June 25, 2009

to earn more..

semua orang pasti ada perancangan sendiri utk keluarga masing2 kan?..tak ketinggalan saya juga :)

tapi kdg2 ape yg dirancang, tak menjadi spt yang dikehendaki..itu namanya ketentuan dr yang Maha Esa..

kalau dulu, hidup single, belanja nak ikutkan takde lah byk sgt. asalkan leh bayar monthly hutang..then ada duit lebih makan..tp ms tu nak menyimpan pun susah. kenapa la ek..asyik rasa tak cukup je..

bile dapat increment pun, sama jugak....adoi..

then bile dah kawin, walaupun ada suami, tp hidup di KL ni. maklum lah paham2 je la kan. dia pun ada kereta, kita pun ada. dia pun ada hutang, kita pun ada. i mean both pun ada. walaupun dia ada, gaji dia berapa sangat lah nak tampung kita sekali. ada lebih, dia share lah ngn kita or bagi kita. i mean utk fully support tu , idak lah..tp kire ibarat tlg menolong. support menyaport..ye lah, kita pun paham..kita sama2 nak build life, sama2 nak naik..jd kene la sama2 tlg. adakah ini sesuatu yang pelik? mestikah suami kita support semua utk kita? aku sorang je ke mengalami nasib macamni?

what you expect from your partner?

aku tak mintak lebih, asalkan we understand each other & do tolerate each other..

mungkin mak ayah kita pun dulu mcmtu (di support sepenuhnya dari ayah kita). beza nya kebykan mak kita tidak bekerja and fully dependent to our dad. takpe lah kot, time tu diorang pun kurang pendedahan, nak itu ini (mcm kita ni). pastu makan pun kt umah (save a lot). imagine kita jd mcm mak kita. berhenti kerja and harapkan laki tanggung, rasa2 boleh tak? kita tak perlu isi minyak nak gi kerja, tempuh jem, pk ape nak mkn kt luar etc..kita hanya buat kerja rumah & jaga anak. kt sini belanja hantar anak pun dah save. rasa2 korang, boleh tak?

ada orang cakap, bolehhhhhhhhh..asalkan suami mesti gaji paling2 mungkin 5k ke atas, baru bini mungkin boleh duk rumah jaga anak kot. kalau bawah pada tu, jgn mimpi lah. ye ke ek? my late father dulu, gaji ciput je. kami 7 beradik cukup makan pakai gak (wpun tak la mewah).

tapi mungkin kita tgk, actually byk je life cycle orang lain sama je. mula2 kawin ni, kita suami isteri memang lah kdg2 sama2 sakit. sakit utk hidup selesa. tp by the time anak membesar, gaji kita pun lama2 naik..then baru lah kita rasa lega sikit. sebab masa tu mungkin tinggal nak focus on assets je..mcm skang ni agak tunggang langgang skit hidup. tapi imagine la masa zaman our parents dulu, kita mintak duit, insyaAllah dpt je ( melainkan mntk bende merapu la ). tp masa tu kita fikir tak mcmana susahnya bekerja, cari duit and manage our family punya financial. ms tu tau mintak jeee..huhu

esok lusa anak kita dah keluar, fikir nak anta ke bb sitter plak. susu n lampin dia pun belanja agak memberansangkan. but i don't like to think about this semua. i mean, cukup ke duit or mampu ke ape..bukan la tak fikir lgsg kan.for me, rezki anak pasti ada. just go thru it, we'll do not know where is everything will comes from. betol tak? i just believed on that. rezki kenot be described in form of money saje. hmm..thats why i didn't plan when to get baby when i got married. eventhough i know, if i do calculation right now, duit sentiasa tak cukup. so imagine if i got baby..sure the expenses must be burst my budget..tapi i don't care. insyaAllah, i keep remind myself, rezki anak tu ada. dapat baby straight away after got married pun, does not matter. for me, lagi cepat lagi bagus. not to wait until my financial stable bla bla bla..sooner or later, we do not know what would be happened. as if we wait for stability of financial, would that things come true? ok, that's my very own point of view lah. i do not know about others..different people got different opinion.

hmm..talking about money, somehow i even looking for better opportunity on how to earn more. through business? but kalau business pun kene ada capital. dah kalau bulan2 pun santak, how to save for capital. from day to day, i always dream to be SAHM while doing business. tp tgk jenis business lah...because for me as well, my family is my life. i don't really look for jawatan tertinggi di dalam syarikat. sangat tak ambitious kan? hihihi..belajar tinggi2 pun i think, now i have the feeling that i'm not that type of person. tapi i suka la gaji besor, bonus besor..muahahahah ..sape tak suke kan..tp at the end, masih tercari2 apa yang i nak dalam hidup ni. *sigh*

well, don't give up to think about something that can improve your life, your family and don't forget to pray for it. apa2 pun..sentiasa ingatkan diri sendiri, bersyukur dengan apa yang kita ada ( even i know its hard to be honest ) because ada lagi yang lebih susah dari kita. so jangan lupa diri, hokeh! ( pesanan utk diri sendiri, tetiba jadi emo..huhu ).
sekian bebelan hari ini utk diri sendiri ;)

No comments: