June 29, 2009

lamanya..

..tak update pasal baby. especially pasal perkembangan dia. minggu nak masuk 32 minggu, means 8 bulan. uwah3...pejam celik dh nk masuk 8 bulan.

last friday i took leave just to settle things. salah 1 nye konon nk book for the hospital. ngeri ek bile dgr nk book spital. mcm x lama dh nk beranak. well, mmg la skang dh kene prepare dh. nak beranak kt mana sume..

from my last check-up kt dbkl tu, nurse tu tnya nak beranak kt mana. so i told her, maybe HUKM (now PPUKM) la kot ( the nearest ). if not Hosp. Serdang. tp nurse tu cakap kalau nak beranak kt PPUKM or PPUM, kena ada reference letter. so i select PPUKM lah, sbb duk imagine UH (nama lama) tu macam crowded. eleh, mcm jalan nk ke HUKM tu tak jammed. hihi.saje ngengada, sbb UH tu dh biasa sgt ( konon). then she made up 1 letter for me. ok fine. nurse pesan suh book before come for next check-up. BAIK BOS. tu yang last friday hubby sent me to there. sampai2 sana, melilau cari O&G. besar gak ek HUKM ni. cari punya cari, receptionist tu cakap pegi kaunter 4 terus. okeh, sampai sana bila turn kena pggl. cite itu ini..baru la tau, prosedur di situ, if you plan to deliver there. at least you must have to do for check-up once or twice. wahhh, ape ke mende ni. reason being : takut takde record. so i made up issue what the purposes we have so called buku merah tu..ye lah kan, konon buku merah for gov reference, tp ni HUKM nk record dia sendiri gak ( yang lain ). meaning kene gak buat check-up kt hospital tu gak before bersalin. arghhhhhh buang masa aku je kalau cmni. kata semi-gov, kena la seragam prosedur dia. hmmm...

dalam pada berfikir rasa macam tak jdi je bersalin sana. sempat la bertanya rate sume. hmm ok lah, not so bad. normal delivery ( non-private ) for private sector baru dlm 650 ( include epidural ). dah naik ek harga. dulu dengar dlm 500. itu tak kisah lah, boleh claim ING ( sebab baru pakai berapa sen je utk maternity ni , rase rugi pulak ). tp tu lah, mcm2 songeh plak nk beranak sana. langsung bila balik rumah tu, cite with hubby. dia cakap kalau cmtu gi beranak hosp. serdang je lah. padahal sblm tu dia pun nasihat bende yang sama sebab katanya dia dgr HUKM mcm2 hal gak. tp masa tu tnjk degil la konon kita je betol. so bila dh mcmni, bgtau hubby, dia pun kata "ha tu la, dah bgtau tp ngengada nak kat sana gak". hihihi..yo lahhhh..
pikir malas nak amik cuti gi sana semata2 nak check-up gak. sini check-up sana check-up. ahh bape byk check-up daa..dah nak bersalin pun ni. hehehehe..

hari yang sama, about 2pm. i was headed to TDMC. saje gatal2 nak buat 3D for baby. sebab hari tu rasa free plak. call TDMC dia cakap boleh buat. so i went there alone sebab masa ni hubby kena gi kerja. tak kisah la. pergi2 sana buang masa, tunggu punya tunggu..tak lama pun. my turn smpi terus la teropong baby. fuhhh nasib baik dpt tgk rupenye..hihihi..idong, muka bulat cm daddy je. hahahahahah..nak tergelak rasa..nasib baik muka dia tu dia x tutup habis. just posing tgn tu cm terangkat gitu. hehehe. tp tak puas ati sbb doc just print-out black & white je kt muka tu. dh serupa 2D dh. adoiii..tp nasib baik charge dia sama cm my regular check-up tu. dia x charge extra pun. huhuhu..mahal pun sebab i requested for vit & obimin yang dah lama habis. oklah tu sebab claim ING ada lg..ahhhh ..so plan nak mengutilies kan ING claim. i plan to do another 3D ultrasound kt vision college plak lah. hahahah gedik! so i called them up on that evening. earliest appointment they can give me is on 6th July. hmm next monday lah kan. takpolah.

ok lah..arini i cuti ( read : MC) due to my whole body sume pain. last weekend my MIL buat tahlil sekali doa selamat sekali sambut puasa. so walaupun mak buyung byk excuse tak buat kerja. tp still la tolong2. adoi gile2 sakit badan2 ku. ini lah kesan ibu mengandung kan. tapi alhamdulillah pengalaman ini amat berharga. :)

ok lah..till then. gambar baby ms 30 weeks & last 3D ultrasound tu nanti lah i upload. camera hubby bawak plak gi kerja. haihhh...potong!

No comments: