April 23, 2009

story of the shopping-ness

semalam aku cuti. berjaya gak misi aku di hari cuti tu. mission accomplished!

1st - nak gi MJ warehouse sales (MJwh)

2nd - nak gi Poney Sales (was unplanned plan)

3rd - setelkan strate title..

phew!~

pepagi aku dah gerak gi fetch my fren at LRT university. aku gerak awal mcm org nak gi kerja gak. MJwh tu start kul 10pagi. harus lah menghadirkan diri before jammed & tak dpt parking kan. aku dah janji ngn piah spy get ready by 9am kt lrt tu. tp nmpk nye dia smpi lebih awal, dan aku pn smpi awal gak. haha! semangat..

jangkaan aku meleset. federal hway nak ke Shah Alam tak jem pn. by 9.10am kot kitorg dah terpacak kt sana. byk gerai2 makanan dah dibuka. aku dpt park dekat dengan entrance. kire ok lah. tp by 930am orang dah berpusu2 tggu kt entrance. tp kitorg sempat pekena nasi lemak dulu di tapak jualan tu, si piah la tapau. aku tgk piah dh sarat ( 8mts ) tp dia gagah tol gi MJwh ni. aku bgtau dia, by afternoon aku nk gerak tmpt lain. dia ingat aku nk gi warehouse lain agaknye. aku ckp ade hal lain yg penting. sume kene buat time cuti ni gak. huhu..ni lah nasib cuti skit.

so bile time nak masuk MJwh tu. wah manusia kemain melaut. huhu. once bukak je pintu, nasib baik la orang tak menolak2. kesian lah kt kami ibu mengandung ni. nasib baik keadaan terkawal baik. nak pegi sales mcmni, kena letakkn target. so tak buang masa. aku tgk ramai target nak beli perfume, so there's one part yang jual perfume & cosmetic je. tmpt tu mcm khas dan memerlukan que pjg utk masuk ke kawasan tu. imagine that, kalau kita nak view je pun kene que, belum tentu beli lg tu. so make sure sesape yang que memang nak beli perfume kt dalam tu. huhuhu..the rest still under control. my target was curtain & baby stuff. of cos clothes la kan. tp seems not much baby/nb clothes were selling there. but i did manage to grab few la. ok la for basahan orang ckp like rompers RM7 per piece. from reject shop. nice & cute for the first few months i think. if anakku tak besor la ;p and also baju tido 3 pieces about rm10-12. ok la kan.

and then pusing2 lagi. curtain tak jumpa as what i'm looking for. sume yang tab, there's no hook pnya. ada pun sliding door saje. buruks. bedding quite good offer, tapi i'm not planning for it. so forget it at this moment. siap ade happy hour lg ms tu. mmg nmpk berbaloi la..hmm the rest aku beli pants, shirt & boxer for hubby. ok la..crocs pn offer 40% less for flat. nice..thinking of grab it one. tp pk pnya pk, tah la..itu bkn matlamat skang. haha..gile bajet! well, total damage kt MJwh around rm150 je. worait la..sbb damage kt pureen aritu dh bykkkk sgt. huhu..

then aku nak balik sebab nk shoot balik seremban setel for strata title tu. tp call the legal firm dulu. diorg nak return call. so while waiting, aku singgah Poney Sales kt SACC mall (kbtln last day plak) .aku x mo la buang ms balik skali ada bende tertinggal. better make confirmation dgn diorg ape yg perlu aku bwk kan. pergi Poney Sales tu memang target nak cari baju baby for jalan2 plak. hihihi..tp still kira unplanned shopping la nih. huhu. pergi sana, pusing pnya pusing. dpt la 5 pieces. sgt puas ati sbb my damage around RM80+ saje for 5 pieces ni. ye lah, imagine poney slalu mahal2 kan. i mean like for bottom part pn kdg2 almost RM80 per pieces. tapi ms ni mcm 50-70% sales. so ape lg, peluang yang dinanti2 la kan. cute & rugged pun ye.uhuhu..phew..kejap je grab tu grab ni. hehe..memang puas ati..
i pun drove out to seremban around 2pm.

sampai seremban about 3pm. pergi bank, pergi legal firm. byr strata title. then settle. singgah umah mak. lepak2. makan2. ptg basuh kete kt umah. after maghrib shoot balik kl balik. wahhh superwoman betol mommy2be ni. hubby kt umah dah menunggu kelaparan. aku dh siap2 tapau dr umah mak. hehehehe..

smpi2 umah tnjk all the baby clothessssss and his stuff. suke dia..but mine, 1 pun tak beli :( i told him, enough shopping for baby stuff. bagi aku tarikh nafas balik. after this his turn plak. he said no problem as long as he's available. tapi dia tak sggp jd cm aku la. amik cuti semata gi sales and berasak2 dgn ramai org. fuh, perempuan2...


ok la enuf for shopping. for this time being..insyaAllah ;)

tapi tup2 dapat tau friday ni ada bonuslink members day. ape cer???!!!
baby clothes and other stuff nanti2 lah snappy2..hihihi..

April 21, 2009

what to eat..

this is silly question, at least to me.

tak tau..
nak makan ape.
kat mane.

hari2 pun pikir macamni.

abis2 pk pun, makan fast food. or tak makan. or makan merapu. asalkan kenyang. haiz..

balik masak pun, masak ape yang ada. dan boleh mengenyangkan laki aku. lain aku tak pikir dah. sebab bila balik, aku letih. lepas masak, mandi, sembahyang. selalu aku dah terbaring dengan harapan ada orang yang baik hati-dan-pandai-mengurut datang mengurut kaki dan belakang badan aku. aihhh dah lari topik ni. ;p

ok la, let's see what to eat. rojak? mek-di? mee mamak? kuih aje? adoiiii susahnya masalah ni!!

April 18, 2009

phew!~

its really a worth buying..

tapi memang penat..ramai gilerrrr manusia...sampai nak pitam sbb haku berdiri lama sgt tunggu hubby dtg. bcos at first plan to go there alone (while hubby is working). tapi skali amik pnya amik, dh ade 2 kotak, dah x larat nk bwk. kalau ringan takpe, huhu..so i smses him about the these and that..then about 1 hour & half later he came. lama sebab jem & cari parking semua. i even reached there about 10am+ orang dah berpusu2, parking takde semua. so terpakse park jauh skit..takpe lah kan.

tggu hubby dtg bcos i have to take care of those stuff and he needs to que-up for me. que panjanggg gilerrrrrr..tak larat. sepatutnya dari awal plan gitu, tapi mane la tau kan bcos haku takmo la paksa hubby cuti semata nak gi situ. hehe..

tapi ok la, masa dia que, i pi tgk2 brg lagi n grab certains things..i didn't bought any clothes pun. just for toilettries, and other accessories. wahh rase mcm byk dah beli & now tinggal small2 things that can find later. or barang2 yang besar such as stroller, car seat sume tu pun boleh cari nanti2, mgkn ada sales lain ke kan..btol lah kata org, for those mommies yang dah sarat or 7 months and above tu, toksah la pergi. tak larat i bet u. dengan orang yang ramai berpusu2 and you have no place to sit on. cramp duh kaki. aku yang 5mts+ pun dah nak pitam. bile i try to bersila kt bwh kt kayu tu, my baby mcm kick2 me. few times i tried to do that, dia kicked. sian dia, tak selesa kot. so i have to stand. duduk kt kerusi ke kotak ok skit kot..tinggi. ye lah bile bersila, perut kita mcm tersepit kot. tah la..so as advise, memang prepare awal gini better rather than last mins. nak jalan, berdiri etc..bukan tenaga kita lg. well, another warehouse sales nak pergi rabu ni. yehaaaaaaaaa..kene kuar awal pagi la gamaknye. hehe. so kali ni, target for baby clothes, curtain & other stuff may be. tgk lah cemane. huhu..

so ini lah hasil rembatan hari ini..sekian terima kasih :-*




April 17, 2009

Pureen Sales

Esok aku cuba menerjah satu sales yang aku tak tau la aku terdaya ke tak nak terjah sorang2. huhu..

harap2 semua nya selamat, aku dan baby aku :D

well, bile lagi tak? MEGASALES dah terlepas dah. masa tu pun baby sex pun macam ragu2 je. so insyaAllah kali ni yakin la skit..hehehe..

so ape lagi, let's join me to terjah...

Pureen Warehouse Sales tomorrow..........


ape aku nak beli pun aku tak tau .hahahahha..tp aku ade checklist, so itu la guna checklist aku tu. malam ni akan ku decide ape aku nak rembat esok..but tak boleh gelojoh belanja sangat sebab next wednesday ada MJ warehouse sales plak. harus la aku menjadi orang pertama tercegat kt sana. huhuhu

harap2 tak jadi ape2 yang tak elok terhadap aku dan baby..amin.

April 11, 2009

at 20 weeks preggie..

..as scheduled, i went to see doc for regular check-up this morning. kena wake-up early la kan, sbb thinking of long que tu, adus sangat la malas. heh..so about 7.25 am dah gerak dr umah, 7.35 am cmtu dh reached TDMC. we went separately bcos after that hubby kena pergi site plak. haku ingatkan dah abis awal la tu konon dpt jd org pertama. skali no. 4 daa..tapi doc belum masuk lg, bcos normally doc akan dtg kul 8.30 or 9.00am cmtu. ye lah, dh dlm jadual clinic dia gitu. tapi org tetap dtg awal utk amik no as early as 7.15am agaknya. huhu. then tunggu lah doc dtg plak while we can go anywhere we want. tapi arini, tup2 aku dpt tau doc akan masuk kejap lagi, masa tu belum pun kul 8am. sebab katanya (asst. dia ), doc ada OT kul 830am cmtu, so dia nak cepat. she willing to attend her patient who came first, about 10 patient je dulu. then later on she has to go to operation. so sape yang after no. 10 tu, kena la tunggu pergi breakfast ke hape. phew! sibaik haku dtg tepat pd masa nya. so arini wpun aku no. 4, tp aku dpt masuk turn no. 2 sbb orang depan aku yg 2 lagi tu dah gi mane tah. lepas amik no dia gi melantak kot. hihi. so then after, my hubby came and tunggu kejap smpi my turn kena pggl. doc pun looks in rush mcm nak kejar masa kan. so she just informed me result of glucose tu.

alhamdulillah..it's normal. phew! nebes gak kan..yang lawak nye doc cakap, result after 2 hours took glucose is lower compared during b4 glucose which i was fasting! haha. ape ke mende tah nya. well, papepun syukur la takde pape kan. see the result below..

tengok tu, 3x result dia..hehe

then we proceed calculating my pregnancy period. i'm at 20 weeks plus at this time ( 20w3d to be exact). lepas tu doc nak scan, my hubby was there. this is second time he was able to see our little bundle of joy together. first masa about 9weeks kot, lepas tu gi gomen tak dpt lak masuk. after that, masa first pegi TDMC, he was away pergi kerja tak silap. so this time i arranged a lil bit early so that he manage to see our baby. sebab he still need to work after that. pity him la kan. when doc about to start to do her job ( scanning ), moi pun tanya lah. my belly ni big ke as i'm at 5 mts preggie. she told me.."no, its normal..". better big as this becos u can have less strechmark. apakah?? hahaha. ok..see my current belly. BIG kan? huhu. yes, true..i didn't even see any strechmark yet or ever? muahahahaha. but i already feel tight here & there. fuhh, tak bleh imagine if i'm about 8-9 months. sure lagi besau. and fyi, yours truly pun heavily weight at 62kg now!!! imagine that, how big i am. huhu. gile kena diet camni pas beranak..

mom2b's belly..
perut kemain la besar, baby so tiny inside there kan sayang. ape la mommy ni ;p. so today i'm so happy becos i know that my baby still keeping healthy inside there. we both heard the baby heartbeat as what doc said.."macam horse riding". hahahah. so cutee..alhamdulillah, currently we have 1 little healthy baby still and hope til the baby arrives. amin.

..doc had giving the same answer for baby sex for this time. i'm pretty sure that its gonna be correct..insyaAllah. bcos its too obvious and its remained as same as my last check-up. hihi. guess what? ( i think you guys will know how to guess it based on the figure etc etc ). hehehh...

my baby was 21 weeks masa ni, means 4 days ahead. doc said, not too big, so don't worry. takut la kan sbb aritu kata ada glucose, nanti baby besar, susah beranak woo. huhu..

see my baby? - look, dia dh makin besar as the legs are curled up against his torso and hard to measure tak macam masa 16 weeks dulu.
i can feel the movement sometimes after all. eventhough not so active, mungkin sebab dia kicik lagi kan. tapi i can differentiate it between angin perut or baby kicking. penah sekali i usha masa suddenly i feel dia kick, then i could see my belly bergerak. huaaaaaaa..so excited. but kejap2 je. susah sgt nak capture that moment. even my husband pun still not manage to see or feel it yet. haha sian dia. ;P

tapi i takde lah sampai call mom to tell her that my baby's kicking macam kartun kt bawah ni. haha. but yah true ladies, its exciting, especially we are first timer mommies..;p

expression at 20 weeks..

ok lah. nak masak and then kira bila lah next check-up ni. tak sabar.haha..it will be 9th May. masa tu dah 6 bulan lebih dah. insyaAllah..amin..

note :lepas check-up, sblm hubby pergi site ( since still early ) we all together gather pergi breakfast pekena roti canai, nasi lemak & teh tarik. yumm yummm!! mane la takde glucose kan. ngelat je tu time buat MGTT..huhu

April 4, 2009

i'm okay..

terasa masa pantas berjalan. this mommy2be dah nak pun masuk 5 bulan. cepat kan????? uwaaaaaa takut la plak bila pikir pasal labour. especially baca experiences orang yang kadang-kadang agak scary. :-ss.. harap2 la semua berjalan dengan lancar nanti. amin..

cakap pasal condition and everything, ingat pasal MGTT yang kene buat tu. masih tak buat2 sampai la pagi tadi baru decided nak buat kt TDMC. itu pun sebab next week ada another monthly check-up. so sebelum doc tanya dah buat ke belum, baik buat. heeeee..

so pagi tadi pagi2 dah kuar sebab takut terlambat nanti que panjang plak. hmm, skali bila sampai, pergi kt Dr. Loo clinic tu sekali tengok memang la ramai. sibaik la bukan turn aku arini buat check-up. hehe. pergi sana nak amik form untuk ujian darah & MGTT tu. lepas tu assistant dia suh tunggu, so ingatkan tunggu je lah lepas tu nanti dia suh turun kt lab. sambil2 tunggu tu, diorang ada la bagi goodies ni..


biasa la kan private provides bende2 gini kan. macam masa last check-up, diorang ada banyak bagi sample enfamama choc tu. shedapppp..tapi arini tengok takde plak. kalau ada leh amik tadi. pastu tengok ada huggies goodies bag gak. tapi diorang tak bagi kt semua. mungkinaku belum sampai masa kot bagi diorang. sebab yang dapat tu macam dah big BIG belly je. huhuhu..
ni isi dalam goodies tu..chomel kan? baju2 baby memang selalu comel, tak kira la ape pun. sbb size dia alalalala thomelnye..huhu..
so tengah tunggu2 tu, ada sorang nurse a.k.a assistant Dr Loo ni tanya aku dah buat belum test. aku cakap ler belum sebab budak ( assistant ) tadi tu cakap suh tunggu ke mende tah dulu. laaaa dia cakap kena la pergi dulu. buang masa je aku duk sini tadi duk melangok tak buat pape. huhu..then dia cakap, dah amik nanti kena la tunggu balik lagi 1 jam. laa gitu ke ghopenye. huhuu. so dah amik darah, air kencing & minum air gula ( tak la teruk sangat manisnya )..kene tunggu 1 jam lagi. adoi..dah la tak di benar kan makan between that time. aku pun dah lapo ala2 boring sebab menunggu tak tau nak buat apa. dah la memang berpuasa dari kul 12 malam. so kul 1030am amik lagi darah & air kencing untuk 2nd time. pastu tunggu lagi 1 jam. phew! masa ni rasa tangan tu dah sakit sebab cucuk kat tempat yang sama.

untuk 3rd time aku request cucuk kt tangan lagi 1 plak. masa tu betol2 dah lapa. lepas selepas yang kali ke-3, terus pecut balik rumah. masa tu dah beli roti, kacang & keropok sebab betol2 lapa dan rasa nak pitam. huhuhuh..

balik je umah terus ..bummm..tidooooooo..peninggggg..hubby call tanya nak tapau ape. ape2 aje lah bang. betol2 tak larat masa tu.

tak sabar nak tunggu next check-up, for details scan. harap semua nya okay . pray for me k! c ya..