March 29, 2009

setelah sekian lama..

aku dah lama plan nak buat, tapi asyik tertangguh2 disebabkan kemalasan aku yg biasa akan pantas teringat yang cepat saje. hehehe..


penah sekali aku siap print untuk tujuan rujukan.tapi sampai ke sudah, rujukan ke mana, hasil tah ke mana.


sampai la sang suami pernah perli, "na kata nak buat..."


so tiba hari ini, hari ahad kan. byk masa dan senang skit. ok lah, hari ni aku buat lah..hehehehe..biar pun pertama kali nak buat, aku rasa tak susah mana. cuma aku rasa step dia je berjujut2 buat aku rasa leceh. heheheh alasan!


lepas tengok apa yang perlu or dah ada dalam simpanan, aku dan suami bergerak ke destinasi terdekat. hmm ..walaupun dah agak lewat masa tu, kul 11 pagi tak silap aku. kami sempat lagi pekena roti canai mamak. hahahah lambat betol breakfast. so perut sah2 la dah ala2 kenyang kan. so lambat skit siap pun takpe la..hubby pun ok je tadahal. tak membantah.


ok bahan2 dah siap dan semangat pun ada..


akhirnya siap jugak..
*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*
Nasi Ayam aku. hahahahhahahaha....nasi ayam je pun. kemain la mcm masak beriani gam ke hape ek :P tapi serius beb, puas ati aku dapat buat. bkn apa, kdg2 tu sebab tinggal berdua je, rasa macam tak berbaloi untuk masak menu sebegini. tapi bila lagi nak cuba kan? bila dah cuba, baru rasa confident nak jamu orang. konon nye la kannn, betul tak fiza?? hahahahah..


tengok lah nanti, insyaAllah aku akan ajak korang punya. cuma bak kata laki aku, langsir tu tukar na. muahahahahhaah..


fyi, resepi nasi ayam ni aku amik dari sini. aku rasa senang, jelas dan boleh buat lagi *wink..


tapi dari segi rasa nya, kena la tanya laki aku. dia tu memang jenis susah nak puji, tapi tengok dari gaya dia makan, boleh la kita tau sedap ke tak..at least habis licin la nasi dia tu sampai paw nasi aku :P . takkan la nak kata sesedap restoren nasi ayam mancongkam kot ;P cuma mungkin aku kena lebihkan bahan pada nasi, baru kick!

March 28, 2009

earth hour on!

saya sekarang tengah menyokong earth hour...

so bergelap lah kami. hihihi..

tapi kt sini, based on the light from other houses, c*na2 di sini most of them tak support da...

..sigh

March 27, 2009

Tidak tumbuh or tidak perasan?

aku tak pasti ini normal or rare cases..

aku tak pasti bile ianya berlaku atau pernah berlakukah ia?

adakah aku manusia terpencil mengalami atau berfikiran seperti ini?

aku tak pernah tau or aku tak perasan...

hmmm...

menjadi masalah pulak bila menjadi tanda tanya dan seolah2 satu kepelikan bagi sesetengah orang..

GIGI BONGSU AKU DAH TUMBUH KE EK?????????

..sebab aku tak pernah rase kesakitan bile 'wisdom teeth' ni tumbuh or menular or ape2 aje lah spjg idop aku. betol ke?? tp aku pasti memang aku tak pernah mengalami masalah sakit gigi or gusi since remaje to dewasa..ms kecik lain cite la kan bile gigi nk tercabut ke ape. huhu

pernah ke jadi begini? or WAJIB ke sakit bile gigi bongsu ni bila ia tumbuh..?

i did some research..and i found this..do not know whether true or not..hmm. maybe orang lain boleh kongsi pengalaman or any other info.

Geraham bongsu senget punca sakit
PERNAH mendengar mengenai geraham bongsu? Kononnya, selagi ia tidak tumbuh, selagi itulah anda belum ‘dewasa’.
Geraham bongsu selalu dikaitkan dengan kesakitan dan dianggap penanda kedewasaan seseorang. Geraham bongsu sebenarnya tidak banyak berbeza daripada gigi yang lain. Ia adalah gigi yang tumbuh di hujung mulut. Geraham bongsu biasanya tumbuh apabila anda berusia antara 17 hingga 21 tahun. Kerana kelewatan itu ia dikenali
sebagai geraham bongsu (wisdom teeth).Sebenarnya, bukan semua orang mengalami kesakitan apabila geraham bongsu ini tumbuh. Jika anda mengalami kesakitan ketika geraham bongsu tumbuh, anak anda mungkin tidak. Jadi jangan
terlalu menakut-nakutkan dia.Geraham bongsu boleh mendatangkan masalah dan kesakitan jika ia tidak tumbuh dengan betul. Misalnya, ia mungkin tumbuh secara horizontal.Kedudukan geraham bongsu yang tumbuh tidak betul juga boleh mengganggu susunan gigi lain atau merosakkan tulang rahang atau saraf. Kedudukan itu membuatkan ia mudah reput.Jika ia terperangkap dalam tisu atau tulang rahang atau tumbuh separuh saja ia juga boleh mendatangkan masalah.Gigi geraham bongsu yang tumbuh separuh boleh menyebabkan masalah gusi. Malah
kedudukannya yang jauh menyukarkan anda memberusnya. Geraham bongsu yang tumbuh separuh menimbulkan kesakitan.Keadaan ini dikenali sebagai ‘impacted’. Geraham bongsu ini tersekat pertumbuhannya kerana rahang tidak memiliki ruang yang cukup untuk semua gigi. Ini disebabkan gigi anda tidak tumbuh dengan susunan yang betul. Mungkin sebahagiannya senget atau tidak teratur. Atau mungkin juga rahang tidak cukup luas untuk kesemua gigi.
Masalah geraham bongsu yang begini memang sangat biasa ditemui. Begitupun masih ada mereka yang tidak mengalami masalah. Malah mungkin langsung tidak menyedari, gigi geraham bongsunya sedang tumbuh!Gigi geraham bongsu yang tersekat boleh mendatangkan masalah. Ia mudah memerangkap sisa makanan dan plak. Ia menyebabkan kawasan itu bengkak, sakit dan mulut berbau. Ia juga kadang kala boleh merosakkan gigi yang
lain kerana jangkitan.Jika geraham bongsu itu tidak berfungsi, mereput, mengalami jangkitan atau mengganggu kunyahan, ia mungkin perlu dikeluarkan. Begitupun, setiap kes berbeza dan hanya doktor yang boleh memastikan sama ada ia perlu dikeluarkan atau tidak.

source : http://intim.wordpress.com/2007/07/10/geraham-bongsu-senget-punca-sakit/


March 14, 2009

Special Kung-fu!

hi lil' one...how r u doing???syok ek duk dlm perut ibu gulik2..huhuhu...


Can you see it? my lil' one is giving special kung-fu when we do a regular scanning today. hehehe. i never thought he/she getting bigger now. he/she even more bigger than what i've calculated according to my first EDD. yah, we know baby will always growing up and EDD always been changing. hopefully at the end, lil' one will popping out at 18th August as same as his daddy's birthday. wuhuuu..

so for this time, he/she is 17 weeks where he/she supposed to be 16w3d and EDD is 22nd August 2009 ( wowww, Ramadhan bermula tuhhh, huhuhuhu). well baby, mommy just hope u're fine there and happy to be able meet you today, yayy!!

do u think i did teropong the secret parts? hahahaha. doc actually did asked me whether i want to know before i did asked her. of course i want to know. dia cakap, we could be able to see baby's sex. you want to see it? what a silly question? wooppss..dia gelak when i said yes. hihihi..but guys, let's wait for another scanning to double confirm on it eventhough seems like it was pretty sure that my baby will be ......... hmmm..hehehhehe
tak kisah mana2 pun, asalkan sihat walafiat ye sayang. mommy loves u!

March 11, 2009

Pants to let go!

Pants to let go..

Size : M

Condition : New with tag

Color : Dark Brown

Actual Price was RM119.00


Let-go price : RM40

Delivery Charges : please add RM6 for post laju



Above : Close-up with flash
All images below : Without flash




Do let me know if you're interested. Email me [at]
misnana26@gmail.com or YM : shinchan5066@yahoo.com

March 7, 2009

Tahniah SEPAH!!

Finally, mahkota Raja Lawak Musim ke-3 tidak jatuh di kepala amir. wooot wooottt..

TAHNIAH SEPAH KERANA DINOBAT MENJADI RAJA LAWAK MUSIM KE-3!
walaupun boleh di jangka kemenangan Sepah, aku tetap berdebar takot undian akhir boleh bertukar menjadi Amir ditangga ke atas ( walaupun % nye agak jauh la ).


walaubagaimanapun, persembahan malam tadi Sepah memang manntoppp la. best & lawak gile. dalam keadaan aku yang tak berapa sehat, aku masih mampu ketawa berdekah2 lagi sampai laki aku "ehh ehh ehh, tadi cakap sakit pale bagai, nape abg tgk mcm dh sihat ni". huhuhuhu..mommy mmg sakit pale la. betol, smlm aku sakit pale gile, smpi aku x lalu nak mkn, nasi ku jamah sikit je cukup syarat. pale tu aku duk ketuk2 or rase nak hantuk2 je. lepas je RL3 abis, aku pun masuk tido. laki aku dah suh tido dah, aku x mo ;P.


sampai ke pagi ni pale aku masih sakit. mcm ada batu duk dalam ini kepala. tp pagi ni tak seteruk malam tadi. :((((

March 1, 2009

Raja Lawak Musim ke-3

Sape tengok Raja Lawak 3 (RL3) ni??????!! at least tak follow utk setiap minggu pun, sekurang2 nye korang kenal tak peserta2 dia? aku ni kategori orang yang kurang gemar menonton tee-vee. hihih. sbb aku cepat bosan. kecuali ada orang yang influence aku pasal cite tu or mungkin aku dah incidently tengok cite tu dari awal, then terikut2 sampai ke sudah. huhuhu. so, same goes to RL3 ni. hubby aku slalu ajak aku tgk, so aku pn layan la. adehhh..layannn.. tapi lama2 jadi syok plak. hihihi

So minggu depan RL3 ni dh sampai ke final pun. rasa macam baru je lagi diorang tu gi audition, tup2 dah masuk final pun. TAPIIIII..yang aku tak puas ati, nape budak hinguss i'm sorry tu masuk FINAL weh??????????? apa dah jadi ngan pengundi2 di Malaysia ni. dah tak reti menilai ke? sedih tol aku bile tengok LNJ terkeluar. rasa mcm nak nangis pun ada. aku suke John tu, lawak dia selamba je. bukan mcm amir, nak cakap pun duk pikir2 lagi. kata buat homework rajin sgt, tp still hancoqqq!! awat la hang masih kt situ. ni yang terbaru, kedudukan dia masih di atas mengatasi SEPAH. apa nak jadi la. tak boleh aku bayangkan kalau dia jadi RAJA LAWAK MUSIM KE-3 ni nanti. sure media interview dia pun dia tak paham, nak jawab apetah lagi. kesiannya....

aku ngn hubby tak habis2 cuba vote for others except amir ni. tapi still tak berjaya. tak sangka aku orang k******n ni terlampau kuat sgt kenegerian dia. aku rasa lah. kalau tak, sape lagi yang vote? tolong lah, panggil la LNJ tu masuk balik, suh la amir tu kuar. huhuhu. ni lah akibatnya kalau rancangan realiti telah menjadi tempat untuk mengaut keuntungan. eeeeee..tak masuk akal aku kalau amir jadi raja lawak. suh dia masuk TOM TOM BAK je lah, baru budak2 suke.

Kalau aku diberi pilihan antara Amir ngan Manbelon, manbelon lagi lawak aku rase walaupun ala2 sengal skit. huhu. manbelon yang punyaaa....kalau tengok performance amir ni dari awal, takde perkembangan langsung. mungkin sbb dia ingat dia kiut kot, tu yang ore duk vote dio jah tu. haizzzzzzzzz...disbbkan lawak dia yang tak menjadi tu, aku rase malu sgt nak tgk..so aku suh je hubby tukar channel lain. sbb kalau aku tgk, nak gelak pn tak, kesian pun ada. huhuhu. sian betol budak tu. anak sapa lah tu, takde ke orang terdekat nak tegur suh dia tarik diri ke, vote keluar ke. ermmmm...

aku rase, pada awalnya..hanya zaibo & fauziah nawi je ala2 sokong amir ni. masa tu aku dah tak koser dah nak dgr. tapi syamsul ngn juri jemputan lain kebanyakan nya rase nak sembelit bile tgk lawak dia yang ala2 lepas2 tapi tak lepas tu. huhuhu..

so kepada LNJ, aku rase korang lagi lawak, especially si John. lawak sempoi jeeeeeee.."kelapa dan orked, saya nak balik duit saya.." hehehehe..aku suke tol lawak diorang selain Jihan & Sepah.

Walaupun korang tersingkir, aku rase korang tersingkir penuh bermaruah. pasti korang nanti lebih glamor dari amir selepas RL3 ni berakhir. percayalah..;)



All the best to SEPAH, JIHAN & LNJ ( walaupun tersingkir, bukan bererti gagal buat selamanya). buat amir, VOTE KELUAR untuk Amir...!!!

Note : Entry ni tak berniat menghina sesiapa, tapi sekadar pendapat umum saja. sekian.