June 29, 2009

lamanya..

..tak update pasal baby. especially pasal perkembangan dia. minggu nak masuk 32 minggu, means 8 bulan. uwah3...pejam celik dh nk masuk 8 bulan.

last friday i took leave just to settle things. salah 1 nye konon nk book for the hospital. ngeri ek bile dgr nk book spital. mcm x lama dh nk beranak. well, mmg la skang dh kene prepare dh. nak beranak kt mana sume..

from my last check-up kt dbkl tu, nurse tu tnya nak beranak kt mana. so i told her, maybe HUKM (now PPUKM) la kot ( the nearest ). if not Hosp. Serdang. tp nurse tu cakap kalau nak beranak kt PPUKM or PPUM, kena ada reference letter. so i select PPUKM lah, sbb duk imagine UH (nama lama) tu macam crowded. eleh, mcm jalan nk ke HUKM tu tak jammed. hihi.saje ngengada, sbb UH tu dh biasa sgt ( konon). then she made up 1 letter for me. ok fine. nurse pesan suh book before come for next check-up. BAIK BOS. tu yang last friday hubby sent me to there. sampai2 sana, melilau cari O&G. besar gak ek HUKM ni. cari punya cari, receptionist tu cakap pegi kaunter 4 terus. okeh, sampai sana bila turn kena pggl. cite itu ini..baru la tau, prosedur di situ, if you plan to deliver there. at least you must have to do for check-up once or twice. wahhh, ape ke mende ni. reason being : takut takde record. so i made up issue what the purposes we have so called buku merah tu..ye lah kan, konon buku merah for gov reference, tp ni HUKM nk record dia sendiri gak ( yang lain ). meaning kene gak buat check-up kt hospital tu gak before bersalin. arghhhhhh buang masa aku je kalau cmni. kata semi-gov, kena la seragam prosedur dia. hmmm...

dalam pada berfikir rasa macam tak jdi je bersalin sana. sempat la bertanya rate sume. hmm ok lah, not so bad. normal delivery ( non-private ) for private sector baru dlm 650 ( include epidural ). dah naik ek harga. dulu dengar dlm 500. itu tak kisah lah, boleh claim ING ( sebab baru pakai berapa sen je utk maternity ni , rase rugi pulak ). tp tu lah, mcm2 songeh plak nk beranak sana. langsung bila balik rumah tu, cite with hubby. dia cakap kalau cmtu gi beranak hosp. serdang je lah. padahal sblm tu dia pun nasihat bende yang sama sebab katanya dia dgr HUKM mcm2 hal gak. tp masa tu tnjk degil la konon kita je betol. so bila dh mcmni, bgtau hubby, dia pun kata "ha tu la, dah bgtau tp ngengada nak kat sana gak". hihihi..yo lahhhh..
pikir malas nak amik cuti gi sana semata2 nak check-up gak. sini check-up sana check-up. ahh bape byk check-up daa..dah nak bersalin pun ni. hehehehe..

hari yang sama, about 2pm. i was headed to TDMC. saje gatal2 nak buat 3D for baby. sebab hari tu rasa free plak. call TDMC dia cakap boleh buat. so i went there alone sebab masa ni hubby kena gi kerja. tak kisah la. pergi2 sana buang masa, tunggu punya tunggu..tak lama pun. my turn smpi terus la teropong baby. fuhhh nasib baik dpt tgk rupenye..hihihi..idong, muka bulat cm daddy je. hahahahahah..nak tergelak rasa..nasib baik muka dia tu dia x tutup habis. just posing tgn tu cm terangkat gitu. hehehe. tp tak puas ati sbb doc just print-out black & white je kt muka tu. dh serupa 2D dh. adoiii..tp nasib baik charge dia sama cm my regular check-up tu. dia x charge extra pun. huhuhu..mahal pun sebab i requested for vit & obimin yang dah lama habis. oklah tu sebab claim ING ada lg..ahhhh ..so plan nak mengutilies kan ING claim. i plan to do another 3D ultrasound kt vision college plak lah. hahahah gedik! so i called them up on that evening. earliest appointment they can give me is on 6th July. hmm next monday lah kan. takpolah.

ok lah..arini i cuti ( read : MC) due to my whole body sume pain. last weekend my MIL buat tahlil sekali doa selamat sekali sambut puasa. so walaupun mak buyung byk excuse tak buat kerja. tp still la tolong2. adoi gile2 sakit badan2 ku. ini lah kesan ibu mengandung kan. tapi alhamdulillah pengalaman ini amat berharga. :)

ok lah..till then. gambar baby ms 30 weeks & last 3D ultrasound tu nanti lah i upload. camera hubby bawak plak gi kerja. haihhh...potong!

June 25, 2009

to earn more..

semua orang pasti ada perancangan sendiri utk keluarga masing2 kan?..tak ketinggalan saya juga :)

tapi kdg2 ape yg dirancang, tak menjadi spt yang dikehendaki..itu namanya ketentuan dr yang Maha Esa..

kalau dulu, hidup single, belanja nak ikutkan takde lah byk sgt. asalkan leh bayar monthly hutang..then ada duit lebih makan..tp ms tu nak menyimpan pun susah. kenapa la ek..asyik rasa tak cukup je..

bile dapat increment pun, sama jugak....adoi..

then bile dah kawin, walaupun ada suami, tp hidup di KL ni. maklum lah paham2 je la kan. dia pun ada kereta, kita pun ada. dia pun ada hutang, kita pun ada. i mean both pun ada. walaupun dia ada, gaji dia berapa sangat lah nak tampung kita sekali. ada lebih, dia share lah ngn kita or bagi kita. i mean utk fully support tu , idak lah..tp kire ibarat tlg menolong. support menyaport..ye lah, kita pun paham..kita sama2 nak build life, sama2 nak naik..jd kene la sama2 tlg. adakah ini sesuatu yang pelik? mestikah suami kita support semua utk kita? aku sorang je ke mengalami nasib macamni?

what you expect from your partner?

aku tak mintak lebih, asalkan we understand each other & do tolerate each other..

mungkin mak ayah kita pun dulu mcmtu (di support sepenuhnya dari ayah kita). beza nya kebykan mak kita tidak bekerja and fully dependent to our dad. takpe lah kot, time tu diorang pun kurang pendedahan, nak itu ini (mcm kita ni). pastu makan pun kt umah (save a lot). imagine kita jd mcm mak kita. berhenti kerja and harapkan laki tanggung, rasa2 boleh tak? kita tak perlu isi minyak nak gi kerja, tempuh jem, pk ape nak mkn kt luar etc..kita hanya buat kerja rumah & jaga anak. kt sini belanja hantar anak pun dah save. rasa2 korang, boleh tak?

ada orang cakap, bolehhhhhhhhh..asalkan suami mesti gaji paling2 mungkin 5k ke atas, baru bini mungkin boleh duk rumah jaga anak kot. kalau bawah pada tu, jgn mimpi lah. ye ke ek? my late father dulu, gaji ciput je. kami 7 beradik cukup makan pakai gak (wpun tak la mewah).

tapi mungkin kita tgk, actually byk je life cycle orang lain sama je. mula2 kawin ni, kita suami isteri memang lah kdg2 sama2 sakit. sakit utk hidup selesa. tp by the time anak membesar, gaji kita pun lama2 naik..then baru lah kita rasa lega sikit. sebab masa tu mungkin tinggal nak focus on assets je..mcm skang ni agak tunggang langgang skit hidup. tapi imagine la masa zaman our parents dulu, kita mintak duit, insyaAllah dpt je ( melainkan mntk bende merapu la ). tp masa tu kita fikir tak mcmana susahnya bekerja, cari duit and manage our family punya financial. ms tu tau mintak jeee..huhu

esok lusa anak kita dah keluar, fikir nak anta ke bb sitter plak. susu n lampin dia pun belanja agak memberansangkan. but i don't like to think about this semua. i mean, cukup ke duit or mampu ke ape..bukan la tak fikir lgsg kan.for me, rezki anak pasti ada. just go thru it, we'll do not know where is everything will comes from. betol tak? i just believed on that. rezki kenot be described in form of money saje. hmm..thats why i didn't plan when to get baby when i got married. eventhough i know, if i do calculation right now, duit sentiasa tak cukup. so imagine if i got baby..sure the expenses must be burst my budget..tapi i don't care. insyaAllah, i keep remind myself, rezki anak tu ada. dapat baby straight away after got married pun, does not matter. for me, lagi cepat lagi bagus. not to wait until my financial stable bla bla bla..sooner or later, we do not know what would be happened. as if we wait for stability of financial, would that things come true? ok, that's my very own point of view lah. i do not know about others..different people got different opinion.

hmm..talking about money, somehow i even looking for better opportunity on how to earn more. through business? but kalau business pun kene ada capital. dah kalau bulan2 pun santak, how to save for capital. from day to day, i always dream to be SAHM while doing business. tp tgk jenis business lah...because for me as well, my family is my life. i don't really look for jawatan tertinggi di dalam syarikat. sangat tak ambitious kan? hihihi..belajar tinggi2 pun i think, now i have the feeling that i'm not that type of person. tapi i suka la gaji besor, bonus besor..muahahahah ..sape tak suke kan..tp at the end, masih tercari2 apa yang i nak dalam hidup ni. *sigh*

well, don't give up to think about something that can improve your life, your family and don't forget to pray for it. apa2 pun..sentiasa ingatkan diri sendiri, bersyukur dengan apa yang kita ada ( even i know its hard to be honest ) because ada lagi yang lebih susah dari kita. so jangan lupa diri, hokeh! ( pesanan utk diri sendiri, tetiba jadi emo..huhu ).
sekian bebelan hari ini utk diri sendiri ;)

June 22, 2009

is that hard?

panasnye...panas sgt hari ni. skang ni pun terasa berpeluh2 kt tiak ;p ( tgk jam : 5.46am)..

hmm baru lepas bersahur..

opsss..

ye ye..saya baru nak ganti puasa. ;p sila maafkan saya.

insyaAllah larat jer, selama ni je ngengada duk tangguh2 takut tak larat. i don't think so..its not that hard pun. mind setting tu penting!

if not now, when? dah la my EDD bulan puasa - mind u ; 26th August!

kita start puasa 22th August kan? hahh pikir2 kan lah wahai Pn. Nana ;p

ok, start from today, i will try to complete all my hutang puasa ; be it nazar or ganti puasa..sebelum si comel ni keluar. insyaAllah..today until next week...

tapi next tuesday ada check-up kt dbkl plak. haihhh..

June 20, 2009

charlie bite me..

charlie, charlie bit me..LOL



i just cannot stop laughing watching this vidz..i know, its old vidz. who cares ;p

they are soooo cute. how i wish my baby as cute as them, can't wait that moment!

June 19, 2009

Kutu ohh kutu..

Finally, kutu Akojaya is finalize..

I have formed a group of 8 people which inclusive frens & family..

They are :

1. Kak oja - my SIL's sister ( June 2009 )
2. Yuni - my fren ( July 2009 )
3. Desi - my colleague ( Aug 2009 )
4. K.Sopiah - my colleague ( Sept 2009 )
5. A fren of K.oja ( Oct 2009 )
6. Akak - my sis ( Nov 2009 )
7. Mom ( Dec 2009 )
8. Rine - my fren ( Jan 2010 )
9. K.long - my SIL ( Feb 2010 )
10. Niza - my colleague ( March 2010 )

Our team target ( ecehh ) just play around RM500, be it more or less. but everyone has to pay RM50 per month for 10 times.

So, this month we started with kak oja. Dia telah memilih set The Secret Dinner Set yang sangat exclusive untuk mereka yang menyukai warna garang itu. saya pun sukeeeeeeeee...


This is choice of Kak Oja..real one will be sending to her tomorrow ;)

if anyone think that they also want to join this kind of kutu, let's form another group. hihi..we not only sell pinggan mangkuk, we do sell bedsheet & curtain as well..huhu

June 17, 2009

the 3 series..

owhhh owww..its getting nearer, and bigger..of course ;)

when looking at this number, it reminds me for everything...

its really2 hit me!!

i don't feel that time is running soo fast, until i look at the counter. ohh oooo...*rolling eyes*

am i ready for it? come on Nana, just go through of it..another 10 weeks or less to go.

my inai at ibu jari kaki pun belum habis..hahahaah!!

June 11, 2009

...............

sekarang online dari rumah mak, di seremban..cuti sehari, esok keje balik.

mak tengah masak, tapi malas nak tolong, boleh? hehehe bila lagi nak mengada2 mcm dulu balik. huhu..

ujung mggu baru2 ni; mak, akak datang rumah kami. tp masa diorg dtg rumah kita, kita plak la sibuk melayan. tp tak sempat nak masak pape sgt pun. sebab sume tu tanpa dirancang, tau2 diorang dh sampai KL je. Sabtu diorang tido umah along, esok tu tido rumah kami plak ...

anak2 buah ada sama ahad tu, diorg nak mandi kt swimming pool pastu nak layan game ps2. uncle bob dia la rajin melayan. hihi..smpi takmo2 balik ;p lenkali dtg lg ye.

bila diorang dtg baru perasan byk yang kurang kt umah tu. tp syok gak kan bila ada orang dtg ramai2 kt umah kita. walaupun penat skit la, sebab pas diorg balik nak kemas sume balik. dah la badan ni berat semcm je. tp takleh biar kan, kene kemas dulu baru rehat. sebab once dah rehat sure malas gile nak buat semua tu. tp syok la....walaupun kaki ni dr sabtu malam ahad ke malam isnin sakit ya amattt..byk berdiri buat kerja, kemas, jalan..haihhh.

ok la..nak tengok pe mak masak. kejap lg nk pick up hubby plak. dia ada exam..good luck my dear.
..............eh ngantuk plak dah.

minggu depan start collect duit kutu. sila bersiap sedia ye wahai kutu2 sekelian :D

June 5, 2009

Light Ligamen Cramping..

Does it sounds good?

I'm not sure what does it means. Lately i used to feel a-light-abdominal-cramping..very mild..yang macam nak period tu, but not as bad as period-pain lah. sometimes i feel scared, worried..because anything can be happened, no? bad or good, i really have no idea..

i googled some info to at least give me some support, rather than think something bad.

maybe anyone can explain what actually happened in my uterus or it is really i have to worry & concern about or just ignore it? sigh..

anyway, 1 of the info i've found in the net while searching is..

Causes of Cramping During Your Second & Third Trimester
1.
Round ligament pain - The infamous round ligament pain strikes pregnant women often in their second and third trimester. As in early pregnancy the uterus continues to stretch and grow. As the uterus expands the ligaments stretch to support it. Mild cramping may occur.
2. Preterm labor - Cramping, mild or severe, diarrhea, and back pain can all be indicators of
preterm labor.
3. Braxton Hicks contractions - In the second and third trimester pregnant women will often have
Braxton Hicks contractions. Braxton Hicks contractions are the irregular intermittent contractions that occur during pregnancy.
4. Labor - During
early labor cramping and back pain are common symptoms.
Because normal cramping can be hard to differentiate from a sign of danger, we recommend discussing any cramping with your doctor.


source :
justmomies.com

how is braxton hicks contractions feeling?

fyi, this is just beginning of my 3rd trimester..i know its still early to expect anything and far away to go for labor - i mean for normal cycle, heh..


updated:
i pm-ed one of the gynae that i knew him online. and asked him about my situation. he told me :
- not to worry so much
- its common to have the mild tightening at this stage..

phew! at least, he had given the most-wanted-answer. hehe..

June 2, 2009

restless..

just came back from Klinik Ibu Mengandung DBKL, Kuchai Enterprenuer Park.

it takes about half day to settle everything eventho u've been there early in the morning..

penat..bosan..but have to..

lucky it just takes a min to drive over there..nearby our area, about not more than 2km from our house..hubby dropped me there and he return home. he fetched me once i finished. i got MC ( or what they called it, time slip ). since its already late to come into the office. plus i also feel weak after not taking any meal and given 1 jab for tetanus. aduii pesal sakit plak eh..

ok la, gtg..i need to rest. :(