November 2, 2009

Minggu yang 'hectic'

yap, as d topic explains everything..
fenat beb sampai tergolek berguling..ok2 i exaggeratting ;p

i love to bring my baby to any events, ocassion eventhough i know it quite risky. but well i haven't took him seriously to anywhere with crowd.except during hari raya, orang dtg rumah. itu takleh lari la.
no, its not bcos i don't like people tease my baby or sombong takmo kasi baby ku bersosial ( eh reti ke dia bersosial, ahaks!), but it just d risk that i have to put on.the crankinesss we'll never expect! ;p
Especially pergi tempat yg asing, at least to him and somemore he still a 'baby'.

last weekend was kenduri kahwin my husband's cousin. i never went to their house, never. but of cos i did met them before. don't ask me why, but i can tell you, his uncle is actively doing his dakwah. so tabligh ok ;p
rumah dia agak jauh ke 'dalam' skit and 'quite' near to rumah-kampung-ala-ditinggalkan-tak-penghuni arwah atuk dan neneknya. so agak scary la nak bawak my little baby..but i can't say no to my beloved hubby as nanti
dia cakap kita je saje ngengada takmo. ;p rumah tu takde la tak berpenghuni, tp dihuni oleh seorang makciknya tp tak berbela sgt lah rumah lama tu. well, we just proceed with d plan.

so off we go to ayer hitam to gather with other groups. konon nak convoy ler. heheh..
alhamdulillah luqman was well-behave in d car. duduk baik je dalam car seat and fall asleep right after 15min we started our 'journey'. haha..jauh ler jugak from seremban to ayer hitam ( check point, depan rumah wan ;p).

sampai dpn umah arwah wan (anyen si luqman), luqman pun bangun..dan sedikit pun tak meragam. alhamdulillah syukur. lgpn sekejap je lagi nak sampai ke rumah yang sepatutnya tu. ya, pakcik dia bukan tinggal di situ, tp berdekatan dgn area tu ( dekat lah sgt haiii…)

setelah semuanya ada, kami serentak bergerak ke rumah tersebut, tetapi luqman naik kereta lain. cemana tu?? huhuhu..1 of husb's cousin nak sgt main ngan dia. dukung pnya dukung, dia mintak pinjam kejap. Pinjam sampai ke rumah kenduri tu lah. Aku tak kisah, jgn luqman menangis sudah..kang anak aku dh nangis, org tak tahan ke..hehehe..tp actually she’s not..penyayang orangnye, laki bini suke baby siap nak pnjm seminggu. tak dapat tu der bong!! hehehe..alhamdulillah again, luqman baik je dlm kete bak kata dia..:)

so sampai di sana, luqman di pass tangan ke tangan. Sian tol luqman. Dah tu bile dia nak menyusu, aku gelabah cari bilik utk dipinjam ( this is part yang aku kureng gemar ;p). ditambah dengan keadaan yang susu masa tu tgh byk, luqman akan ala2 mengamok kalau susu byk. Pancutan yang agak ganas membuatkan dia kurang selesa ;p

pastu dia ala2 mcm nak tido, tapi panas, pastu bising, pastu takde buai, kot? At least kalau buai takde, ade tempat yg selesa nak baring, mungkin leh gak baring2 ngan dia ke. Hehehe..sekali Asu (hub’s auntie) dapat idea, ikat kain pelekat kt bawah katil double decker utk dijadikan buai. Lawak gile sebab buai tu tak boleh dihenjut, tapi dihayun ;p ( sorry, lupa nak snap gambar tau..camera pun takde kot masa ni.)

but surprisingly, 2-3 kali hayun, luqman dah lena. Hahahah..letih sangat kot? Tapi dia tido tak lama..lepas tu dia jaga dah.ye lah bising kan..mana la selesa..lepas tu kira passing ke orang2 je lah. Sebelum pulang ke rumah arwah anyen luqman, luqman sempat terlelap di pangkuan farah ( sepupu husb yang sukakan baby – baru darjah 5!). farah pndi betol layan baby. Amazing..dlm kereta masa pulang ke seremban smlm pn mcmtu, dia usap2 kepala luqman, kejap luqman dah lelap. Bagus betol budak ni. Usia kecil, tapi sangat matang.


Agak2 dah nak kul 4, kitorg semua pulang la ke rumah wan untuk tidur di sana malam tu. Sebabnya esok hari nak pergi menghantar ke rumah pihak lelaki pulak. So luqman pun ambil kesempatan utk tidur petang tu didalam buai. Syok betol dia..orang lelaki sibuk diluar menjalankan gotong royong, manakala yang perempuan buat minumam petang. Syok betollah suasana mcmtu…kalau org n9 pggl, momorun. Hahahha..bakar sampah la tu ;p boleh halau nyamuk sekali..hehehe..risau la jugak dgn keadaan yang terbela, nyamuk byk woo. Kang tak pasal2 luqman kena curik ngan nyamuk. Hehehe ni yang aku takut ni.
dah membakar, haruslah nyamuk lari ;p

rajin tol pakcik makcik aku ni. eh itu mil saya,spot her! hahah..
So malam tu luqman tido dlm buai dan kejap2 bangun utk susu je. Masa tu sume orang pun belum tido. Agak2 dalam pukul 11, sape tah bagi idea suh pasang kelambu. Eh ok gak idea tu, so leh la aku tido ngan luqman sambil menyusu dia. Ye lah, mula2 cam fikir cemana aku nk menyusukan luqman ni kalau tido reramai kt luar. Huhuhu. Dpt kelambu, dpt ler cover skit ;p alhamdulillah, luqman was doing well sepjg mlm hingga pukul 6 baru bgn. Sampaikan esoknya tu orang sumer tnya luqman nangis ke tak sebab tak dgr suara pun. Wahh kagum tol aku ngan luqman. Well, he just 2 months plus eyy..:D
payung takde, kain pun jadi..
So semalam ( ahad ) adalah sesi pergi menghantar pengantin dan sekali lagi aku risau kalau2 luqman menangis nak menyusu ketika kenduri tu. Aduyaiii..ms pegi tu memang la panas, kesian luqman. Cari payung, masa tu pulak payung takde dalam kete ..adeh..so mil tolong dukung kan dia sebab kesian. Kitorg makan pun ikut giliran. Hehehe..almaklumlah. tp ummi luqman special, makan kt meja pengantin. Hahahah..paling tak best ujung minggu ni, susu tak dapat di pam utk dibuat stok. Pam pun sekadar utk diberi pd luqman ketika waktu puncak :D meaning takde tempat yang sesuai. Tp kalau susu dah abis, mati kutu jugak aku nk memikirkan kt mana nak bagi dia minum ni.adehh..huhu..
Tapi itu la aktiviti seronok a.k.a puas ati bawak luqman jalan2 dalam keadaan yang tak merunsingkan. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Luqman pun tau letih gak. Sesekali dia meragam gak sebab letih tak dpt tido dgn selesa terutama dalam kereta ( sbb farah n balkis tumpang sekali, barang penuh ), kt kenduri kawin dengan bunyi kompang yang kuat ..huhu..dan juga time dia nk menyusu, tapi kita tak dpt bagi or air susu byk, dia jemm ;p

Balik rumah, kejap luqman dah terlelap bila masuk buai. Tak ketinggalan umi dia juga tumbanggggg...
Arini masuk kerja sangat lah letih. Kalut punya pasal, pg td boleh tertinggal botol susu avent kt rumah mak. Aduyaiii..kalau dh tinggal, cemana nk pam susu cik kak oiii..aku hnya bwk pam nye dan botol bumble bee BPA free tu. Hahah..ohh lupa nak cite, botol tu aku beli kt mybbstore last 2 weeks. Reason aku beli tu sbb liner aku dah habis x smpi 2 mggu beli for 100 pieces tu. Pastu rase cm costly gile nak beli tu everytime nk store milk. So I decided to buy container ( wpn pd mulanya nak beli cap event gak) bumble bee ni setelah direcommend oleh sales girl tu. Ye lah, promotion maa..RM38.90 dapat 12 botol kesemuanya ( beli 8, dapat percuma 4), jimatkan???? Silalah cek segera ke mybbstore. Aku pegi direct beli sbb kedai tu dkt je ngan umah aku je..so takde lah perlu aku sikit2 nak kena beli liner. bygkan everyweek nak purchase, gile leh botak ;p..tp takkan aku nak pakai 12 botol ni je kan utk store my ebm. of course bottle ni utk simpan kt chiller je for daily use, kt freezer still aku guna plastik tuk save place and also save container ;p. tp plastik tu hnya lah plastik biasa yg aku beli kt kedai jual brgn plastik. hahaha..

Anyway, arini aku penat dan mengantuk. Nak ambik MC tak sampai hati ( konon)..ye lah keje byk. Dah la aritu cuti 2 months kan. Hmmm..disebabkan aku lupa bawak botol arini, aku ajak en hubby terjah mothercare yg new opening kt bangsar tu utk beli sebijik botol BPA free avent. Lagipun aku memang nak beli breastpad cap mothercare tu, sebab cam murahh jeee.weheeeeeeeeeee…RM33 for 100 pieces. Murah, kan kan???

Ni hasil perahan tengahari tadi dengan new bottle ;p ( hahaha takkan lah sebab new bottle kan?). 9oz++ for half day..alhamdulillah.tapi arini pam lambat skit sebab pegi cari botol lunch hour td. Balik2 dah tak tahan sakit sangat terus pam kt my cubicle…muahahahhaa..
(rugi tak beli kt internet aritu, ade sales 2 botol 9oz hanya RM69..tp td cek dh takde dh L..rugi rugi..padan muka sape suh berfikir lama sgt!)


eh, kata pergi kenduri kawin. tapi aku takde pun amik gambar pengantin! bengong betol..hahahaha..(mgkn aku sibuk melayan luqman, mane sempat nak snap2 pengantin ;p)

No comments: