
- Herba bersalin 1 ( lom try )
- Herba bersalin 2 ( lom try )
- Herba pembersih wanita (lom try)
- Herba mandian wanita ( lom try)
- Pilis (dah sapu kt dahi skang ni )
- Param (dah sapu kt bdn td oleh makcik urut :P)
- Tapel (Buh kt perut oleh makcik urut sebelum pakai bengkung)
- Minyak Urut Herba (buat urut badan)
- Minyak bayi ( lom sapu kt baby )
Rasa lengkap set ni, so sesapa rasa nak beli, leh la cek ngan amway kot. Bengkung tu kita pakai gak, tapi setakat paras perut ke atas je. bahagian bawah ( especially tmpt operate ) tu kita biarkan tak berikat. so takde lah tertutup, senang nak bergerak. sebab tempat operate tu tak leh terkurung, nanti berpeluh, bernanah plak. adoiii..tapi dpt ikat dr perut ke atas pun dh rasa ok dah, ditambah plak dengan buh tapel tu..panas je rasa perut. huhuhu nak kempis nya pasal. nak urut kt situ tak boleh :(

Bawah ni makcik urut dah suh label kan, untuk kegunaan hari2 mendatang sehingga cukup 44 hari ( ye ke aku serajin tu :P)..hehehehe..kalau mak rajin tolong, dia lah kot tolong buat. tapi nak cun masa raya nye pasal, kene la follow cakap orang yang lebih dulu makan garam :P

R-L : Tapel, Param, Pilis

Anyway, thanks to Mr Lim! your gift sangat2 lah berguna..

August 18, 2009

Happy Birthday to daddy..

28 tahun yang lalu, pada 18hb Ogos 1981..lahir seorang putera yang diberi nama Mohd Shukry b. Abd Majid

tapi pada tahun ini, pada 13hb Ogos 2009..lahir pula seorang putera pewaris kepada Mohd Shukry, Luqman Ichiro b. Mohd Shukry..

Hari ini, 18hb Ogos 2009, kedua2 nya mendapat tempat di hatiku. Alhamdulillah, tiada hadiah yang lebih istimewa buat suami melainkan buah hati kami..hadiah dari Allah yang besar nilainya!

Happy Birthday, abang. Semoga menjadi suami & bapa yang hebat untuk hari mendatang!

August 16, 2009

A new chapter of life

Alhamdulillah, penantian selama 9 bln lebih telah berakhir dengan anugerah dari Allah yang tidak ternilai harganya pada 13hb Ogos 2009, jam 9.50 pagi.

Harta ini lah akan ku jaga sepanjang hayatku bersama suami tercinta.

Semoga permata hati ini menjadi penawar buat ummi & daddy.. :)

*pics & story will update soon. masih perlukan tenaga untuk berehat dan menghadapi semua situasi baru ini.heheheh

August 10, 2009

vroom vrooommmm...


I supposed to look for his car once he see this big world. hehehehehe..but who knows his rezki. ada orang nak bagi. i don't mind what brand is that, because he might not use it for many years. or at least, temporarily..sampai bende ni rosak ke. wahh ganas tol guna sampai rosak2. hehehehe....
Thanks guys for this gift. i'm not really demand for it. whatever lah korang nak bagi. as long as ikhlas. ecehh.ehehehe.but since you guys nak bagi ni. haku terima jer..my hubby pun ok & happy. ni pun balik nk pasang kemain la seksa membaca manual, but at last berjaya gak. hehehe..nasib baik kitorg tak beli lg. memang lah mulanya nak beli bile baby dh kuar bcos baby kecik x semestinye guna stroller pun kan? and bajet tu dh ada la. tak terfikir pun ada orang nak bagi walaupun tak seperti yang kami nak tu. mcm breast pump yang korang nak bagi tu, sorry lah sebab dah beli pun. so sibaik tanya ek? ;p betol jugak, at least korang tanya. takde la nanti membazir beli bende yang dh ada.
I appreciate it. thanks a lot. means bajet to buy his car boleh allocate for other things lah, kan?? hehehehehe..i know that you guys kuar bajet sendiri. takkan nak harapkan yang dalam bilik tu . i even pun tak harapkan pun.eleh tak heran ;p

August 7, 2009

Ngengade-ness

Sepanjang mengandung, ada je bende yang buat kita teringin. kadang2 tu bukan lah craving sgt pun. lebih kepada, ngengada..kot? hahahahah..that's for me lah..

macam aritu bila musim durian..wah sibuk nak durian gak. padahal aku ni idak lah hantu durian. boleh makan, but not a BIG fan. lain lah en. bob. dia sukeeeeeeee sgt. so dah lama duk request, dia cakap tak boleh tak boleh..sbb durian panas and not good for pregnant lady. ahh tak kira..nak jugak. beli sebijik cukup lah, kan? tup2 hari yang ditunggu..kami pergi mencari durian. plan nak beli sepeket kt giant tu. tapi????? tibe2 idea dtg gi pusing2 kt sg besi tu. jumpa plak org jual durian. tgk dr dlm kete cm cun je..org plak ramai berkumpul. so ape lg. hubby turun and i waited in the car..

skali dia pulang ke kereta dengan.............



9 BIJI DURIAN BEB!!! hahahaahahha..ngeri betol.sape nak makan ni? duk berdua, tp beli 9 biji. bukan kecik2 plak tu. adoiiiii..

tapi best2..sbb terasa cm permintaan dah dipenuhi..balik2 terus suh dia kopek sebiji dulu. durian ni memang cantik lah, rupa dari luar & isi didalam. bak kata hubby, orang tu cakap ni durian kg talam, pahang..eh betol ke? konon mcm tmpt tu femes la dgn durian yang sedap2 and elok plak tu..tp ye lah, takut gak ditipukan. hubby plak siap suh kopek sikit tiap sebiji sbb nak tgk isi kt dlm. klau dh belah skit, sure kene beli kan??? tu yg agaknye smpi 9 biji jdnye tu!!! tapi, jgn tak tau..murah tau!!! rm50 je utk 9 bijik ni..berbaloi kan?? tgk isi dia..........

cun kan? memang sebyk 9 bijik tu, takde yg rosak. bak kata org, jumpa byk kucing tidur lg. hehehehe..ini gelaran utk isi yang lebar lagi lazat lagi puas tu..hahahaha..

end up, aku tak makan 2-3 ulas je pun. berulas2 gak la..tp takde la hentam berbijik2 utk sehari tu. buat gap sehari demi sehari..hahaha..

nasib baik badan tak terasa panas ke, nak terberanak ke. hehehehehe..alhamdulillah, nak lepas gian ape lg ek sebelum beranak ni??? hmmmm...

August 5, 2009

bad news is not neccessarily comes with unhappy situation..

i'm still Thankful with this great experiences, as not everyone has the opportunity to feel it..Alhamdulillah. i have been carrying this little boy for more than 9 months and now he gonna meet his parents, very soon. InsyaAllah.

even the way he come out from his comfort zone is not the most-likey way, but still the hope will always be the same - he will safely arrives to see his mom & dad. how i can feel the great feeling of being mom - soon. at least for me.

last tuesday was considered a final decision which confirmed that i'm going to be on operation this..THURSDAY - 13th August 2009!! meaning i have less than 1 week to see my baby, excited huh? but comes with mix feelings..i'm scared as well.

how time flies? about 9 months ago, i was found out that i'm pregnant with so many pregnancy-test tested, heh! and now the time that we are waiting for,is getting closer. Being a pregnant lady, i'm always counting days - when i can see my baby - week by week.its so tempting! what i can describe the feeling now - excited, nervous, happy, scared, gelabah, tak sabar, nak nangis..all mix together..

sometimes, i feel bad and guilty to my husband because i can't be a good wife & mom. even worst, i can't deliver our baby in normal way. i did apologized to him and he replied "it's ok, as long as our baby are safely delivered..that's fine". i can feel my warm-tears dropped, in the dark. still, there's a hope.

alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah..Thank GOD for giving this precious moment that definitely would be missed in future. how hard you bring along your heavy belly for about more than 9 months with little tot is moving around inside your womb that led you smiling in a day..

Please pray for me that everything gonna be OK. All what i need are - blessing of my husband, mother, mother-in-law and...everyone!

i hope i can be a good mom to my son as well as a great wife to my lovely husband. this little baby really brought a rezeki to our life in many form. this is really true.

a good news will be announced once his mother back on track :D