May 29, 2009

The finale..

I know i'm not like you guys..i'm quite ketinggalan..I never watched followed (at least follow the series or watch each episodes) this series since Season 1. kalau tengok pun, gitu2 je without excitement.

Tetapi..for this season, which already 4! i've been never missed it. eh ada sekali missed, itu pun sebab malam tu ada tahlil. huhu..just because, my husband is a BIG FAN of the series. haha..kan ke baru je kawin last year, duk rumah sekali then terpengaruh la kan..hihi :D

But what makes me in the puzzle now is..Is the last episode showed on TV is the finale of Season 4? yah i know, memang sudah ada season 5 pun..heheh..tapi ini yang selalu disiarkan di 8tv every Monday, 1030pm tu!

this is what i'm talking about..

I heard this season will be ending soon. But just now when i did some bloghopping, i found out it's already ended last monday. Meaning, last monday was the last episode for this season.wah pusing2 plak cakap. hihihi Isn't true? I don't think so, because some was telling me the handsome hero,Michael Scoffield will be died. but some said, it's NOT. yes, please don't..huhu..

Did anyone knows about this rumours?

*i already got confirmation from hubby, but still need information from you, ladies!

May 28, 2009

my baby is..

healthy i guess inside there because this fella keep kicking me when i give a bite to Mc Chicken Mc Value lunch just now. and also, when i drink a coke. is it ok? huhuhu..jangan marah eh baby ;).

i know you're hungry, but i shouldn't give u unhealthy food..poor mommy ;(

well, yeah on top of that, as the topic..my baby..
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

*
*
*
*
*
*

*
*
*
*


will wearing a blue shirt then! hihihihi...

clear picture, enough. i'm glad! hopefully you're fine baby..we loves u!

ohh..forgot, this is my another purchases too. huhu..

May 26, 2009

Am i having hotdog or cheeezzbeger?

Ni dah nak masuk 7 bulan aku menghangkut ke hulu ke hilir 'orang' dalam ni. hehehehe..

rasanya ada yang dah tahu 'orang' dalam ni ade tuuutt ke tak. ;)

tapi from my belly, everyone can guess it.

6 months preggie :)

nanti la i make another entry about my purchased the other day. so from there u will know. its blue or pink..hihi ;)

May 25, 2009

Congratulations!

Tahniah buat kawan seper 'ngandung' an aku. haha!

To piah :

Tahniah kerana telah melahirkan baby lelaki pada 24th May 2009, 7.45 petang. Tak sangka cepat betol ko punya turn ek. I know it should be on 18th June 2009, kan? wah early 3 weeks. haruslah aku jadi seperti ko nanti, perbanyakkan berjalan. perlu ke aku naik turun tangga gi office? ermmm..alhamdulillah, ko dan baby selamat!

aku plan nak lawat ko di hospital since dekat je. tapi ko masih di spital ke gamaknya? nanti aku plan ngan fiza macamana. tapi takde lah hadiah lagi piah oiii..cepat bebenor keluarnya, tak sempat nak beli pape! hehehehe..

Updated 25th May 2009, :

Lepas kerja, kami (aku, fyza, ct, peja, zuriat ) pergi melawat Piah yang masih di Pantai Medical Centre (PMC). Sgt la comey baby piah yang sooo tiny sampai aku rase soooo fragile nak pegang. dia tido je keje walaupun kitorg berborak bagai nak rak. Inilah dunia baby kan. syok nye lah hai...

Baby boy ni skali tgk cm girl pn ade. hehehe jgn mara piah..aku dh tinjau dah, memang confirm boy! haha..Nama di beri Rizq Emran. wah kembang Engku Emran kalau tau ni. hihihihi..

Sekali tengok saling tak tumpah rupa ibunya..tapi tak tau lah dah besar nanti kan..

Tengok ni, aku duk pangku dia sambil snap pix pun dia buat tak tau je. hehehehe..

(Rizq Emran said :aku pedulik ape kan kalau korang nak amik gambar ke, nak bising ke kan..janji aku nak tido..*krooohhh krooohhh*) =)

May 24, 2009

bosan

apa aku akan buat kalau bosan? bosan yang bila taktau nak pergi mana or mungkin tak tau nak buat apa walaupun dirumah. apa korang akan buat pulak?

contohnya seperti hari ni. aku tak tau nak kemana, walaupun ada gak ajak hubby keluar. tapi nak ke mana ek? jalan2 di shopping complex? nak cari apa? aku ni dah la lately asik membeli tak kira ujung minggu. ni kan plak nak jalan2 lagi. gaji plak minggu ni baru dapat. baik aku shopping tunggu gaji je kan. lagi? nak gi mana? gi umah sedara..hehehehe ni ikut mood skit ;p tak rasa mood nak gi umah diorang.

bosan memang bosan minggu ni. tapi minggu lepas aku bizi sampai letih2 tak cukup rehat. so kira minggu ni minggu berehat sambil bermalas malasan lah. tapi, takat mana pun korang nak berehat dan bermalas2 kt rumah kan. sure buntu! tapi aku ada 1 aktiviti yang kalau bosan je, mesti ni je keje aku. hihihi..MENGELAP, MENYAPU & MENGEMOP rumah. hahahaha..aku pun tak tahu ler kenapa. dulu twice a week mop, then jadi once a week..la ni boleh di katakan hari-hari. perghhh sampai hubby leh perli aku bile aku cakap bosan sikit je..dia mesti cakap..boring mop la umah ..kakakaka..sabar je lah. aku pun tak tau ler kenapa. bukan aku tak letih or tak sakit pinggang pun lepas buat kerja2 tu semua. sakit woo..sakit kaki, sakit pinggang, sakit punggung, semua sakit la. tapi aku tetap seronok buat. tapi lepas tu aku melepek la tahan sakit. hehehe..tapi yang aku pelik, umah tetap ada habuk walaupun kita sapu hari2. ye lah, umah takde aircond. huhuhu..

so hari ni aktiviti aku, masak...mengemas, ..menyapu, ...mengemop 1 umah. itu dah jadi rutin. haiihhh..nak iron baju, rasanya dah habis baju hubby aku iron untuk kegunaan 2 minggu tak silap. baju aku je aku tak koser nak iron sebab tak memerlukan iron sangat sebab nanti komot gak. nak pakai baru iron.

aku masak lauk kari je arini..dah habis idea aku nak masak pe..dan ayam madu berserta sambal belacan penambah rasa.


nasi yang sikit tu nasi aku ler tu. ehehehe..table runner tu fiza yang pilih & belikan untuk aku haritu. cantikkan? thanks fiza ;)

ni mangga yang fiza bawak semalam. dah tinggal 2 dah fiza. shedapp sangat la tu kan. eh, aku pun tak tau ni orang panggil mempelam or mangga. huhu..

tapi bila dah potong, sikit je isi dia ek. tak puas betol aku. hahaha..rase nak gi beli lagi lah. heh!

pregnancy updates :

- selalu mengalami sakit punggung / pinggang bile duduk/berdiri terlalu lama
- sukar mendapatkan posisi yang selesa untuk tidur. sesak nafas if terlentang
- line di perut makin ketara
- terdapat cecair keluar dari nipple. air pe tu eh? semalam basah baju sebab byk sgt lelehan. huhu..
- mood yang swing, to be more sensitif lebih2 lagi kalau ada yang tak kena dgn hubby..kalau majuk rasa nak nangis je. huhu
- terlebih rajin..hahahahah (apakah??)

- percaya atau tidak, kaki ku sudah mulai bengkak. uwaaaa..orang cakap sebab duduk/berdiri lama, air sume tolak ke bawah. adeh..
- kaki krem bile mengeliat ketika tidur. tapi aku dah ada cara cemana nak hilangkan nya. cepat2 luruskan kaki, hilanglah krem tu.


*byk lg perlu aku pikirkan utk hias rumah ni, tapi tu la susah menyewa ni kan

May 23, 2009

alhamdulillah, i'm safe & happy!

Aktiviti hujung minggu kali ni betol2 mencabar. daripada buat sesuatu yang enjoy, terus turn to be scary..huhu..tapi aku tetap bersyukur. alhamdulillah, i'm still survive.

Memang fiza dah lama sound nak datang rumah, konon nak suh aku masak2 menjamu la ;p well, being usual me. M.A.L.A.S tu tebal sgt, especially bila tau orang nak datang, sure kite plan nak jamu yang best2 je. huhu. tapi si minah ni request masak lemak cili api je pun. hohohoh..bukan la susah sangat pun kan. since she never been here, and after promised with something. i agreed. ok lah, ko datang ngan mucid sudah. hahahaha..2 orang je. lagipun aku tak reti ler nak masak utk qty yang banyak utk tetamu yang ramai. belum sampai ke level tu. hahaha..mau kelecah aku dibuatnya, dengan berbadan dua ni. mau mengah wooo, berdiri lelama pun dah rasa nak tumbang je. maap ye..

Mungkin betol kata hubby, still, aku excited. sebab orang nak datang nak merasa masakan aku. konon ;p hihihi..aku ni bukan expert cm sesetengah kawan yang used to be orang dapur. ngeh ngeh ngeh. aku hanya masak utk suami ku sajork. so buruk baik, dia je tau ;p so excited pepagi dah pergi pasar cari apa yang patut. i was planned to cook :

- masak lemak cili api
- ayam goreng madu
- puding roti (pestime nk buat ;p)
- salad sampingan / sayur2an

itu aje la kot..hahaha.

tapi itu lah, kita merancang, Tuhan tentukan. itu orang selalu bagi ayat camni. InsyaAllah, kalau takde aral melintang. See, betapa terbukti nya phrase tu. Fiza & mucid know what happened today. aku betol2 rase patah semangat bile jadi gitu. tp alhamdulillah, berjaya gak aku jamu korang walaupun cabaran tu ada. betol2 semua turn to be kelam kalibut..hahaha..itu lah,nasib baik takde sesuatu yang buruk berlaku.

ape2pun, akhirnya merasa gak Fiza makan masak lemak cili api aku. sambal belacan aku yang tak pernah2 buat wpn senang sebab family aku tak makan/masak/guna belacan. ;p Puding roti aku pun berjaya gak walaupun dalam keadaan kelam kabut tu, nasib baik hubby ada membantu. Dapat gak korang rasa wpn aku ingat memang tak merasa lah kot mula nya. hehehe..itu namanya rezki dok?

Anyways, thanks to Fiza & Mucid sbb bawak buah tangan. hahaha..aku pun lupa nak bagi buah tangan utk korang bawak balik ;p Fiza bawak mempelam ..ermmm shedapppp..mucid bawak agar2 milo & epal. wah mucid creative betol ko ek :)

hehehe ni diorang selepas kekenyangan, then lepak borak2. Fiza rushing nak gi Jalan Tar jumpa adik dia. hehehe..lenkali boleh la korang dtg lg. tp masa tu mungkin umah ni dah bertiga. hihihi..


Ermm..ni plak hasil puding roti aku tu. nasib baik sempat korang rasa. aku ingat tak sempat la bagi korang rasa disebabkan kesuntukan masa dan masalah-teknikal-yang-korang-je-tahu tu. huhu. tapi dah rezki, dapat gak rasa. mucid amik resipi, tapi resipi aku amik dari sini je cid. tapi dia pun amik dari resipi kak hanieliza tak silap haku. huhu

jadi lah kan rupa puding roti. rasa nya???? hokey lahhhhh tuu..huhu.
bila dipotong setelah sejuk, ini lah rupanya. aku tak sure la ini lembik sangat ke tak. tapi aku rasa masa kt hotel tu lagi ler lembik. tapi diorang siap ada kuah dia tu. aku tak sempat lagi nak cuba buat kuah dia. tp puding ni pun dah lemak2 manis dah, takde kuah pun sodapppp..yummmm~~
tapi yang kelako nya..masa aku duk sibuk prepare lauk sebab budak2 ni dah nak sampai. hubby la tolong campurkan bahan dan letak dalam ovan. masa tu aku bagi arahan je suh campurkan roti yang dah direndam dgn susu bersama bahan yang telah digaul rata serta kismis. aku cakap, taburkan aje lah kismis tu. means masuk kismis, baru la dia buh roti kot. haa amik ko, skali kismis berkumpul kt bawah je. hahahaha..aku tak tengok pun cemana hubby buat. tapi ok la, rasa tetap rasa, cuma tak syok la kan bende tu duk bawah. mungkin lenkali aku perlu susun dulu roti, kismis n roti semula. at least masuk separuh2 roti tu ke dalam loyang. :) well, belajar dari kesilapan. hehehehe..

kismis yang berada di dasar puding :)
by the way, aku happy sebab dapat jamu korang. walaupun ada cacat cela, tetamu tetap diutamakan. hajat dah tercapai. mintak maaf kalau mana2 yang terkurang. terencat skit mood bila kejadian ngeri tu terjadi, especially aku yang dalam keadaan gini. sure kaku tak terkata.
* lauk hidangan tak sempat nak snap sebab fiza lapo tak tertahan2 lagi. ngeh3...

May 21, 2009

life must goes on..

setiap yang bermula, pasti akan berakhir..
yang datang itu pasti akan pergi jua..
..dan yang pasti, yang hidup itu akan mati akhirnya. itu janji Allah swt.

yang hidup pula, kehidupan harus diteruskan..

melihat kematian mampu menginsafkan kepada yang masih bernyawa..

jadikan setiap yang berlaku itu ada hikmah tersembunyi..

tangisan tidak mampu mengembalikan yang telah pergi..

hanya doa mampu memberi kebahagian pada mereka..

Al-fatihah buat Hajah Meriam binti Junid, nenda kepada suamiku yang tercinta pergi pada 17hb May 2009, jam 1147 malam.
Pemergiannya disaksikan oleh anak-anak dan cucu-cucu dikasihi dengan penuh ketenangan dan keredhaan..semoga roh nya dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang yang soleh.

al-fatihah juga buat arwah abah yang sudah masuk tahun ke-7 meninggalkan kami sekeluarga. airmata sering menjadi peneman dikala merindukan kehadirannya :'( rasa seperti baru kelmarin kami bersama abah. we missed you, abah.

May 16, 2009

i feel calm..

.. when i see them, around me!

since when i love flowers? hahaha..i prefer kehijauan, tapi tak sangka this flower could make your house sannteekkkk juga..huhuhu

if only they can live longer..ermmm...then i should buy a fake one.
*i took all of them from office :) sekejap je tuh tahan..hehehe..

antenatal check-up at 6 months

hi guys..

it has been a long time i didn't update my baby progress. hahah long time tuh? ;p well once a month baru gi check-up, so once a month gak lah update nye. hehe..


so last monday i went to TDMC, again. actually my appointment shud be on Saturday, tapi assistant yang sengal tu dia lupa it was Wesak Day! aku hangin sebab bangun pepagi nak kejar masa. tup2...cakap arini sume tutup kecuali emergency je. aduiiii..aku ape lagi, melayangkan surat komplen ler kan. kekekeke..

so by monday i set-up my own appointment, redah ke TDMC pepagi with hubby. dapat no 7! pelik, dtg situ sblm kul8, takde org pun..tp manusia dh ade yg booking no. hangin haiiii...tp takpe, tak lama pun doc tu susun jadual dia for each patient. since she got a lot of patients for one day. memang femes dia ni. dia pun each time kalau kita masuk bilik dia, mcm tak duduk. dia akan cek EDD, pastu scan, pastu cerita a lil bit ms scanning. pastu come back to her place and menulis sambil berdiri gak..bcos ramai sgt menunggu kt luar tu. but she's nice. :)

lucky that day i could able to see my baby. ohhh dear what he's doing..looooook!!!

soooo cute...he's sucking his fingers!!! lapa ke sayang?? alalalala..mommy pun memang lapa masa tu. mungkin tu pasal dia duk isap jari. hehehehe..

whatever it is, mommy&daddy loves u. i love seeing his progress. he getting bigger n bigger..and days ahead from what he supposed to be measured. hehe. berat pun berat. about almost 800g!! when i check in babycenter, they should weigh around 600-700g at this age. hihihi..anything la kan, as long as baby is the healthy one. amin.

May 9, 2009

a new look..

lately there's lot a new style of scarf in the market. you just name it. tudung ct, syria, tie-rack, munawarrah, ariani..phew! i'm not fan of tudung. for me they are quite pricey. yah, just to cover your hair, you have to pay about more than 30 for it. tell me that you can get 1 maternity clothes by that. heheh. kedekut kan saya? however, i know there's people who loves to buy tudung. loves here means, they are not counting at all when comes to it. takde la pk pjg cm haku ni sayang duit nk beli tudung memahal. hehe. baik beli baju ;p

so to those who-know-who-you-are, i respect you! haha.. mcm2 style tudung ko nak try kan? ;p

talking about style of tudung. i used to wear a common one so that people can see me in common view. i.e tudung bawal. this is really really common and evergreen i could say. haha. takut betol jadi muka lain, nanti rase buruks. but if you never try it, you won't know, forever..

but only recently, i saw one of this lady wore 2 pieces scarf yang macam luar dia bergayut tu. when i see it, i jatuh cinta plak. keke. tak tau apa org panggil tudung tu. later in the office, i asked fiza. she's an expert, when comes to tudung. hahah..she told me, people called it tudung ct. i even googled about it before. memang tudung ct pon...so i was thinking to have, at least one la..jadi ler nak try. hehe. fiza pun suka.

yesterday we went to Jln Tar. Earlier plan was to look for a sample of bunga telur for Ida. she will getting married end of this year, InsyaAllah. so I & fiza ikut sajork sambil nak cuci mata la kata kan. hehe..planned to look for tudung too..alang2 kan. tudung ct tidak ketinggalan.

tak tau la it suits me or not. i did tried it at shop, me looks chubby. muahahaha..i scared to try the inner one bcos it would make my face like endon..ehh indon..silap ;p..tp fiza cakap biasa je. so i bought it one. utk raya, boleh? hahahah..

so this is tudung ct that i wore when tried it last night. i showed it to hubby, he said like indon too. :( bad taste betol. but i don't think i looked like makcik senah or indon..now i loikee it..yeyyy..so this year theme, kena paksa hubby and baby wear purple to match with my tudung. errr..tudung je ke? how about baju?? adoiii i will be in confinement, ada ke baju ehhh??

ok tak saya pakai tudung ni? pelik tak rupe ku? huhu. if ok, boleh la beli lain lagi and also try the other tudung yang biase orang pakai mcm kat dalam dia tu. i never have one. except mcm tebal skit, itu pn dh tak pakai. rase sgt lah pelik.



Instead looking for tudung ct and bunga telur, we grabbed another kind of tudung. yang ni jangan tak percaya. it looks like tie-rack scarf. hahahah perasan. don't u think so, do u? boleh tertipu kan? believe it or not, it just cost you 10 bucks!!!!! wooowww..rasa nak gi beli lagi. jom fiza..hahahaha..
tak susah pun nak pakai even its a long & soft scarf. janji pakai serkup! hehe

cantik kan? (perasan!) hahah..whatever it is, saya sgt puas ati. ohh lupa, that tudung ct i got it at RM40. don't know whether its cheap or they cheated me. huhu..


so now you don't have to spend about RM50-60 for only 1 scarf, this scarf would help you look nice too. heheh..as long as u noe how to choose the design. memang berbaloi~

May 4, 2009

latest me..

nothing to update. just to update the latest me at 23++ weeks=almost 6 months preggie. hihi..jgn gelak hokey..sgt la bolat. huhu.

this is idea from hubby..tgh2 org ramai tu dia suh this lil angel did this.huhu

pics taken during last weekend when attended majlis kenduri kahwin di Pekan, Pahang :)