October 28, 2009

it become..

...a routine now!

isnin - pagi2 baru balik kl, kerja..tinggallah anak kesayangan ummi dengan wan nye..
so sepjg hari isnin sehingga ke esok hari nya, susu hanya di perah dan di simpan di fridge rumah / ofis..
selasa - gi kerja cam biasa, petang balik rumah kejap n pump. malam balik seremban dgn en husband membawa bekalan susu utk kegunaan rabu dan khamis..tak sia2 aku membeli coolman coolbox ;0
rabu - ulang rutin seperti isnin..activity mengepam mcm biasa for 24 hours ( dari 7 pagi ke 7 pagi esok, total dpt la 30++oz )..so boleh la simpan extra di fridge kalau utk chiller dah cukup ( ebm kt chiller i purposely keep for daily use on d next day)..
khamis - petang nya balik seremban naik komuter bersama bekalan susu..tapi selalunya singgah rumah dulu to do pumping ;)..terkial2 la bawak coolman naik komuter ;p. takde sape tau ape aku bwk. hahahah..khamis husband x ikut balik lah, sebab nanti sabtu nak balik lg. lagipun balik dah sampai malam. luqman nak kt aku je pun ;p tired but enjoy!
jumaat - pagi dah sampai kl, ptg balik semula ke seremban sebab en husband kerja sabtu, so takmo la tunggu dia. kesiankan baby je.. kali ni bawak bekalan susu jugak.tp utk disimpan di dlm freezer je. nextweek pnye bekalan akan di pump di hari minggu.

selalunye i will put frozen milk+fresh milk altogether ( selalunye terjadi utk hari isnin & selasa lah ) klau malam tu my bb tak direct feeding with me. nak letak all fresh milk, stock hari weekend selalu x dpt byk ( fresh milk kan tak tahan lama). yelah, isnin mlm he still need to be feeded, aku takde, so ebm je lah mak sumbat. so total for 24hours spjg aku takde, i always spare about 12packs = 12 feeding, 2-3oz each feeding.that's why, i have to top up with frozen milk. lebih untung kalau org yang malam dia bf direct sebab they don't really worry about stocks. like me, i have to think about it bcos i'm not around to feed my baby..so bygkan nak bagi fresh milk hari isnin n selasa, stock must be ready a day before. so of cos la weekend kan? tapi imagine yang weekend i will always with my baby n direct feeding him. so nak pump memang lah agak payah.fyi, i don't like give all frozen milk to my bb in a day, at least give some fresh milk..lainlah org yg jmpa baby dia waktu malam, at least dpt gak baby tu minum fresh dari ladang..hehehe..so klau utk rabu n khamis selalunye dia dpt fresh milk je lah..frozen ni kegunaannye if betol2 tak ckp stock.

i can feel d tiredness of having here n there in every 2 days. tapi apa kan daya, ini lah pengorbanan seorang ibu. hanya yang telah mengalaminye akan memahami mengapa kita sanggup melakukan sesuatu yang dahulu kita tak sanggup pun buat.

*stok susu tak lah byk macam org lain bcos i always been away from my baby. kdg2 takut dia tak cukup, so i asked mom to take it out extra from frozen. tup2 selalu membazir and buang. so now total dlm frozen for back up x sampai 50packs lg..almost kot? tak sempat nak kira..huhuhu..cemana la nak byk sebab asyik nak kena guna topup je on monday n tuesday..the rest of d day memang fresh milk, so tak touch frozen milk.topup jerrr..grrrrr

No comments: