December 30, 2008

first experience

did anyone has experience getting brown spot during their early pregnancy??

am so scared when saw it this morning. its too little and quite dark. is it normal??

what should i do next?

December 28, 2008

Syukur ku terhadap-NYA

hmmm, how could i start??

in about our 2 months, 2 weeks, 3 days marriage, we have been given a great news that we never thought but of cos must be welcome news. Thank God!

but well, of cos one thing that i could say, syukur ke hadratNya - dengan pemberiannya yang Amat besar maknanya padaku ini. sungguh tak ternilai ertinya pada kami berdua. kami terima dengan hati terbuka kehadiran orang baru dalam hidup kami ini. segala yang terjadi pasti ada hikmahnya :)


Alhamdulillah..
kami bakal bergelar ibu & ayah :)
we're parents-to-be peeps!!

segala tanda tanya, keraguan telah terjawab..i'm so tempting to reveal it earlier, but i have to wait the right timing tell all this truth..huhuhu.

so the whole story goes very da confuse..haha , tapi aku je takmo annouce lagi. hiks!

19th Nov 2008 - 1st test
i have started to notice it on the day it missed! i just wonder why i felt something different in my body. i feel uncomfy when it came to evening. haha..so i bought home pregnancy test and did a check. owh, it was blurry +ve. that would not answer/help me yet. yes, i senyap2 check without informed him ;P

21st Dec 2008 - 2nd test
so i waited until next 2 days, i silently tested it and it quite clear compared to other day. Its +ve as well. why la, i still not believe it.

23rd Dec 2008 - 3rd test
still, unsure about that because it tend to be false positive or false alarm,no? so i went to see the doc on next tuesday and yes, doc claimed i'm preggie almost 5 weeks. the test showed clearly the 2 lines :) . then only i inform him about this happy story :) he was soooo excited to become a good father ;p

24th Dec 2008 - 4th test
well, as usual me. still i can't believe it. i planned anxiously wait till this weekend to do another check up with docs, but in the same time,i bought another tester with fiza when we were celebrated ida's bday. i did in the office, haha. and the result also +ve. hihihi hantu UTP ape aku ni ;P

anyway,i guess, i will not do another check up la kot or wat do u think? enuf la kan for 4 times checked. dah mcm pengumpul UTP berjaya lak aku. just aku terfikir , "betol ke aku pregnant nih??"..hehehehe . ke aku perlu beli home test lain pulak becos today, 28th Dec 2008, genap my period delayed in 10 days. ada potensi tak??? huhuhuhu .

28th Dec 2008 - ok ok, consider final test :D
updated at 9.30pm : i just came back from clinic - to reconfirm again, yes doc again said ( to hubby) "tahniah, isteri awak mengandung" ). terasa macam drama pulak. hahahahah. ok fullstop nana, enuf said. I'm blessed.

i hope, i'm not wrong anymore..;p

so, happy new year for this new comer :) hihihi

btw guys, i hope everything will going fine. i'm almost 6 weeks preggie now and my EDD will be 26th of August 2009. pray for us ya? i'm in high risk period now..tsk tsk tsk. sangat riso ok.

aminn..

loook, loookkk..look at above ticker. i have updated another counter up there. :)

* why i did all this test as earlier as the day it missed, just because i have a light headache the whole week and also feeling like having a fever every evening. so tak tahan, i have to refer to expert. selain itu, nafsu makan tu sgt melampau and always mengantuk di ofis.huhu. so far no morning sickness, no loya2, no muntah2 yet. yet? or forever? huhu
** our Ramadhan will be on 22nd August 2009. InsyaAllah raya tahun depan dah bertiga lah kami. hihi..amen

December 26, 2008

masakan ujung minggu

Mari kita persembahkan, apa menu yang sering aku buat di hujung minggu. kalau hari2 biasa tu tak sempat lah aku nk snappy2 ni. hihihi. selalu pun aku masak lebih kurang je. macam ayam goreng sambal ke. sardin ke.muahahaha. and paling simple yang laki aku suka, nasi goreng pedas cili padi. LOL
mee hoon goreng untuk sarapan ~nyumm nyumm~



ayam masak lemak cili api..orang nogori beb!


so yang lain pelengkapnya, sayur dan telur dadar sajork!


Selain itu...dihari minggu yang lain..



Tomyam ayam & sotong

Lawannya sayur goreng juga and ikan goreng pula ;P

Ini sahaja masakan orang malas seperti saya. hahahaha. aku betol2 malas nk masak. asalkan kenyang sudah..lagi pun hidup masih berdua. cuma perut je ngalahkan idop berdua. hiks!

December 23, 2008

taQQed!

Taq dari my twin
Tajuk:TAG Bergambar
Motif:Mengimbau Kenangan dolu2..


Syarat-syarat
1.sila amik gambar.. mcm gambar yg diatas ini. "TICK"
2. dan letak kan di blog anda. citer skit pergi mana pki macam ni time dulu-dulu.."TICK"
ceritanya : ini time aku bertunang dolu2. zaman kekurusan yang agak terlampau. ohh tidak ;P wah bertunang macam dah lama plak, padahal baru je last year. If i'm not mistaken around 20th October kot, masa seminggu after raya jugak ;P
3. TAG 6 orang.. <-- ahh lebih la ni..hihihi
teratai a.k.a miss lady
rine or puan rine or mrs sabri
or
sesape je lah..sbb sume pn mcm dh buat je :O

December 17, 2008

activities

cuti sekolah ni tak terlepas daripada kenduri kendara. tambahan kita semua ingin memenuhi permintaan ahli keluarga yang kebanyakannya mempunyai lebih banyak masa terluang di waktu cuti sekolah. ermm..tapi yang payahnya, kalau semua orang pun berfikiran yang sama. jadi kesudahannya berebut lah mereka ini mengadakan majlis perkahwinan di musim cuti sekolah. yang menjadi mangsa, tetamu-tetamu yang ingin memenuhi undangan. keh keh keh! badan ada 1 je, tapi bak kata kawan2 kita. undangan yang diterima wajib dihadiri. wah wah wah, kalau seorang di selatan, seorang lagi di utara, sapo nak jawab tuh??!!

So nak di jadikan cerita, pada 13hb aku menerima 2 undangan dari 2 orang yang bagi aku, aku perlu hadirkan diri pada majlis mereka ; iaitu Rine dan Peja. Salah 1 sebab yang kukuh adalah mereka juga menghadiri majlis aku ;P Sorang di Sg Buloh, sorang lg di Changkat Jering. Haa..ingat dekat ke???!! setelah pujukan demi pujukan, rayuan demi rayuan di buat terhadap sang suami, kami pun bersetuju menghadiri kedua belah pihak. hehehehe
12hb Dec 2008
Kami gerak ke Sg Buloh berdasarkan map yang diberitahu melalui telefon sajork. Almaklum lah, yang empunya diri bersanding di dewan, maka map di dalam kad sah-sah lah map ke dewan je. Alhamdulillah kami sempat hadirkan diri sebelum tok kadi sampai. wah, tanpa sesat, tanpa ada pembuangan masa, kami sampai tepat pada masa nya, jam 9 malam! ahaks! so kehadiran kami adalah meraikan sang mempelai di majlis pernikahan saja. Maka, tertunailah tanggungjawab kami untuk memenuhi jemputan. hiks..so sampai2, kami dah lapor sebenarnya ( oppss rine, tgk saje lah kami berdua ni size cmne ;P ). so aku pun jumpa si bakal isteri Sabri ni ;P snappy2 kejap, then makan. tunggu Tok Kadi lambat la plak. huhuhu...

ni la wajah 'perantin' malam tu ;P

tak lupa juga wajah 'perantin lama' dengan bakal 'perantin baru' ni..hihihi

thomel tak kami??? huhuhu

So malam tu sudah tertunailah janji untuk yang mempelai yang ini. Dengan ini, akak ucapkan Selamat Pengantin Baru buat Rine dan pasangan. Semoga berbahagia sehingga ke akhir hayat.

Keesokan harinya, rancangan lain pulak akan bermula.

13hb Dec 2008

Kami merancang untuk hadir ke majlis perkahwinan Peja & Im. Kawanku sekuliah dahulu, eceh..kira 1 team from AI la ni. ;P Peja jugak datang pada majlis sanding aku dan dalam banyak2 gambar, aku rasa gambar dia banyak juga. So tak mustahil aku juga tak mengecewakan jemputan kan? hihihi. Kami gerak dari KL dalam pukul 11pagi selepas hubby pulang dari kerja. Perjalanan terasa lama, seperti yang telah dijangkakan akan mengambil masa lebih kurang 3 jam atau lebih. Nasib kami baik cuaca agak baik, so perjalanan tidak mengalami apa2 masalah.

Terowong ngeri yang pasti akan ditempuhi bila arah ke utara

Setelah lebih kurang 3 jam perjalanan, kami pun sampai di destinasi, Changkat Jering, Taiping.


Kehadiran ke majlis itu ketika mereka tengah renjis merenjis. Aku pun tak ketinggalan merenjis. hiks!Suasana agak sedikit suram kerana orang sudah beransur pulang. Bak kata fyza, orang kampung di situ memang datang awal dan balik awal. ohhh macamtu pulak??! Walhal pengantin tengah bersanding dan renjis2 dipilis ni ;P Mungkin lain tempat lain caranya, ye tak? itu namanya kita perlu paham adat dan budaya masyarakat orang. Walaubagaimanapun, suasana masih lagi kedengaran & kelihatan meriah kerana adanya DEEJAY jemputan. Wah, atok sedara la, pakcik dia la suma tak ketinggalan nak berkaraoke. dasyat ek! Sporting abis. hiks..

So kami pun memang sedia ada lapa dari dalam perjalanan tadi ( lapa lagi?? hahaha ), dijemput makan. Ingat nak ceduk lebih sedikit, rope2nye ada orang ceduk kan. hahahahah padan muka!!! Mucid as pengapit ( 2nd time after the 1st time is with me ), makan di meja pengantin, special gitew. After sesi makan2, kami pn sesi snappy2..hehehe

Kami sementara menunggu mempelai bersesi photography..

Kami si 'perantin' lama suam-suam kuku ;p

Geng2 mengacau pengantin makan beradap

Mengimbau kenangan duduk di pelamin ;P (cute kan pelamin dia?)

Suamiku yang sporting dan sabar melayan kerenah kami berposing ( jadi photographer tetap beb!)

Akhirnya kami pulang dengan hati yang senang kerna memenuhi permintaan sahabat sekalian. Tetapi perlu ingat, kami ke Taiping takkan terus pulang pulak. hahahahaha..so tiada pilihan, kami ke Zoooooo Taiping. harharharhar!!!! ahhh tetapi nanti2 lah gambar bakalku upload.

So hari itu, aktiviti tamat dekat jam 7 malam i think. so si suami jugak yang drive pulang walaupun kami agak kepenatan seharian. kesian abang. pergi dan balik dia drive, dah la paginya dari tempat kerja. Thanks sayang for your sacrifies!!

BTW, Selamat Pengantin Baru juga buat PEJA & IM. Semoga kalian bahagia hendaknya hinggu ke hujung nyawa. Amin..

December 12, 2008

hari kerja tapi cuti

hari ni rasa spt cuti lak, ramai yg amik cuti since smlm dh PH so takde la org rajin gila mcm aku yg kerja gak jumaat pas cuti on thursday kan? huhu what to do, no more annual leave left :( tu la sape suh cuti kawin lelama, ye dok? ;p

so disebabkan hari ni kerja tapi dalam mood cuti ( follow mood org yg tgh bercuti), ape kata aku update blog aku kan? aku ni dh jarang buat keje gini. huhu. just bcos arini mcm x byk keje kot, bos lak xde, ade BU yg gi team building plus ramai yg cuti , so ramai yg x kacau aku. hikhikhik!
so smlm, as i've mentioned in previous entry, i was so bored stay at home during holiday kan? dengan mls memasak tapi lapar :P then hubby came home bwk balik key-epp-cie..yayy! haha mcm budak2 je. lapo weii, ape pnya wife la :P tp masa tu pn dh kul 4 ptg. huhu
so after makan, solat, mandi..about after maghrib gitu kitorg pn decide nk kuar gi beli grocerries kt giant jap. huhu dpt gak aku kuar dr rumah. lgpn brg dapur mcm dh berkurangan. ihihihi
so ni hubby tgh tolak trolley tgh mencari brg ;P
ni la hasil tangkapan kami. huhu ;P
huh, nmpk mcm skit brg, tp almost 3rat gak :( so ni hubby nk gi redeem ape tah..
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
sekali ini je yg diorg kasik!!!!haram!!!!!!!!!!!!!!!!
dalam tu ada coupon2 yg konon leh dpt diskaun la bile shopping kt giant, x best ah :(

December 11, 2008

happy 2nd monthly-sary

hakhakhak..tak ku sangka, dh 2 bulan rupenye :)

so en hubby...i wish u



Happy 2nd Monthly-sary to US!


"hari yang gelap"

memang hari ni gelap je pon, ke sbb aku duk dlm umah je seharian?
ke sbb nak ujan lagi? ahh malas la aku nk tinjau kt luar..

ye kawan2, memang arini ( boleh dikatakan seharian, skang dh kul 3 pm dh) aku duk umah je. klau waktu keje tu, mcm dh nk habis lah kire nye. huhu

tapi takde ape yg berfaedah pun yg aku buat, hatta masak for my husband ;P excuse my laziness my en. hubby. aku cube mengemas rumah ni biar nmpk rupa org sikit. pastu aku duk online. pastu kejap2 masuk bilik air. huhuhu lotih! en hubby plak kerja as he working in the border. hahah..

ni ngadap pc lg, tup2 dh kul 3 dh. cpt plak masa berlalu bile time cuti ni. klau keje rase nk cuti, time cuti rase nak kej..ehhh nk cuti gak, cume nk lama lg. hehehehe..

or dalam erti kata lain, aku nk duk umah tapi ada org bagi aku gaji mcm aku kerja, boleh tak? pastu aku sesuka hati tok nenek aku nk kuar berbelanje spt laki aku suke anak raja cop duit ;P

baidewei, aku nk tnjk few pic yg aku snap menggunakan beberapa mode yg terdapat dlm camera baru aku itew. let's seeeeeeeee...

Macro Mode : snap dari dekat screen hp :)

Macro gak : snap kuku dr dekat :P

alamak ini ape ek? my dressing table yg semak lah. mode lupe ;p

night mode: jem dari seremban-kl masa balik hari raya aritu

December 9, 2008

got it

akhirnya..dapat jugak hajatku terhadap camera pujaan hatiku ini. muahahahaha. lama gile nk gi beli. tangguh nye tangguh. hangin 1 badan. huhu...


so ni gmbr Hari Raya Aidiladha dari kami..




Selamat Hari Raya Aidil'adha
dari kami,
Mr & Mrs Bob

December 5, 2008

economic crisis

wah tgk pada tajuk macam heavy gile topic aku ni ;P

well, its impacted to all. i mean, globally. right. my company also got no exceptional for this.
eventhough we also got our annual bonus as usual, (thought we were safe already). but its not actually. like..sometime in few months back, yes, there are.. Retrenchment, VSS in most profit-department, especially for the sales person. kesian gila, and i can see some of them came to our department to get sign these and that. by the time we were not soo stable. But lucky, i'm safe!( at least during the critical time) alhamdulillah.. just because there's individual left the company. so its easier for my boss to think who she should cut off..errr takot gile that time. it was last 3 months punya issue.

then now, its a new issues come in. hmmm..*rolling eyes*

my boss just finished her GM meeting yesterday and bring over the bad news. she informed my colleague to spread the invitation of emergency-last-minute meeting at late evening before we off. ok, what's that? ( we were asked each other, heh )

then the meeting started. my boss also not sit on the chair. cara dia tengok pun mcm gile goyang. kekeke. ok, she start to tell us that.......


no increment credited by end of this month!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

diorg akan bawa ke tahun hadapan, tapi tak tahu bile just because of economic crisis sejak kebelakangan ni. :(((((
i was sad but still feel lucky that i still got job. i just wonder they still can pay us bonus at least 3 months salary but no increment.

yes, u'r right. maybe bonus is just our previous business profit. but now we talking about current and future business. there's a lot shortage business just because a lot of company close down, politic crisis up & down that made lost their businesses potential. its happened not to our company, but i believed in other company as well. ada aku dengar tak dapat bonus, buang kerja pun ramai and no increment same as us.

my company still better, (alhamdulillah) diorg tak bagi sekarang tapi bagi tahun depan insyaAllah kata nya lah. hopefully ye lah. baru je plan nk cari kerja lain, but bile fikir dalam keadaan macamni, takot lah pulak. huhuu they plan not to cut headcounts anymore but tried to hold this money out. heh! and somemore yg kelaka, by boss cerita. our CEO ( Tan Sri Rainer ) push all the business unit to make all the business in at least value of 100mil per month to cover all the 'kerugian'. hahaha. and all the head-head cakap " we cannot get it! ". macam2 la cerita dengar kan. sometimes all the potential business not become reality. thats the bad situation. huh, macam ahlil ..errr

so bos cakap bawak2 la save ur money. bonus tu simpan..wakakakakak bersalah plak aku. :P and dia ckp, thats why goverment advise to cut the kwsp tu sbb nk kasi kita ada byk cash in hand at the end of the day. tp aku rase baik remain je lah 11%. betol tak?

so balance money ni nk buat pe ni???? gatal la tgn aku, huh...ada suggestion/recommendation tak utk kasi beranak duit ni time2 gawat ni?