October 20, 2009

my heart blank

semalam luqman got his first jab for 2 months..di n9, sistem dia lain skit compare to KL. jab bermula pd usia 2 bln dan jenis injection dia pn lain skit..ada beberapa state yg buat gitu. sebab tu bile nak decide cucuk kt mana, diorang suh kita confirmkan. nak buat kt KL ke or kt Seremban. So i have decided, buat kt Seremban je lah senang since baby pn tinggal kt sana :(

takot jugak klau2 luqman melalak tak tentu pasal. at first biasa la dia mcm ok je gi klinik awal2 pagi. sure lepas ni dia mcm mengantuk nak tido, pastu nk susu lg. so sementara tunggu tu, bawak la dia masuk ke bilik penyusuan. sempat la dia lelap kejap2 kt situ. huhu..

then tunggu turn kt luar, agak2 lepas dh jmpa nurse, dah timbang..wahh anak ummi dh berat, 5.8kg for 2 months & pjg about 60cm!!! huhu no wonder dukung lelama lenguh tgn ummi ni. kesian mak wan kan?? dah la ptg2 kena bawak luqman menebeng..hahahaha..luqman luqman..ape2 aje anak ummi ni. janji jgn nakal2 eh ;0

so bile turn cucuk, ms tu hubby yg tgh dukung dia. so terus bawak masuk bilik. lega bcos hubby yg tlg pegang dia ms nk cucuk. me on other hand, berdiri je tgk luqman nk kena cucuk. kesian pn ada..to sooth him, i give him my finger ( ganti pacifier lah ni)..mane tak nye, ms hubby pangku dia cm ala2 bf tu, dia duk isap2 baju hubby. hihihi..tu i bagi jari je kasi dia isap kejap. then bile jarum tu masuk je kt peha ubi ( bak kata ida ) dia..hehehe..dia pn melalak la sekuat ati. tp amazing, lalakan itu hanya seketika aje. i pujuk dia ckp itu ini, dia pn cm senyap. huhu..alhamdulillah..

cpt tol setel..kitorg kuar, hubby gi farmasi amik ubat. i plak bawak dia ke kereta, pasang aircond..xmo kasi dia meragam. balik2 rumah bagi dia ubat paracetamol tu, nk prevent from demam la kononnye..dia merengek2, masukkn dia dlm buai. nak bagi dia susu bukan xmo, nurse advise suh tunggu after 1/2 jam baru boleh bf dia. sian anak ummi kan..masuk buai dia cm lalok2 skit kot kesan dr ubat demam tu. dh stgh jam gitu, baru bagi dia susu sblm dia smbg tido balik. so by lunch time, kitorg terus balik KL ( bcos i took haf day sajer)..

ptg tu call mak, k.su yang angkat. dia ckp luqman demam skit. alaaa kesiannye anak ummi :( klau ummi ade dkt, leh ummi pujuk sayang..leh luqman manja2 ngan ummi. tp ummi kerja la syg, utk luqman jugak ..:((..k.su ckp luqman meragam skit, mgkn carik ummi sebab nak mengopek. tp k.su ckp takde bende lah..k.su mcm cuba nak pujuk ummi supaya ummi tak risau. tapi cemana ummi tak risau bile dgr anak ummi demam, pastu merengek je :((

pg td ummi call mak lg. mak ckp malam td luqman taknak tido seperti selalu. susu dah bagi, tp menangis mcm meragam. kesiannye luqman..ummi hnya boleh doakan luqman cpt sembuh je. tp lebih sedih bile mak ckp luqman macam cari2 ummi mlm td, tu luqman merengek2 tu..mak, k.su, akak gilir2 jaga luqman, kul3 pagi baru luqman nak lelap. itu pn jaga balik dlm kul5-6 gitu. kesian kt semua org. mesti mak tak cukup rehat..

"luqman, luqman jgn nangis2 ek. arini ummi balik. malam ni luqman tido ngan ummi. peluk ummi. ummi tau, luqman kuat..ms cucuk pn luqman nangis kejap je lepas ummi pujuk.tak lama lagi je ummi n daddy nak pindah seremban. lepas ni tiap2 malam luqman leh tido ngan ummi ye sayang...ummi sayang luqman sgt, jgn nakal2 ye sayang. sian kt mak wan.."

No comments: