December 20, 2009

Kan best..

kalau aku leh duk umah je..
kalau aku ada biz sendiri..
kalau aku tak payah pergi office..
kalau ade duit yang banyak..
kalau aku tak perlu tempuh traffic jammed..
kalau aku tak perlu ade hutang ptptn dan kredit kad ( haha!~)












kalau aku dapat semua kt atas..

ape2 pun, aku tetap bersyukur dengan kehidupan sekarang. bersangka baik lah dengan ketentuan-Nya. yang penting USAHA!

Alhamdulillah, setakat ni rezki luqman sentiasa ada dan cukup.


Bawah : latest pics taken as of today..

December 10, 2009

dropped!

setelah berhempas pulas about almost 4 months menyusukan luqman, his demand pn dh increased. tup2 arini pump, dpt 6oz je utk afternoon session. aduiii, cemana nk survive smpi 2 bln lg ni.

think positive nana..

nasib baik esok cuti..so stock hari ni leh simpan dlm freezer. hmmm..

kenapa jadi macamni ek?

- sebab aku tak minum air byk? since pagi, aku baru minum 2 gelas air je td..
- sebab aku tidak mengepam sekerap yang mungkin, susu yang sepatutnye boleh dihasilkan lebih kerap telah memberhentikan proses penghasilan sebab storage dah full. boleh jadi kan?
- sebab aku ni malas..malas makan, malas pump, malas minum air. kira semuanya MALAS!

anyways, aku akan terus tetap mengepam sehingga ke titisan terakhir. ye lah, penat lah jugak. almaklum lah, pump pn guna manual je. nak beli yg baru pun tunggu bonus. tp perlu ke nak beli baru? sebab rasenya walaupun pump ni dh kapuk, tp dia dh byk berjasa ngan aku sepjg 4 bulan ni. alhamdulillah, stock pun lebih dari cukup. nak pump lebih2 pun takde tmpt nk letak sebab november punya pn byk lagi tak terusik. nak buang skang, sayang..sebab stock yang tu je lah yang ada sebagai back up if i'm off to somewhere. yang december pnya stock tak byk lg sebab aku cm ala2 dah tak leh buat cam dulu since luqman dah kuat minum. hohohooh..

sekarang aku hnya siapkn 6 botol ( at least ) fresh milk per day contain of 3/4oz for each feeding. no extra to be kept as stock. ada la 1-2 xtra or on friday/if tmr is not a working day, baru boleh stock up. so haruslah aku bekerja keras lg.

"ya Allah, semoga niat baikku ini di permudahkan oleh-Mu.."

December 2, 2009

emergency!

hari ni kul 525a.m aku dah bgn lepas menyusukan luqman..
pergi dapur to do pumping before go for work..

after half an hour, mak bangun and told me that my nenek sedara meninggal..innalillah..
dalam hati terfikir, "eh mak mesti nak pergi kan, so luqman cemana, sape nak jaga?"
tapi berfikir balik, "mungkin akak pergi sorang kot, mak tak ikut kot. mak jaga luqman la rasenye kt umah.."

about 630a.m, while my mom performing Subuh prayer, akak suddenly came & talked to me ..
"hmm..kalau kitorg pergi pilah, luqman tinggal rumah mak bob boleh? ke nak bawak sekali?"
i know the last sentence was to make sure aku ni tak terasa or pnya perasaan yg tibe2 mcm "eh eh kenapa luqman nak kene tggl plak.." hahaha, paham tak?

woooppss...betol seperti yang difikirkan. so automatically aku fikir of cos la tinggal kt rumah mil. so i did informed hubby and he agreed! so quickly i prepared everything. clothes, diapers, EBM, pacifier, bantal busuk ( haha!) etc..

so off we went to mil house and left him there. i guess they will be home at lunch hour. ala setengah hari je, insyaAllah. so hopefully luqman is doing well there..jangan buli wan ye. hehehe..

fyi, i do not worry about how she taking care of luqman, but i only worry about preparing-heating-handling his EBM. because sometimes people not really understand what is their DO & DON'T. harap2 mil faham after a short explaination given just now. huhu..

November 26, 2009

ummi cuti dan..

..hari ni genap luqman 3 bulan, 1 minggu, 6 hari..

hari ni jugak luqman dapat 2nd jab kt peha kanan..

skang luqman ngantuk sebab kul 7 td luqman dah kena paksa bangun, mandi untuk siap pergi klinik..

skang luqman tido sambil menahan sakit ( agaknye ;p)..

kt klinik lg luqman dh tnjk tanda2 nk tido sementara tunggu giliran menimbang td..sempat la tido few mins, pastu tkejut bile ummi bogelkn dia untuk timbang berat..

tak sangka kejap je anak ummi dh besar..

berat : 6.6kg
panjang : 62cm
lilitan kepala : 42cm

alhamdulillah..anak ummi aktif, tak duk diam. nak berdiri, mulut leter dalam klinik td..heheheh..

nurse pesan, luqman sepatutnya tak perlu pakai mittens lg dah..hehehehe, bukan apa, kuku luqman pnjg..;p belum potong lg. nurse cakap dia dh boleh adapt dgn cuaca, dan biarkan dia bebas untuk grab things, masuk mulut dlm tgn ( ini fav dia, tu smpi kepam2 mittens, uhuhu) dan cubit2 jari sendiri. hahahaha..

ok2, luqman tayah pakai glove lg dah.ummi pun dh potong kuku dia td. suke kemain abis lencun2 tangan dia :):)

oh lupa, nurse puji ummi still exclusively bf luqman walaupun bekerja. bangga nye ummi jadi ummi luqman..ahaks! eh luqman pn perlu bangga dengan ummi tau??

SEBAB??

SEBAB HARI NI HARI JADI UMMI..HAHAHAH TAKDE KENE MENGENA ;P

November 24, 2009

aku dan susu

Semenjak 2 menjak menjadi ibu bekerja malah tinggal jauh dari baby ni, aku semakin aktif mencari informasi berkaitan breastfeeding. Alhamdulillah aku masih berjaya memberi susu badanku sendiri untuk anak hasil dari darah dagingku. Huhu terharu hokey? Ok no offense untuk ibu yang tak menyusukan anaknya. I know you have your own reason why you don’t breastfeeding your baby. But here i just want to share my experienced and my knowledge as far as i know. Hehe ;p

Firstly, when i got to know that I’m pregnant until my due date, exclusively breastfeeding NEVER came across to my mind. NEVER, ok? Sungguh, serious, in the same time aku pun tak pernah survey formula milk. Tah la, aku ni tak nak bagi susu ke kt luqman?? Kekeke takkn la sekejam tu kan? ;p Tah, memang aku tak plan apa2. yang aku tau, aku ada gak join forum susu ibu untuk sekadar dapat infor yang takde kaitan pun dengan susu ibu. Saje suke2 join forum ;p Dah join tu of course la ada baca2 gak pasal EBM. Baca je and faham la sikit2. Not in details or seriously nak take it as serious action. Haha bengong..tapi in the same time, i just bought manual avent pump. Beli je, in case klau apa2, pump ni penting kata orang. Itu kata orang la, aku ikut je. Kenapa penting, tak plak aku tanya lebih2. haha..i have no idea about it ..i also told to husband, beli pump ni penting nih. Hahah dia ikut aje..

Ok, tanggal 13hb Ogos, aku pun dijadualkan bersalin. So bermula lah episode aku sebagai ibu yang exclusively breastfeed my baby. Hahahah..aku pun tak tau yang aku di anugerahkan Allah dengan susu yang agak banyak. Alhamdulillah.. Banyak la kot sebab first day baby lahir, kolustrom aku bila dipicit, memang keluarlah..dan nurse pun cakap banyak ( bukan nak bangga eh, ini nurse yg cakap..huhuhu..) . Tapi aku tak tau lah orang lain ada lebih banyak dari tu. So I don’t have comparison here. Heheh..banyak bagi aku dan nurse tu kot ;p So sepanjang 3 hari aku duk kt hospital tu, memang baju hospital tu slalu la basah disebabkan kolustrom yang keluar dari nipple. And FYI, aku memang dah mengalami penghasilan sejenis bendalir dari nipple ni since 6/7 months preggie. Kadang2 kalau duk di rumah, ada je time baju aku basah and jadi keras. Masa tu aku rasa normal. Tapi doc cakap jangan kacau your nipple, you might deliver early than you expected. Waaa..takut gak ms tu . haha.. eh dah lari dah cerita. So episode menyusukan anak bermula dari hari pertama luqman dilahirkan. Yang paling aku tak lupa, 2nd day aku kt spital, kul 5 pagi nurse kejutkan aku untuk susukan luqman kerana kata nya, luqman takmo susu formula. Hahahah..masa tu sebab tgh mlm luqman takmo tido. So nurse amik untuk jaga dia kt depan counter. Mungkin luqman nangis, so dia taknak kacau aku time tido ( ni gov hospital ni, bagus tak? )so she tried to feed him with formula milk. Tak sangka pandai plak dia menolak. Hheheheh how sweet. Tapi aku rase luqman mungkin merasa gak susu formula on 3rd day bila mlm tu dia buat perangai taknak tido gak..so nurse amik n jaga dia as well as feeded him with formula ( I guess only, since aku tido masa tu..). and sekali lagi luqman minum formula ketika dia ditahan ward 1 hari disebabkan jaundice. Masa ni aku tak dapat jaga luqman sebab tak ada katil. So aku terpaksa biarkan dia di wad dr kul 10 mlm hingga ke tengahari esok tu. Tapi pagi2 esok tu aku dah sampai ke hospital. So memang kira kul 10 – 8 pagi aku assume dia minum formula. Kesian dia..ah malas nk pikir2 dah time tu. Malam tu aku tido tanpa dia and breast aku engorged teruk! For the first time anak takde, and aku tak dapat tahan breast aku dari bengkak. Nangis aku and husband pun kesian dengan aku. Tengah malam bangun just untuk perah and buang susu tu..aku ingat lagi. Masa tu luqman baru 6 hari kot..memang sepanjang awal kelahiran dia pun, susu separa matang aku dah banyak..dan memerlukan aku pump and throw away..teringat balik sure terasa sayang. Dan la tiap kali buang paling 4oz tiap kali pump..masa tu consider banyak sebab anak 24/7 dengan kita..Tapi masa tu aku betol2 tak leh lagi get used dengan situation yang baru. Dengan sakit operation, dengan breast yang asyik engorge. Aku asyik bermandi susu je siang malam. Kekeke..aku terpaksa buang dan pump disebabkan luqman masa tu akan marah kalau susu terlalu banyak. So aku kene kurangkan susu sebelum bagi dia. Susu selalu menitis2 dan bila mengurut pun, bertambah lah mandi susu aku. Alhamdulillah aku bersyukur dikurniakan susu yang banyak, tapi honestly masa keadaan sebulan yang pertama.aku rasa tak selesa sangat. Huhuhu..kadang2 aku sanggup tak makan/ minum sekadar untuk pastikan susu aku berkurang skit. Teruk tak aku? Percaya atau tak..aku puasa 3 hari masa dalam maternity leave. Tapi tak sanggup teruskan sebab aku rasa kering sangat. Dan aku dpt rasa perubahan production masa tu. Gile betol! Dengan anak yang kuat menyusu, dan dengan aku yang skit2 lapa. Huhuhu..nak kurus pn ye masa tu. Hehehe..kejam nye aku.

So aku pun memulakan azam untuk menyusukan anak dengan susu badan disebabkan susu badan aku yang mencukupi. Tapi kadang2 timbul jugak isu yang mana cukup ke susu ni bila anak makin membesar. Tak mustahil susu aku boleh kering kalau ikutkan pe’el aku yang malas untuk pam mengikut jadual ni. Di tambah dengan nutrisi aku yang tak menentu. Kadang2 aku malas makan. Huhu.tapi aku terus gak niat tu sebab takde jenama susu formula yang terlintas untuk aku beri pada luqman. Di tambah pula dengan hati yang tak kesampaian untuk bagi dia susu formula. Dan husband pun penah berkata pada aku, jangan campurkan susu anaknya dengan susu formula. Adakah itu satu ugutan? Kekeke..mungkin dia berkata mengikut production aku yang sebanyak itu. Dari sehari ke sehari aku berfikir, sampai bila aku mampu susukan luqman ek? Aku patut bersyukur, ada orang ingin menyusukan anak tapi susu takde. Aku ni plak nak malas2..isk3..so aku start buat stok pada hari khamis sebelum aku mula bekerja. Isnin tu dah nak keje, khamis baru nk pump..sebab duk tangguh2 punya pasal. Hehehe..tp alhamdulillah, walaupun jauh dlm sebulan lebih, aku masih mampu menyusukan luqman menggunakan hasil susu aku sendiri dan jugak menambah stok susu yang ada. Aku takde la target beratus2 disebabkan kekangan tempat untuk menyimpan susu dan tak plan pun nak beli peti ais khas. Hahaha.. Tapi aku akan pastikan dia mendapat bekalan yang mencukupi. Aku tak berani jamin aku dapat menyusukan dia sehingga 2 tahun, tapi my short term target ialah 6 bulan lah..harap2 berjaya. Selepas tu baru letak target sampai setahun ke ape..doakan aku ye ?

Alhamdulillah luqman dah 3 bulan..ye ye aku tau, belum pun 6 bulan. Aku akan buat entry bile dah cukup 6 bulan untuk meraikan kejayaan aku. Hahahaha poyo! Apa2 pun, aku mengharapkan luqman sihat dan cerdas hasil dari susu ummi dia ni ;p amin..

To be continued...

November 23, 2009

Memerah susu ibu

Seperti yang kita semua sedia maklum, terdapat pelbagai cara untuk memastikan anak-anak sentiasa mendapat bekalan susu ibu secukupnya. Walaupun seseorang ibu itu bekerja, ia masih boleh memberi susu ibu secukupnya jika ia didatangi dengan azam dan semangat yang tinggi. Jadi, kebiasaan bagi ibu2 bekerja, mereka akan perah dan simpan susu2 ibu untuk kegunaan anak mereka ketika keluar bekerja. Segala masalah akan dapat diatasi jika keinginan itu ada.
tak salah bagi ibu2 yang belum membeli breastpump atas sebab2 tertentu menggunakan cara manual. ye lah, mustahil yang semulajadi itu tidak sesuai diguna pakai..bayangkan bagi yang tidak mampu tetapi harus keluar bekerja.
opss terasa macam buat karangan pulak ;p..

ok sekadar berkongsi maklumat..sangat2 berguna untuk ibu2 diluar sana yang ingin breastfeed baby sepenuhnya..terdapat 2 cara yang mudah, menggunakan tangan ( ye saya pernah cuba dan berjaya..cuma perlukan kesabaran yang tinggi ) dan manual/electrical pumping..


Disini ada cara untuk dijadikan panduan bagi all mom2be :D

1.Memerah dengan tangan

-memerah dengan tangan adalah pilihan terbaik jika perlu memerah susu pada hari-hari 1-3 selepas kelahiran
-basuh tangan dengan bersih sebelum memerah
-sediakan bekas yang bersih dan steril
-lakukan pemerahan di tempat yang bersih, tenang dan selesa
-boleh dilakukan dalam keadaan duduk atau berdiri dalam keadaan yang selesa
-buat sedikit urutan pada payudara dan rangsang/gentel puting payudara untuk memberi rangsangan (refleks oksitosin atau let-down reflex)
-melihat gambar bayi juga boleh membantu menghasilkan refleks
-tuam panas payudara beberapa ketika juga boleh membantu menghasilkan refleks penghasilan susu
-buat pegangan “C” pada payudara, letakkan ibu jari di sebelah atas payudara berdekatan areola manakala jari telunjuk di bahagian bawah (utara dan selatan)
-tekan payudara ke belakang ke arah dada
-perah/picit dengan lembut menggunakan ibu jari dan jari telunjuk, picit selama 2 saat dan lepaskan
-teruskan memicit sehingga susu keluar
-perah ke dalam bekas yang bersih dan steril
-buat berulang kali sehingga tiada lagi susu keluar
-tukar posisi jari ke bahagian lain mengikut pusingan semua bahagian payudara (timur-barat, tenggara-barat laut, barat daya-timur laut)
-ulang proses memerah sehingga tiada lagi titisan susu
-tukar ke payudara yang satu lagi
-urut kedua-dua payudara dan mulakan sekali lagi
-perah setiap payudara 5-10 minit secara bergilir
-setelah selesai memerah, sapukan beberapa titik susu ke atas puting dan keringkan puting payudara






2.Memerah dengan pam payudara ( ini rasanya ramai yang tahu )

-baca panduan penggunaan pam dan panduan pembersihan peralatan mengepam sebelum menggunakannya
-basuh dengan bersih dan sterilkan peralatan mengepam
-duduk atau berdiri dalam keadaan yang selesa
-rangsang puting payudara untuk menghasilkan refleks oksitosin (let-down reflex)
-posisikan puting payudara ke dalam corong breast shield
-mula mengepam pada kelajuan hisapan paling rendah (jika menggunakan pam elektrik/bateri)
-boleh laraskan kelajuan hisapan mengikut keselesaan
-pam kedua-dua belah payudara secara bergilir-gilir
-masa mengepam antara 10-20 minit (berbeza mengikut individu)




Nota :

Memerah susu ibu perlu dilakukan dalam keadaan tenang, selesa dan tidak menyakitkan
Urutan dan rangsangan pada puting payudara perlu untuk mencetuskan refleks oksitosin (let-down reflex)
Memerah dengan kerap adalah lebih berkesan untuk meningkatkan penghasilan susu ibu berbanding memerah dalam tempoh masa yang lama dalam satu sesi pemerahan
Pilih pam yang sesuai sama ada pam manual, atau pam elektrik, atau pam elektik yang boleh menggunakan bateri, single pump atau double pump
Pam yang baik adalah pam yang mampu meniru gaya hisapan bayi (baby mimic suction)
Patuhi rutin mengepam setiap hari (3-4 kali dalam tempoh bekerja 8 pg – 5 ptg)
Memerah susu pada waktu malam juga dapat meningkatkan penghasilan susu ibu
Ibu juga digalakkan memerah susu pada sebelah payudara sambil bayi menghisap payudara yang satu lagi

Source credited : http://www.momschoice.com.my

nanti sambung bagaimana menyimpan susu ibu :) ( utk rujukan bagi yang tidak tahu je..yg dh tau, buat2 la x tau ek..hahahah )

November 20, 2009

Things happened with reason

Sekadar berkongsi ilmu dengan semua orang tatkala merayau2 di laman susuan ibu..

Kenapa bayi yang exclusively breastfeeding tak perlukan air lain selain susu ibu ( even air kosong )

Baca dan anda akan faham :)

Happy reading..

Selain susu formula, kebanyakan ibu bapa juga cenderung untuk memberikan air kepada bayi mereka dengan alasan mengelakkan bayi daripada haus, badan panas, sembelit atau untuk mencuci mulut bayi.
Siti Mariam berkata alasan-alasan tersebut adalah tidak berasas kerana susu ibu mengandungi 88 peratus air dan bayi yang hanya diberikan susu ibu dijamin akan mendapat cukup air.
Amalan memberikan air kepada bayi sebenarnya boleh mendedahkan bayi kepada pelbagai risiko termasuk merencatkan tumbesaran dan akal, mengancam nyawa serta mengakibatkan sawan tarik.
“Perut bayi yang baru lahir hanya memerlukan empat sudu kecil kolosterum (2ml) dan jumlah ini akan meningkat kepada 40 sudu (200ml) hanya setelah bayi menjangkau umur setahun,” katanya.
Oleh itu tumbesaran bayi yang diberikan air akan terencat kerana perutnya yang kecil itu sepatutnya diisi dengan susu ibu yang kaya dengan pelbagai khasiat untuk membantu tumbesarannya.
Air juga boleh menjadi pembawa kuman kerana pencemaran boleh berlaku di pelbagai peringkat sama ada sumber air atau bekas yang tidak bersih. Ini akan mendedahkan bayi kepada cirit-birit.
Air juga akan menghakis salutan pelindung penyakit yang dihasilkan oleh susu ibu dan ini akan mendedahkan bayi kepada pelbagai jangkitan.
Bagi bayi yang mengidap jaundis, air yang terlalu banyak boleh merencatkan akal manakala bagi yang berumur di bawah lima minggu, air yang terlalu banyak akan mencairkan garam di dalam darah yang mengakibatkan suhu badan yang rendah, kembung atau sawan tarik.


Sumber: BERNAMAp/s: Ini separuh dari petikan artikel bertajuk 'Kebaikan Susu Ibu' yg diambil dari website Hospital Bentong.


credited : http://www.susuibu.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=5038&forum=1&viewmode=flat&order=ASC&start=30

iklan : sayangilah anak anda kerana sesungguhnya ia adalah amanat anugerah dari Allah swt.

November 18, 2009

tak tau..

ape tajuk nak letak..


entah..layan aje lah..

sebab tibe-tibe2 je rindu kt budak kicik ni. sob sob..

EBM Stocks

Sejak 2 menjak, macam merundum je production susu sebab2 kemalasan lepas letih bekerja ( ehh tak boleh amalkan sikap ni nana..)

Mcm smlm balik rumah mak, i checked susu dr freezer mcm dh di guna sedikit..means berkurang..

so far , ini stock after 1 month mula bekerja. ms mula2 kerja dulu, ade la 2-3 bungkus je kot dlm freezer, sbb mula buat stock pn 2-3 hari sebelum mula kerja. alhamdulillah boleh meningkat dr masa ke semasa, cuma tempat je tak cukup. aduyaiii..to stock ni bergerak utk isnin n selasa saje sbb tak berjaya pump byk on the weekend. the rest mmg topup ( kira ganti stock yg diguna utk isnin n khamis tu..) and guna dr fresh punya. boleh lah..takleh la nk celen ida smpi 200 stocks..huhuhu. hehehehe
pic taken on 13th Nov - ngam2 luqman 3 months, and ngam2 lepas 1 month bekerja (12th Oct). sayangnye, susu yg dikeluarkan malam jumaat yang ingatkan tak balik tu ( as previous entry ), terpakse dibuang. so dah rugi kt situ. :-s

November 13, 2009

both of them, i love..

hari ini tak jadi balik spt biase sebab tiba2 en suami telefon mintak balik bersama dia esok hari.
dia tak berapa sihat disebabkan pening2 yang sejak kebelakangan ni selalu menyerang dia.

takut kalau terjadi apa2 jika dia memandu keseorangan esok sebab esok dia perlu pergi site jugak..so aku decided untuk balik bersama dia aje lah esok hari..

kesian kt luqman, pasti tunggu ummi kt rumah. tapi, ummi ada suami yang perlu diutamakan jugak. sejak kebelakangan ni ummi memang kurang beri perhatian pada daddy. tak boleh jugakkn? jadi sesekali bila dia perlukan kita, we have to tolerate with other things dan ummi tau, daddy pun dah byk tolerate dgn ummi.

nasib baik stock susu yang di rumah mak mencukupi sehingga esok sebelum ummi balik. memang lebih dari cukup pun, alhamdulillah. cuma yang ummi risau, luqman nak melekap dengan ummi jer...malam ni je yer sayang? esok ummi ada dah..sian daddy, mungkin ummi perlu bawak daddy gi jumpa doctor. harap2 takde ape yang merisaukan hati ummi.

semoga semuanya selamat sahaja dilindungi oleh-Nya, baik anak, mahupun suami..amin

ANYWAY, HAPPY 3RD MONTHS OLD LUQMAN! =)

November 9, 2009

finally it came out!

hahaha..i should not make tis as entry..sian luqman, klau dia dh besar n baca this entry, mesti dia malu ;p

semalam penantian kami berakhir apabila setelah beberapa hari ( almost 1 week kot ), luqman akhirnya poo-poo. kekekekek..cemas je lebih kan?

yes, as what i know, if your baby exclusively breastfeeding, no need to worry about poo poo. ini spt ape yg di baca kt internet or any other forum or informed by any other frens lah. even dlm certain forum pn mentioned, bb yg bf boleh tak poo poo about 1 week or more? not sure true or not, but this is my first experienced luqman tak poo poo. when my mom told me about this, i was like calming of myself by telling her, that's normal and as what i know..tak ade ape lah nak di risau. but being a first time mommy, who said i'm not worry at all? added with information from early birth of him yang he should be poo poo everyday about 8 times per day - for sake of his health. but come to think of it, my baby just fine and not cranky at all. dia elok je kentut, tak de colic, even tido lena wktu malam. gelak ketawa tak hingat dunia ade lg. hihii.. we should assume he's feeling well lah, kan?

but of coz, we better check rather than wait for something bad happened that we would regret at the end, so no harm to go for check up! tapi nak check on sunday ( that was about 6 days already he never poo poo), all d clinic closed! demm..

so we opt to wait for another day to come. sebab kate it can be last for a week. haha..tp alhamdulillah, malam tadi he finally did it! kekekeke..punya la banyak berapa lama simpan daaa..thank god, he happily sat on my hubby lap and "preeett preettt". my husband was expecting he might be doing his job. and when i about to take him from hubby, i asked hubby to check at the back before he go off to somewhere..and yesss!!! terus hubby terpegang his yellowish stool. ngeh ngeh ngeh..kelakar habis..

tapi busuk tak hengat, dan sangat lah banyak sehingga ke pinggang. ye lah, masakan hubby leh terpegang right after checked his diaper. kakakakaaakak........

(this entry should be published yesterday, tapi ade problem with blogger..grrr)

November 6, 2009

this is what u called 'expressing your personal emotion'

in your personal open diary :)

i'm so tired with my life now.. not to say that i want to stop do all this, i would not turning back!
but all the tiredness gone when i saw my baby is waiting for me at home n smiling all the way looking at me..my heart melt..i can't live without u, baby and all i know u need me!!!
if someone who asking me to choose 1 from another - hubby or baby - i would say, they are my life - body & soul -, without 1 of them, i must be dead!!

i hope my darling will always understand my situation which is priority will always given to little darling. he just came to this world, he knows about nothing, he must has someone to guide of..i hope there's a lil bit understanding from you which is nothing to be explained more..it just because luqman is still tiny to know about this life, i couldn't help to let him grown without someone who supposed to be at his side.

in the end, i don't want to be a mother that would be blame for..

does not matter how exhausted u are, u gonna fight d best for your baby..

i hope i'm not in the wrong path of doing it, all i know, it just because of you, luqman.

ummi loves luqman so much, and will, forever..

- THE END -

November 2, 2009

Minggu yang 'hectic'

yap, as d topic explains everything..
fenat beb sampai tergolek berguling..ok2 i exaggeratting ;p

i love to bring my baby to any events, ocassion eventhough i know it quite risky. but well i haven't took him seriously to anywhere with crowd.except during hari raya, orang dtg rumah. itu takleh lari la.
no, its not bcos i don't like people tease my baby or sombong takmo kasi baby ku bersosial ( eh reti ke dia bersosial, ahaks!), but it just d risk that i have to put on.the crankinesss we'll never expect! ;p
Especially pergi tempat yg asing, at least to him and somemore he still a 'baby'.

last weekend was kenduri kahwin my husband's cousin. i never went to their house, never. but of cos i did met them before. don't ask me why, but i can tell you, his uncle is actively doing his dakwah. so tabligh ok ;p
rumah dia agak jauh ke 'dalam' skit and 'quite' near to rumah-kampung-ala-ditinggalkan-tak-penghuni arwah atuk dan neneknya. so agak scary la nak bawak my little baby..but i can't say no to my beloved hubby as nanti
dia cakap kita je saje ngengada takmo. ;p rumah tu takde la tak berpenghuni, tp dihuni oleh seorang makciknya tp tak berbela sgt lah rumah lama tu. well, we just proceed with d plan.

so off we go to ayer hitam to gather with other groups. konon nak convoy ler. heheh..
alhamdulillah luqman was well-behave in d car. duduk baik je dalam car seat and fall asleep right after 15min we started our 'journey'. haha..jauh ler jugak from seremban to ayer hitam ( check point, depan rumah wan ;p).

sampai dpn umah arwah wan (anyen si luqman), luqman pun bangun..dan sedikit pun tak meragam. alhamdulillah syukur. lgpn sekejap je lagi nak sampai ke rumah yang sepatutnya tu. ya, pakcik dia bukan tinggal di situ, tp berdekatan dgn area tu ( dekat lah sgt haiii…)

setelah semuanya ada, kami serentak bergerak ke rumah tersebut, tetapi luqman naik kereta lain. cemana tu?? huhuhu..1 of husb's cousin nak sgt main ngan dia. dukung pnya dukung, dia mintak pinjam kejap. Pinjam sampai ke rumah kenduri tu lah. Aku tak kisah, jgn luqman menangis sudah..kang anak aku dh nangis, org tak tahan ke..hehehe..tp actually she’s not..penyayang orangnye, laki bini suke baby siap nak pnjm seminggu. tak dapat tu der bong!! hehehe..alhamdulillah again, luqman baik je dlm kete bak kata dia..:)

so sampai di sana, luqman di pass tangan ke tangan. Sian tol luqman. Dah tu bile dia nak menyusu, aku gelabah cari bilik utk dipinjam ( this is part yang aku kureng gemar ;p). ditambah dengan keadaan yang susu masa tu tgh byk, luqman akan ala2 mengamok kalau susu byk. Pancutan yang agak ganas membuatkan dia kurang selesa ;p

pastu dia ala2 mcm nak tido, tapi panas, pastu bising, pastu takde buai, kot? At least kalau buai takde, ade tempat yg selesa nak baring, mungkin leh gak baring2 ngan dia ke. Hehehe..sekali Asu (hub’s auntie) dapat idea, ikat kain pelekat kt bawah katil double decker utk dijadikan buai. Lawak gile sebab buai tu tak boleh dihenjut, tapi dihayun ;p ( sorry, lupa nak snap gambar tau..camera pun takde kot masa ni.)

but surprisingly, 2-3 kali hayun, luqman dah lena. Hahahah..letih sangat kot? Tapi dia tido tak lama..lepas tu dia jaga dah.ye lah bising kan..mana la selesa..lepas tu kira passing ke orang2 je lah. Sebelum pulang ke rumah arwah anyen luqman, luqman sempat terlelap di pangkuan farah ( sepupu husb yang sukakan baby – baru darjah 5!). farah pndi betol layan baby. Amazing..dlm kereta masa pulang ke seremban smlm pn mcmtu, dia usap2 kepala luqman, kejap luqman dah lelap. Bagus betol budak ni. Usia kecil, tapi sangat matang.


Agak2 dah nak kul 4, kitorg semua pulang la ke rumah wan untuk tidur di sana malam tu. Sebabnya esok hari nak pergi menghantar ke rumah pihak lelaki pulak. So luqman pun ambil kesempatan utk tidur petang tu didalam buai. Syok betol dia..orang lelaki sibuk diluar menjalankan gotong royong, manakala yang perempuan buat minumam petang. Syok betollah suasana mcmtu…kalau org n9 pggl, momorun. Hahahha..bakar sampah la tu ;p boleh halau nyamuk sekali..hehehe..risau la jugak dgn keadaan yang terbela, nyamuk byk woo. Kang tak pasal2 luqman kena curik ngan nyamuk. Hehehe ni yang aku takut ni.
dah membakar, haruslah nyamuk lari ;p

rajin tol pakcik makcik aku ni. eh itu mil saya,spot her! hahah..
So malam tu luqman tido dlm buai dan kejap2 bangun utk susu je. Masa tu sume orang pun belum tido. Agak2 dalam pukul 11, sape tah bagi idea suh pasang kelambu. Eh ok gak idea tu, so leh la aku tido ngan luqman sambil menyusu dia. Ye lah, mula2 cam fikir cemana aku nk menyusukan luqman ni kalau tido reramai kt luar. Huhuhu. Dpt kelambu, dpt ler cover skit ;p alhamdulillah, luqman was doing well sepjg mlm hingga pukul 6 baru bgn. Sampaikan esoknya tu orang sumer tnya luqman nangis ke tak sebab tak dgr suara pun. Wahh kagum tol aku ngan luqman. Well, he just 2 months plus eyy..:D
payung takde, kain pun jadi..
So semalam ( ahad ) adalah sesi pergi menghantar pengantin dan sekali lagi aku risau kalau2 luqman menangis nak menyusu ketika kenduri tu. Aduyaiii..ms pegi tu memang la panas, kesian luqman. Cari payung, masa tu pulak payung takde dalam kete ..adeh..so mil tolong dukung kan dia sebab kesian. Kitorg makan pun ikut giliran. Hehehe..almaklumlah. tp ummi luqman special, makan kt meja pengantin. Hahahah..paling tak best ujung minggu ni, susu tak dapat di pam utk dibuat stok. Pam pun sekadar utk diberi pd luqman ketika waktu puncak :D meaning takde tempat yang sesuai. Tp kalau susu dah abis, mati kutu jugak aku nk memikirkan kt mana nak bagi dia minum ni.adehh..huhu..
Tapi itu la aktiviti seronok a.k.a puas ati bawak luqman jalan2 dalam keadaan yang tak merunsingkan. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Luqman pun tau letih gak. Sesekali dia meragam gak sebab letih tak dpt tido dgn selesa terutama dalam kereta ( sbb farah n balkis tumpang sekali, barang penuh ), kt kenduri kawin dengan bunyi kompang yang kuat ..huhu..dan juga time dia nk menyusu, tapi kita tak dpt bagi or air susu byk, dia jemm ;p

Balik rumah, kejap luqman dah terlelap bila masuk buai. Tak ketinggalan umi dia juga tumbanggggg...
Arini masuk kerja sangat lah letih. Kalut punya pasal, pg td boleh tertinggal botol susu avent kt rumah mak. Aduyaiii..kalau dh tinggal, cemana nk pam susu cik kak oiii..aku hnya bwk pam nye dan botol bumble bee BPA free tu. Hahah..ohh lupa nak cite, botol tu aku beli kt mybbstore last 2 weeks. Reason aku beli tu sbb liner aku dah habis x smpi 2 mggu beli for 100 pieces tu. Pastu rase cm costly gile nak beli tu everytime nk store milk. So I decided to buy container ( wpn pd mulanya nak beli cap event gak) bumble bee ni setelah direcommend oleh sales girl tu. Ye lah, promotion maa..RM38.90 dapat 12 botol kesemuanya ( beli 8, dapat percuma 4), jimatkan???? Silalah cek segera ke mybbstore. Aku pegi direct beli sbb kedai tu dkt je ngan umah aku je..so takde lah perlu aku sikit2 nak kena beli liner. bygkan everyweek nak purchase, gile leh botak ;p..tp takkan aku nak pakai 12 botol ni je kan utk store my ebm. of course bottle ni utk simpan kt chiller je for daily use, kt freezer still aku guna plastik tuk save place and also save container ;p. tp plastik tu hnya lah plastik biasa yg aku beli kt kedai jual brgn plastik. hahaha..

Anyway, arini aku penat dan mengantuk. Nak ambik MC tak sampai hati ( konon)..ye lah keje byk. Dah la aritu cuti 2 months kan. Hmmm..disebabkan aku lupa bawak botol arini, aku ajak en hubby terjah mothercare yg new opening kt bangsar tu utk beli sebijik botol BPA free avent. Lagipun aku memang nak beli breastpad cap mothercare tu, sebab cam murahh jeee.weheeeeeeeeeee…RM33 for 100 pieces. Murah, kan kan???

Ni hasil perahan tengahari tadi dengan new bottle ;p ( hahaha takkan lah sebab new bottle kan?). 9oz++ for half day..alhamdulillah.tapi arini pam lambat skit sebab pegi cari botol lunch hour td. Balik2 dah tak tahan sakit sangat terus pam kt my cubicle…muahahahhaa..
(rugi tak beli kt internet aritu, ade sales 2 botol 9oz hanya RM69..tp td cek dh takde dh L..rugi rugi..padan muka sape suh berfikir lama sgt!)


eh, kata pergi kenduri kawin. tapi aku takde pun amik gambar pengantin! bengong betol..hahahaha..(mgkn aku sibuk melayan luqman, mane sempat nak snap2 pengantin ;p)

October 29, 2009

i want new jeans!!!

heheheh emo kejap...sebab tak dpt pakai jeans yang size kecil ;p

uwaaa bile nak kurus ni. perut x mo turun pun :(

i'm planning to consume something, so wait my new 'nana'..wakakakkaka..

but i have to snap my current figure ( this is fresh pic, baru je ambik pagi tadi..;p)..current weight - 56kg!!!! goshhh!!

October 28, 2009

it become..

...a routine now!

isnin - pagi2 baru balik kl, kerja..tinggallah anak kesayangan ummi dengan wan nye..
so sepjg hari isnin sehingga ke esok hari nya, susu hanya di perah dan di simpan di fridge rumah / ofis..
selasa - gi kerja cam biasa, petang balik rumah kejap n pump. malam balik seremban dgn en husband membawa bekalan susu utk kegunaan rabu dan khamis..tak sia2 aku membeli coolman coolbox ;0
rabu - ulang rutin seperti isnin..activity mengepam mcm biasa for 24 hours ( dari 7 pagi ke 7 pagi esok, total dpt la 30++oz )..so boleh la simpan extra di fridge kalau utk chiller dah cukup ( ebm kt chiller i purposely keep for daily use on d next day)..
khamis - petang nya balik seremban naik komuter bersama bekalan susu..tapi selalunya singgah rumah dulu to do pumping ;)..terkial2 la bawak coolman naik komuter ;p. takde sape tau ape aku bwk. hahahah..khamis husband x ikut balik lah, sebab nanti sabtu nak balik lg. lagipun balik dah sampai malam. luqman nak kt aku je pun ;p tired but enjoy!
jumaat - pagi dah sampai kl, ptg balik semula ke seremban sebab en husband kerja sabtu, so takmo la tunggu dia. kesiankan baby je.. kali ni bawak bekalan susu jugak.tp utk disimpan di dlm freezer je. nextweek pnye bekalan akan di pump di hari minggu.

selalunye i will put frozen milk+fresh milk altogether ( selalunye terjadi utk hari isnin & selasa lah ) klau malam tu my bb tak direct feeding with me. nak letak all fresh milk, stock hari weekend selalu x dpt byk ( fresh milk kan tak tahan lama). yelah, isnin mlm he still need to be feeded, aku takde, so ebm je lah mak sumbat. so total for 24hours spjg aku takde, i always spare about 12packs = 12 feeding, 2-3oz each feeding.that's why, i have to top up with frozen milk. lebih untung kalau org yang malam dia bf direct sebab they don't really worry about stocks. like me, i have to think about it bcos i'm not around to feed my baby..so bygkan nak bagi fresh milk hari isnin n selasa, stock must be ready a day before. so of cos la weekend kan? tapi imagine yang weekend i will always with my baby n direct feeding him. so nak pump memang lah agak payah.fyi, i don't like give all frozen milk to my bb in a day, at least give some fresh milk..lainlah org yg jmpa baby dia waktu malam, at least dpt gak baby tu minum fresh dari ladang..hehehe..so klau utk rabu n khamis selalunye dia dpt fresh milk je lah..frozen ni kegunaannye if betol2 tak ckp stock.

i can feel d tiredness of having here n there in every 2 days. tapi apa kan daya, ini lah pengorbanan seorang ibu. hanya yang telah mengalaminye akan memahami mengapa kita sanggup melakukan sesuatu yang dahulu kita tak sanggup pun buat.

*stok susu tak lah byk macam org lain bcos i always been away from my baby. kdg2 takut dia tak cukup, so i asked mom to take it out extra from frozen. tup2 selalu membazir and buang. so now total dlm frozen for back up x sampai 50packs lg..almost kot? tak sempat nak kira..huhuhu..cemana la nak byk sebab asyik nak kena guna topup je on monday n tuesday..the rest of d day memang fresh milk, so tak touch frozen milk.topup jerrr..grrrrr

October 26, 2009

sedangkan kucing sygkan anak..

Full of expression..i love to see him in any expression..melalak, sengih sorang2, gelak, berangan..muahahahhahaa..they r so funny!i'm sure everyone had d same experiences, no? budak kecik yg tak tau pape, buat ape2 pun nampak chomel!!!!

i can't even get myself understand why got those people yang sampai hati, tergamak, berhati binatang buang baby dalam keadaan yang tak berbaju or sehelai towel di tepi2 jalan, masjid, bus stand..can u imagine it? baby yang di tinggalkan dlm keadaan kesejukan, menggigil2, menangis sehingga lemah tak bersuara due to lost of energy and of cos, cannot cope with surrounding. apa la dosa mereka? mak ayah mereka yang berdosa!!! eee tolong lah..if i read this in newspaper, surely my son face play in mind!tak tergemak aku, i won't do that! i loveeee himmmm, how could i do that??! eventhough if the baby is not my son, i don't think i'm that cruel to let that little baby terseksa macamtu weiii..ape la yg dia tau..sejuk menggigil dgn takde org hold them..perasaan takut dgn baru lahir ke dunia yang penuh dengan janji palsu ni..pity them. i hope there's 'someone' who actually protect them.

kucing pun sayangkan anak ;(
anyway, this is my baby who's playing with himself..his gugu-gaga lang is damn cute!

video

this is amatur video, sound might be a bit slow. pls on ur speaker louder ;p

October 21, 2009

u make me melt

malam2 gini biasa la dtg sentimental feeling tu..especially bila luqman takde depan mata kan. so layan aje lah gambar yang ade dalam pc ni. klau rindu2 kt office, boleh gak bukak blog sendiri n tgk gmbr ni. huhuhuh..miss him badly :'( ..tak abis2 dgn jiwang aku ni. ahhh jiwang ngan anak sendiri, takkan ade org nk kesah kot?

so layan..
tgk nih dia tido..selambak rasenye isi2 kt pipi n bdn tu..hihihi ;p

luqman tgk ape ni sayang???? nk kiss camera eh?


luqman pndi dah respond bile ummi agah dia..

ini gmbr yg direka cipta oleh kakakku.membuli luqman betol..mentang2 dia tgh tido..huhuhu

luqman suke terkitai-kitai gini. errr korang tau tak terkitai-kitai tu ape?


ni pun sama. tgn, kaki tu taknak duk diam..terkitai-kitai je ;p



haaa..ni ms bergolek2 ngan dia pas bf. nak suh dia amik gmbr sesama kemain la susah. lagi kita rapatkn muka, dia duk pusing kiri pusing kanan. ini je yg sempat di snap, itu pn masuk sekerat. tp dia pndg camera plak tu, good boy!

ok la..daaaa

October 20, 2009

my heart blank

semalam luqman got his first jab for 2 months..di n9, sistem dia lain skit compare to KL. jab bermula pd usia 2 bln dan jenis injection dia pn lain skit..ada beberapa state yg buat gitu. sebab tu bile nak decide cucuk kt mana, diorang suh kita confirmkan. nak buat kt KL ke or kt Seremban. So i have decided, buat kt Seremban je lah senang since baby pn tinggal kt sana :(

takot jugak klau2 luqman melalak tak tentu pasal. at first biasa la dia mcm ok je gi klinik awal2 pagi. sure lepas ni dia mcm mengantuk nak tido, pastu nk susu lg. so sementara tunggu tu, bawak la dia masuk ke bilik penyusuan. sempat la dia lelap kejap2 kt situ. huhu..

then tunggu turn kt luar, agak2 lepas dh jmpa nurse, dah timbang..wahh anak ummi dh berat, 5.8kg for 2 months & pjg about 60cm!!! huhu no wonder dukung lelama lenguh tgn ummi ni. kesian mak wan kan?? dah la ptg2 kena bawak luqman menebeng..hahahaha..luqman luqman..ape2 aje anak ummi ni. janji jgn nakal2 eh ;0

so bile turn cucuk, ms tu hubby yg tgh dukung dia. so terus bawak masuk bilik. lega bcos hubby yg tlg pegang dia ms nk cucuk. me on other hand, berdiri je tgk luqman nk kena cucuk. kesian pn ada..to sooth him, i give him my finger ( ganti pacifier lah ni)..mane tak nye, ms hubby pangku dia cm ala2 bf tu, dia duk isap2 baju hubby. hihihi..tu i bagi jari je kasi dia isap kejap. then bile jarum tu masuk je kt peha ubi ( bak kata ida ) dia..hehehe..dia pn melalak la sekuat ati. tp amazing, lalakan itu hanya seketika aje. i pujuk dia ckp itu ini, dia pn cm senyap. huhu..alhamdulillah..

cpt tol setel..kitorg kuar, hubby gi farmasi amik ubat. i plak bawak dia ke kereta, pasang aircond..xmo kasi dia meragam. balik2 rumah bagi dia ubat paracetamol tu, nk prevent from demam la kononnye..dia merengek2, masukkn dia dlm buai. nak bagi dia susu bukan xmo, nurse advise suh tunggu after 1/2 jam baru boleh bf dia. sian anak ummi kan..masuk buai dia cm lalok2 skit kot kesan dr ubat demam tu. dh stgh jam gitu, baru bagi dia susu sblm dia smbg tido balik. so by lunch time, kitorg terus balik KL ( bcos i took haf day sajer)..

ptg tu call mak, k.su yang angkat. dia ckp luqman demam skit. alaaa kesiannye anak ummi :( klau ummi ade dkt, leh ummi pujuk sayang..leh luqman manja2 ngan ummi. tp ummi kerja la syg, utk luqman jugak ..:((..k.su ckp luqman meragam skit, mgkn carik ummi sebab nak mengopek. tp k.su ckp takde bende lah..k.su mcm cuba nak pujuk ummi supaya ummi tak risau. tapi cemana ummi tak risau bile dgr anak ummi demam, pastu merengek je :((

pg td ummi call mak lg. mak ckp malam td luqman taknak tido seperti selalu. susu dah bagi, tp menangis mcm meragam. kesiannye luqman..ummi hnya boleh doakan luqman cpt sembuh je. tp lebih sedih bile mak ckp luqman macam cari2 ummi mlm td, tu luqman merengek2 tu..mak, k.su, akak gilir2 jaga luqman, kul3 pagi baru luqman nak lelap. itu pn jaga balik dlm kul5-6 gitu. kesian kt semua org. mesti mak tak cukup rehat..

"luqman, luqman jgn nangis2 ek. arini ummi balik. malam ni luqman tido ngan ummi. peluk ummi. ummi tau, luqman kuat..ms cucuk pn luqman nangis kejap je lepas ummi pujuk.tak lama lagi je ummi n daddy nak pindah seremban. lepas ni tiap2 malam luqman leh tido ngan ummi ye sayang...ummi sayang luqman sgt, jgn nakal2 ye sayang. sian kt mak wan.."

October 15, 2009

aku rinduuuuu...aku rindu!

rindu sgt kt luqman!!!!

"luqman..luqman...ummi nihhh.."

"luqman buat ape tuh..??"

"haa..ahhh..ermmm.."

"luqman..."

"haaa.."

how sweet..u seemed can recognize my voice, even through phone!i really missed you sayang..:'((

pagi tadi sblm gi keja call mak. wadah (my niece) yang jawab. tanya luqman tgh buat pe? tgh minum susu katanya..baik anak ummi. dah mandi lom? belumm, tgh nk bg isi perut dia dulu la tu. kang x pasal2 nangis ms mandi. huhuhu..

pastu ms on the way to office, mak plak call. mak suh cakap ngan luqman. then i put it on speaker so that my husband can hear his gugu-gaga-ing..hihihi..

so masa i panggil2 nama dia and tell him that this is his mom..dia duk menjawab2 la..macam faham je yang panggil ni ummi dia :'((..byk kali jugak pggl and dia pn jawab..dgn bahasa dia lah..

sebelum hang up, my mom cakap, sambil jawab2 tu..dia duk tgk kiri kanan..(mungkin cari dimana suara tu dtg..)..

sayang, malam ni ummi balik eh..:(

(nak nangis lg boleh takkkkk???????????!!!!!!!!!!!!kenapa berat sgt dugaan ni..ya Allah berilah aku sedikit kekuatan)

October 14, 2009

now i know how d feeling is..

one word - TERTEKAN -

dalam tertekan mesti datang kesedihan, kan?

now i know how d feeling being a mom..well, ur own son mah!

fyi, i left my son at my mother's house. yah i know that's good. but u shud ask where my mom's place?

SEREMBAN

yep, not that far. SEREMBAN - KL - SEREMBAN. but i have my own story why i feel sad, feel bad, feel incomplete and so on..

:((((((

currently i still fully breastfeed my baby. i keep stock for him. tapi yang tak bagus, jumpa dia every 2 days!!! how bad!

macamana i nak express d feeling ek. i cried at night, i missed him badly, i wanted to hug&kiss him everyday.

yesterday was my first attempt ( after came back to office on monday) went back hometown after 1 day plus not seeing him. u know what, when i first arrived home, i heard him crying. i quickly open d door and get him. he suddenly quite and stare at me when i called his name :(..

terus bwk masuk bilik and breastfeeding him.dia sgt rakus mcm haus gile walhal my mom told me she just gave feed him an hour ago. tp dia mcm terus snyp, sambil termenung lama..i can feel her feeling!right after that, he looks soo happy bergurau2 dgn i.

bile di office, i always called mom dgn harapan nak bercakap ngan dia ( of cos wktu dia jaga la). i called his name, dia dgr wpn sblm tu i dgr dia mcm merengek.dia terus snyp and termenung. like today, i called again, calling his name, dia menyahut!"haa..haa.."..waaa sedihnya..

the worst part is..bile malam, my mom cuba utk tidak keluarkan dia dr buai seawal yang mgkn utk pindah ke katil bcos dia akan terpandang2 kiri n kanan or atas mcm mencari sesuatu. bcos spjg bercuti, we used to spend time together on bed while breastfeeding him..:((((( kesiannya anak ummi. i know u missed me, i missed u too baby..i will try my best to solve this problem soon . i want to be always with u. i love u..

October 7, 2009

almost 2 months..

hmm pejam celik, kejap dh nk 2 bulan aku bercuti. malasnyeee nak masuk keje isnin ni. kenapa la cepat sgt ek???

dah la nak tgglkan buah ati ummi kt sini :(((((..

dalam tak sedar, luqman dah pun besar didepan mata ummi yg kdg2 ummi pun tak perasan. rasa cam baru je kuar dari perut ni. huhuhu..anak dah besar, ummi je tak kecik2 :P

jom jamu mata tgk anak yg dari hari ke hari membesar ni..rasa sgt berbaloi for past 9 months..hehehhe..alhamdulillah!!










Sekian dari ummi luqman :)


October 1, 2009

cemas

memang cemas..tmbh2 ada anak kecik ni.

plan utk duk seminggu di KL berubah jd 3 hari je!



mlm td slmt sampai di seremban setelah decided utk balik saje. mak pun ape lg, sukeee la dgr luqman balik. sebab spjg 3 hari kt KL tu, dia call hari2 tnya luqman buat pe. nk ckp on the phone kate nye. mcm paham je budak tecik tu :P kaksu siap ckp mak nangis rindukan luqman. alahai sedih nya aku dgr..pastu siap kiss gmbr luqman dlm phone kaksu :( what to do..



actually ape yg cemas membuatkan kitorg balik seremban ialah, jam 6 lebih smlm, tibe2 tgh aku nk tukarkan diaper luqman..bob tgh baring2 kt sofa. dia dgn suara cemas tibe2 bangkit dr baring .."hah??" mcm seolah2 rupe dia tu aku ingat dia lupa sesuatu..tp dlm keadaan duduk dan sedikit condong bdn nye..dia ckp.."badan abg yg goyang ke or umah ni yg goyang"..aku yg mulanya tak rasa pape cuba fokus pada rasa tu. yesssss...shaking!!!



"ye la banggggg..."

"cepat2 na siap.."

"alamak luqman x tkr pampers lg"

"pakaikan je balik, na cpt tkr baju.."



dlm keadaan kelam kabut, husband pakai seluar, aku lari ke bilik amik baju suar pakai ..tudung pn tak sempat capai..sementara tu husband pakaikan diaper yg td balik sbb aku dh bukak kan nya..aku capai handbag, bergegas kami turun. rupenye ramai dh turun. ayoyoyoyo..agak cemas sbb aku tak pernah rasa shaking mcm tu. husband ckp dia penah rasa ms study dulu kt shah alam..siap frame kt rumah jatuh.



aduh cemas..anak plak cm snyp terkebil2..ms naik kete husband bawak laju2 kuar dr blok. then pikir nak pergi rumah sape ek. teringat rumah abg pn blok tinggi gak..nk gi umah pakcik aku, aku ni dh la jrg gi umah dia, time susah plak nak cari dia :P then teringat rumah paklong husband. call dia, dia pn ade kt rumah. tp otw nak pergi, salah masuk jalan. dh la masa tu org mgkn baru balik keje sume. jalan jem. so husband ckp, balik rumah balik la amik barang. otw nk amik barang husband tnya..nak balik seremban tak. for me, i don't mind. tp mcm nak jaga hati suami gak..hmm dia ckp balik je lah. ok aje..



luqman plak cm nangis2 ms tu. nak menyusu agaknye. aku layankan dia kasi isap jari aku dulu sbb ms tu cm x sesuai nk bg susu sebab bas sume byk keliling. adoi aii..



so sampai je umah berkejar naik rumah balik. kemas barang2, tkrkan diaper, susukan luqman. then cabuttttttttt balik seremban. phew lega. sblm gerak kuar tu pn husband rasa sekali gegaran lg. alhamdulillah semua selamat...



okla letih menaip orang dtg beraya pulak...........ok daaaaaa

September 29, 2009

updated

lamanya tak pot-pet kt blog ni. betol2 takde ms. kdg2 ms tu ada, tp mcm terkejar2. takde mcm dulu2. well, tiring, yet enjoy being a new mom!

minggu lepas tamat sudah sesi berpantang ( berpantang la sgt )..yes, saya tidak mengikut pntg sgt. kurang penyabar! :P ahh lupakan..

so minggu ni we all saje nk cuba menguji keibubapaan kami ( ke'ummidaddy'an) dengan membawa pulang luqman ke kl utk cuba jaga bersama2. walaupun aku start keje 12 okt nanti. hehehe saje nk test power..

perghhh memang agak menguji kesabaran jugak! ye lah, mungkin bile berubah tempat baru, dia mula la tido x lena, itu x kena. mujur dia x meragam. cuma nk suh dia tido tu, kemain la susah haii..memang pe'el dia dh baik lama dh, tak berjaga malam mcm dulu yg sikit2 nangis. tp lately mcm susah dia nk tido..tido sure cm x lama. adehhh ..at least tangisan dia tu aku dh kenal lah sikit jenis2 nya :D

ape2pun, aku bersyukur punya suami yang sangat2 bertanggungjawab. walaupun dia tak sehebat mana pun memujuk baby menangis2 ( hahahaha ), tapi aku tgk, at least dia mencuba. memang dia agak sedikit kekok bila bab memegang baby. tapi ape yg aku suruh, selalu nya dia akan buat atau tolong, senang cite. bab tukar pampers je dia x leh buat lg. huhuhu..

paling takleh lupa bila luqman tak mau tido smpi kul 6 pagi. kami bergilir2 menjaga dia..kdg2 bila aku tertidur keletihan, dia tak cuba kejutkan aku. thanks for being supportive husband!

so sebelum pergi kerja, dia akan tlg aku mandikan baby n siapkan ape yg patut sebab aku masih kalut bab mandikan baby ni. hahahaha..kt rumah mak, selalu mak je buat, aku tlg pakaikan baju je. :P

ape2pun, we learn from time to time. at least dpt kerjasama dr husband dh cukup beruntung. cuma bila dia keje keesokkan harinya, tak smpi hati nk suh dia bgn tlg jg baby sekali. lgpn baby just ek ek je..klau meraung tu, sure dia bgn tlg sama2 tgk ape yg terjadi. syukur Alhamdulillah..

haaa pntg dh habis, tp bercakap psl shape lepas beranak ni..buat sakit hati je. huhuhu..perut tu toksah cite la. klau beranak normal leh gak buat sesuatu..so yg ni amik masa skit ler nk susut. i just got my pre-pregnancy weight right after bersalin, but not my target weight :P nak berdiet tak sampai hati demi baby..tunggu aje lah.

so this is latest me..

SELAMAT HARI RAYA SEMUA! JEMPUT DATANG KE RUMAH ( SEREMBAN / KL )
psst..kalau nak beraya di rumah kl bgtau lah dulu..takat kuih 3-4 jenis ade ler :P nak suh aku prepare pape..agak susah la skit beranak kecik ni ( alasan utk kurg cekap spt aku ;p)

September 6, 2009

Penyakit M menimpa

tatau kenapa dpt penyakit M.A.L.A.S lately..

mungkin sebab luqman dah ada kot? tah la, on9 bukan hari2 pun..tp time on9 malas nk hapdet..huhu

paling tak tahan, tak cukup tido..hadoiiii..bila luqman nak pandai beza siang dan malam ni sayang???? ummi tersengguk2 la layan awak bersahur lama sgt..huhuhu

tp kdg2 ade je time dia baik, bangun utk susu n tkr diapers, and then tido balik. tp ni kdg2 mata terkebil2 x mo tido. ajak kita main, klau dia duk senyap je takpe. mula2 duk senyap lah klau perut dah kenyang, buntut dah selesa..tp bila dah lama2 dia terkebil2, mula la dia resah gelisah. sah2 kita nak tido pun tak senang kan. sebab dah tau lepas tu dia akan mengeluarkan sound yang makcik ngan anak2 jiran sebelah tak perlu set alarm untuk bersahur. heheheheh..

my baby je ke gitu ek? anak org lain gitu tak? jaga memalam, ajak bergurau. bile dah boring nangis. dah tu pe je kita nak buat lg??? hahahahah

nasib baik ada mak, akak yang slalu take turn melayan bila haku dah x larat bukak mata dah..luv ya!

August 24, 2009

Ichiro ku..

lets those pictures do their talking ya..

a day he come out from my womb and an hour from OT
few hours after delivery, daddy so excited to take his pic ..hihi
i'm home, after 3 days in hospital. yipeeee!

and this is..daddy's love.

till then..

August 21, 2009

jangan jadikan alasan..

walaupun bersalin ikut tingkap, tak bererti aku boleh lari dari berpantang cara kebiasaan org berpntg. mungkin ade la sedikit perbezaan yang mana aku tak perlu aku amalkan.

sebelum bersalin aku terfikir juga untuk mencari mana2 set selepas bersalin. samada untuk dimakan, mahupun pemakaian. tapi entah kenapa, sampai ke penghujung masa pun, aku tetap tak beli. tak tahu nak yang mana. tambahan pula mak kata, takut baby menyusu badan nanti dia pulak tak serasi. so terbantut la aku nak membelinya. ye lah, mcmana nak tau yang mana serasi kan. hmmm..

keadaan bertambah pasti bila aku tahu aku akan di operate. jadi keperluan untuk set selepas bersalin kurang diambil peduli.

tetapi semuanya berubah setelah aku menerima set selepas bersalin ini dari seseorang. siap bengkung lagi! boleh ke aku pakai ni, dah la operate. (kebiasaan orang cakap kalau operate tak boleh berbengkung )..

Tropical Herbs Post Natal Care & Post Natal Binder from Amway
Semuanya lengkap ada di dalam. kebetulan makcik ngurut ( urut badan je, perut tak usik) ada suggest kat aku beli Sari Ayu pnya param, pilis & tapel. dia cakap murah je. masa dia cakap ni, aku belum pun menerima set ni. so aku setuju je lah nak beli 3 bende ni. tapi since dah dpt, tak perlu la aku kalut gi mencari pulak. so bermula la aktiviti mengurut tu hari ni, hari ke-8. fuhh sedap betol dpt urut belakang badan guna minyak urut herba ni. aku rasa sakit2 yang dah lama aku kumpul sejak mengandung ni semua dpt dirasa masa urut skang ni..sakit ya amat bile dia tekan kt urat2 tegang tu. tapi selesai urut, betol2 rasa ringan.
Content of this set
Antara yang ada di dalam box ni ialah..
- Teh herba ( lom minum lagi)
- Herba bersalin 1 ( lom try )
- Herba bersalin 2 ( lom try )
- Herba pembersih wanita (lom try)
- Herba mandian wanita ( lom try)
- Pilis (dah sapu kt dahi skang ni )
- Param (dah sapu kt bdn td oleh makcik urut :P)
- Tapel (Buh kt perut oleh makcik urut sebelum pakai bengkung)
- Minyak Urut Herba (buat urut badan)
- Minyak bayi ( lom sapu kt baby )
Rasa lengkap set ni, so sesapa rasa nak beli, leh la cek ngan amway kot. Bengkung tu kita pakai gak, tapi setakat paras perut ke atas je. bahagian bawah ( especially tmpt operate ) tu kita biarkan tak berikat. so takde lah tertutup, senang nak bergerak. sebab tempat operate tu tak leh terkurung, nanti berpeluh, bernanah plak. adoiii..tapi dpt ikat dr perut ke atas pun dh rasa ok dah, ditambah plak dengan buh tapel tu..panas je rasa perut. huhuhu nak kempis nya pasal. nak urut kt situ tak boleh :(

Bawah ni makcik urut dah suh label kan, untuk kegunaan hari2 mendatang sehingga cukup 44 hari ( ye ke aku serajin tu :P)..hehehehe..kalau mak rajin tolong, dia lah kot tolong buat. tapi nak cun masa raya nye pasal, kene la follow cakap orang yang lebih dulu makan garam :P

R-L : Tapel, Param, Pilis

Anyway, thanks to Mr Lim! your gift sangat2 lah berguna..

August 18, 2009

Happy Birthday to daddy..

28 tahun yang lalu, pada 18hb Ogos 1981..lahir seorang putera yang diberi nama Mohd Shukry b. Abd Majid

tapi pada tahun ini, pada 13hb Ogos 2009..lahir pula seorang putera pewaris kepada Mohd Shukry, Luqman Ichiro b. Mohd Shukry..

Hari ini, 18hb Ogos 2009, kedua2 nya mendapat tempat di hatiku. Alhamdulillah, tiada hadiah yang lebih istimewa buat suami melainkan buah hati kami..hadiah dari Allah yang besar nilainya!

Happy Birthday, abang. Semoga menjadi suami & bapa yang hebat untuk hari mendatang!

August 16, 2009

A new chapter of life

Alhamdulillah, penantian selama 9 bln lebih telah berakhir dengan anugerah dari Allah yang tidak ternilai harganya pada 13hb Ogos 2009, jam 9.50 pagi.

Harta ini lah akan ku jaga sepanjang hayatku bersama suami tercinta.

Semoga permata hati ini menjadi penawar buat ummi & daddy.. :)

*pics & story will update soon. masih perlukan tenaga untuk berehat dan menghadapi semua situasi baru ini.heheheh