May 23, 2009

alhamdulillah, i'm safe & happy!

Aktiviti hujung minggu kali ni betol2 mencabar. daripada buat sesuatu yang enjoy, terus turn to be scary..huhu..tapi aku tetap bersyukur. alhamdulillah, i'm still survive.

Memang fiza dah lama sound nak datang rumah, konon nak suh aku masak2 menjamu la ;p well, being usual me. M.A.L.A.S tu tebal sgt, especially bila tau orang nak datang, sure kite plan nak jamu yang best2 je. huhu. tapi si minah ni request masak lemak cili api je pun. hohohoh..bukan la susah sangat pun kan. since she never been here, and after promised with something. i agreed. ok lah, ko datang ngan mucid sudah. hahahaha..2 orang je. lagipun aku tak reti ler nak masak utk qty yang banyak utk tetamu yang ramai. belum sampai ke level tu. hahaha..mau kelecah aku dibuatnya, dengan berbadan dua ni. mau mengah wooo, berdiri lelama pun dah rasa nak tumbang je. maap ye..

Mungkin betol kata hubby, still, aku excited. sebab orang nak datang nak merasa masakan aku. konon ;p hihihi..aku ni bukan expert cm sesetengah kawan yang used to be orang dapur. ngeh ngeh ngeh. aku hanya masak utk suami ku sajork. so buruk baik, dia je tau ;p so excited pepagi dah pergi pasar cari apa yang patut. i was planned to cook :

- masak lemak cili api
- ayam goreng madu
- puding roti (pestime nk buat ;p)
- salad sampingan / sayur2an

itu aje la kot..hahaha.

tapi itu lah, kita merancang, Tuhan tentukan. itu orang selalu bagi ayat camni. InsyaAllah, kalau takde aral melintang. See, betapa terbukti nya phrase tu. Fiza & mucid know what happened today. aku betol2 rase patah semangat bile jadi gitu. tp alhamdulillah, berjaya gak aku jamu korang walaupun cabaran tu ada. betol2 semua turn to be kelam kalibut..hahaha..itu lah,nasib baik takde sesuatu yang buruk berlaku.

ape2pun, akhirnya merasa gak Fiza makan masak lemak cili api aku. sambal belacan aku yang tak pernah2 buat wpn senang sebab family aku tak makan/masak/guna belacan. ;p Puding roti aku pun berjaya gak walaupun dalam keadaan kelam kabut tu, nasib baik hubby ada membantu. Dapat gak korang rasa wpn aku ingat memang tak merasa lah kot mula nya. hehehe..itu namanya rezki dok?

Anyways, thanks to Fiza & Mucid sbb bawak buah tangan. hahaha..aku pun lupa nak bagi buah tangan utk korang bawak balik ;p Fiza bawak mempelam ..ermmm shedapppp..mucid bawak agar2 milo & epal. wah mucid creative betol ko ek :)

hehehe ni diorang selepas kekenyangan, then lepak borak2. Fiza rushing nak gi Jalan Tar jumpa adik dia. hehehe..lenkali boleh la korang dtg lg. tp masa tu mungkin umah ni dah bertiga. hihihi..


Ermm..ni plak hasil puding roti aku tu. nasib baik sempat korang rasa. aku ingat tak sempat la bagi korang rasa disebabkan kesuntukan masa dan masalah-teknikal-yang-korang-je-tahu tu. huhu. tapi dah rezki, dapat gak rasa. mucid amik resipi, tapi resipi aku amik dari sini je cid. tapi dia pun amik dari resipi kak hanieliza tak silap haku. huhu

jadi lah kan rupa puding roti. rasa nya???? hokey lahhhhh tuu..huhu.
bila dipotong setelah sejuk, ini lah rupanya. aku tak sure la ini lembik sangat ke tak. tapi aku rasa masa kt hotel tu lagi ler lembik. tapi diorang siap ada kuah dia tu. aku tak sempat lagi nak cuba buat kuah dia. tp puding ni pun dah lemak2 manis dah, takde kuah pun sodapppp..yummmm~~
tapi yang kelako nya..masa aku duk sibuk prepare lauk sebab budak2 ni dah nak sampai. hubby la tolong campurkan bahan dan letak dalam ovan. masa tu aku bagi arahan je suh campurkan roti yang dah direndam dgn susu bersama bahan yang telah digaul rata serta kismis. aku cakap, taburkan aje lah kismis tu. means masuk kismis, baru la dia buh roti kot. haa amik ko, skali kismis berkumpul kt bawah je. hahahaha..aku tak tengok pun cemana hubby buat. tapi ok la, rasa tetap rasa, cuma tak syok la kan bende tu duk bawah. mungkin lenkali aku perlu susun dulu roti, kismis n roti semula. at least masuk separuh2 roti tu ke dalam loyang. :) well, belajar dari kesilapan. hehehehe..

kismis yang berada di dasar puding :)
by the way, aku happy sebab dapat jamu korang. walaupun ada cacat cela, tetamu tetap diutamakan. hajat dah tercapai. mintak maaf kalau mana2 yang terkurang. terencat skit mood bila kejadian ngeri tu terjadi, especially aku yang dalam keadaan gini. sure kaku tak terkata.
* lauk hidangan tak sempat nak snap sebab fiza lapo tak tertahan2 lagi. ngeh3...

No comments: